MUDr. Markéta Geleneky
je odborníkem na problematiku klinické toxoplasmózy. Působí jako konzultant v této oblasti na Infekční klinice FN Na Bulovce Praha. Zaměřuje se především na diagnostiku a léčbu vrozené toxoplasmózy, a to u těhotných pacientek i novorozenců. Věnuje se pravidelné přednáškové a publikační činnosti. Bližší informace o jejích aktivitách klikni zde

Pro vložení dotazu se, prosím, přihlaste.
Nemáte u nás ještě registraci? Registrujte se zde.
Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat či upravit bez udání důvodu.
Dobrý den, u syna se projevila Herpangina, já jsem ve 20 tt., sama jsem nikdy takové onemocnění neměla, ani rodiče si nic nepamatují. Mám danou situaci řešit? Je to pro mě a nenarozené miminko nebezpečné, pokud bych onemocněla? Moc děkuji za odpověď. Jana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, sem ve 25 týdnu těhotenství a dělala sem k obědu koleno, které sem asi 30 minut vařila v papiňáku a poté se peklo asi hodinu v troubě na 200 stupňů. Poté sme maso jedli, vypadalo hotové, snědla sem asi 2-3 kousky z vrchu a když sme maso okrájeli úplně u kosti bylo dost krvavé, je zde riziko nákazou toxoplazmozy?
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, paní doktorko. Prosím o radu, jsem vě druhém měsíci těhotenství a doma máme tři psy. Ano, spí s námi v posteli, jsou hodní a vychovaní. Nyní mi ale spousta lidí říká, že to není pro dítě dobře - především z hygienických důvodů. Vím, že kočky mohou přenášet různé nomoci, ale je tomu tak i u psů? Jsou očkovaní, pravidelně je odčervujeme, jídlo mají kvalitnější než polovina lidí, co znám :)) Pokud by to mělo dítě jakkoli omezit, samozřejmě bychom jejich přesun řešili. Prosím o radu, zda je to jen planý poplach nebo zda jsme to opravdu podcenili. Moc dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, jsem v 36.tydnu tehotenství a zacala jsem pred levym okem videt zamlžení. Doktor mi sdelil diagnozu zanet sitnice, ktery nejspis vyvolala toxoplazmoza. Jeste cekam na potvrzeni diagnozy,podle vysledku z krve. Mam velky strach o miminko, ma i tato forma toxoplazmozy na plod vliv? Případně, co konkrétně hrozí? Děkuji za odpověd Martina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, paní doktorko. Viděla jsem zde na stránkách možnost slevy do Vaší poradny, uvažuji, že bych toho využila. Momentálně jsem ve druhém měsíci, má cenu na vyšetření jít, i když nemám jakékoli problémy, léto jsem cestovala pouze po ČR atd.? Předem děkuji za odpověď Pavlína
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, paní doktorko. Jsem na začátku těhotenství, s manželem letíme na návštěvu za jeho rodiči do exotiky (manžel je cizinec). Pokud nebudu jíst nic na ulicích a pít balenou vodu, je stále vysoké riziko infekčních nákaz? Váháme, zda návštěvu nezrušit. Vše probíhá v pořádku, těhotenské nevolnosti se mi zatím také vyhýbají, ale neradi bychom něco riskovali. Předem díky za odpověď Markéta Oliveira
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chci se zeptat, jsem v desátém týdnu těhotenství, doma mám čtyřletého syna. V souvisloti s epidemií spalniček, mám se nějak obávat? Případně, co mám udělat, abych je nechytila a těhotenství proběhlo zdárně? Děkuji moc, s pozdravem Katka
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Paní doktorko, máme doma kočku. Máme ji pět let, je očkovaná, ven nechodí. Mám se bát toxoplazmózy, je nutné kočku dávat pryč - nerada bych, jsme na ni zvyklí, ale trochu se bojím... jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství. Děkuji za odpověď Světlana


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, mám měsíc starého synka. Byli jsme s ním na návštěvě a bohužel zrovna jedna osoba, která s ním byla v úzkém kontaktu (chovala ho a přebalovala), měla opar. Nevím, v jakém stadiu, ale protože jsem si ho nevšimla, tak předpokládám, že už zaschlý. Nicméně ještě před 14 dny ho neměla. Hrozí něco synkovi? Co mám kdyžtak sledovat a jak dlouhou má virus inkubační dobu? Kdy případně kontaktovat pediatru? Já sama jsem opar nikdy neměla, takže nevím. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážená paní doktorko, děkuji za předchozí promptní, rozsáhlou a srozumitelnou odpověď. Podařilo se mi zjistit, že ona nemoc, kterou děti ženy, se kterou jsem se setkala, a nejspíš i ona samotná, prodělávaly, je pityriáza, dle sdělení jejich pediatra způsobená buďto kvasinkami, ale spíše HHV-6 nebo HHV-7, proto jsem zpozorněla. Sama kožní projevy nemám, jsem pouze unavená (může být i permanentním nevyspáním), ale všimla jsem si, že mé 2leté dceři se na zádech udělal cca 1cm flíček, vypadá to trochu i jako stroupek,ale dcera na záda poslední dobou neupadla - mohla se tedy teoreticky nakazit ode mně,přičemž já jsem žádné zjevné příznaky neměla(?). Prosím o radu, zda mám u svého porodníka tuto věc důsledněji řešit, protože on má vzhl.ke svému zaměření tendence tyto záležitosti zvláště na konci těhotenství bagatelizovat,dokonce včetně neštovic (už jsem se ho na to jednou ptala;o pityriáze prý navíc nikdy neslyšel). Děkuji za pochopení a přeji pěkné svátky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vazena pani doktorko, dekuji za odpoved na muj drivejsi dotaz.Za tyden me ceka cisarsky rez, budu na konci 39.tydne. 1.Pred tydnem jsem mela jednani s zenou, jejiz obe male deti prodelavaly jakousi dets.nemoc projev.se vyrazkou a unavou, zpusobenou herpes viry (nejedna se o bezne dets.nemoci ani 5.ci 6.nemoc, bohuzel jsem zapomnela zvlastni nazev choroby) a ani ta zena se necitila v poradku. 2. Manzel se pred 10 dny vratil z dlouhod.pobytu v Berline, kde je nyni epidemie spalnicek, zatim ale priznaky nema.Mela bych si nechat z duvodu bliziciho porodu vysetrit pritilatky na nekterou z techto chorob aby se stihlo pripadne zalecit prip.ucinit nejaka prevent.opatreni?Pokud to tedy muze ohrozit plod/novorozence. Slysela jsem, ze spalnicky jsou nebezpecne na zac.a prave na konci tehotenstvi. Neprodelala jsem je jako dite (pouze jsem byla ockovana jednou davkou-jsem rocnik 77). Stejne tak jsem nikdy nemela opar a zrejme ani jinou infekci zpusobenou herpes viry. Dekuji mnohokrat. Jana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vazena pani doktorko, vsude se varuje pred rizikem nakazy tehotnych toxoplazmozou a listeriozou, takze si jako tehotna davam velky pozor abych noehrozila sebe ani plod. Je nutne stejne prisna opatreni dodrzovat i po porodu, aby se dite nenakazilo at uz materskym mlekem, nebo jinak? Jde mi hlavne o to, ze bych rada travila po porodu leto na chalupe, kde je hodne rizik-zejm.cizi kocky a kotata zcela nekontrolovatelne vyuzivajici dvorek a zahradku, kontakt se zeleninou z pudy, kt.muze byt kontaminovana (skladovanim spolecne s jinymi potravinami), vsudepritomny hmyz,nekdy i mysi, zavedeny rezim, ktery nemohu zmenit, kdy do chalupy se chodi v botach, ktere mohou snadno byt znecisteny od kocciciho trusu a skutecnost, ze ackoliv ja budu opatrna, ostatni clenove sirsi rodiny nikoliv.Takze teoreticky by se miminko mohlo nakazit i v dusledku ztizene moznosti udrzeni hygieny - bakterie se mu muze dostat napr.z hracky do pusinky nebo od mene opatrnych clenu domacnosti prip.kojenim.Dale bych se rada vratila k obcasne konzumaci plisnovych syru, uzenin a lososa. Mam byt nadale stejne opatrna nebo by pripadna nakaza po porodu jiz nemela zavazne nasledky? Dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den paní doktorko.Mám na Vás prosbu. Dnes se mi začal dělat opar na rtu a tyto Vánoce budeme na Štědrý večer "pod stromečkem" u příbuzných, kterí mají 9měsíčního kojence. Obávám se, jestli ho nemohu nakazit a jaká mu v případě nákazy hrozí rizika? Chlapečka samozřejmě pusinkovat nebudu, pro jistotu budu mít ještě opar přelepený náplastí na opary, ale bojím se, abych třeba náhodně nekýchla nebo tak něco a chlapečka tak neohrozila. Mám si ještě raději pořídit jednorázou roušku přes pusu nebo doporučujete mi raději návštěvu u příbuzných odložit?Moc děkuji za Váš čas a přeji Vám krásné Vánoce a vše nejlepší v novém roce!
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den paní doktorko. Obracím se na Vás s následující prosbou. Doma máme 3 týdenního novorozence a 3 leté dítě. Před cca 2 týdny nebo 10 dny měla naše babička na puse malý opar – sice nic velkého, tudíž ani já nebo manžel jsme si toho nevšimli, ale protože babička na opary trpí, tak prý pozná už v rané fázi, že se jí opar dělá (pozná to prý dle nepříjemných pocitů na rtu a zduřelého rtu). Tentokrát tedy měla opar na puse ne klasického vzhledu patrného na první pohled, ale prý byl opar jen v počáteční fázi – cítila ho jazykem v koutku pusu a byl doprovázený opět uvedenými nepříjemnými pocity, a proto si ho babička ošetřovala jakousi mastičkou na opary. Právě proto, že prý babička podchytila a ošetřovala mastí opar včas, měla ho prý jen cca 3-4 dny na rozdíl od předchozích období, kdy prý opar má cca 10-14 dnů do úplného zhojení. Včera jsem s manželem viděla v TV pořad, kde bylo mimo jiné zmíněné, že právě opar je nebezpečný u malých dětí, u kterých může dokonce vyvolat encefalitidu nebo meningitidu. Já opar nikdy v minulosti neprodělala, tudíž děti určitě protilátky ode mě nemají. Protože mě uvedený TV pořad dost znepokojil, ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy: 1) Jak dlouhá je inkubační doba herpetické encefalitidy a meningitidy a mohu po jejím uplynutí být klidná, že se dítě virem nenakazilo? 2) Slyšela jsem o chronické formě těchto dvou onemocnění, která se údajně může projevit až v řádech měsíců od nakažení – je tomu skutečně tak nebo této chronické formě musí předem předcházet akutní forma těchto onemocnění uvedená výše v bodu 1? A znamená to tedy, že když se dítě nenakazí v poměrně krátké době uvedené v bodu 1 akutní formou těchto nemocí, že nemůže v budoucnu onemocnět jejich chronickou formou? 3) Jakých příznaků si mám prosím nyní všímat u našich dětí, které by mohly souviset s infekcí herpetickým virem, a to zvlášť u novorozence a 3 letého dítěte? Jsou tyto nemoci provázené vždy horečkou a zvracením nebo mohou být i bezpříznakové? Slyšela jsem, že se tyto nemoci mohou projevit také zežloutnutím pokožky, což je zejména u našeho miminka problém, protože to se ještě zcela nezbavilo novorozenecké žloutenky, tudíž nepoznám případné zežloutnutí herpetickým virem … 4) Hrozí dítěti (zejména novorozenci) ještě kromě infekce encefalitidou nebo meningitidou jiné závažné zdravotní komplikace po infekci herpetickým virem (virem způsobujícím opar na rtu) a pokud ano, pak jaké? Jaké mají tyto další případné zdravotní komplikace příznaky a jaká je jejich inkubační doba? 5) Slyšela jsem, že diagnostika encefalitidy a meningitidy způsobená herpetickým virem není jednoduchá, že prý nestačí jen odběr krve, ale že prý je potřeba vyšetření mozkomíšního moku – je tomu skutečně tak? Jaká diagnostická vyšetření jsou dle Vás třeba k vyloučení těchto nemocí? V těhotenství jsem kvůli úrazu musela ve 30.tt absolvovat vyšetření MRI hlavy a krční páteře, tudíž bych nerada zbytečně dítě zatěžovala dalším obdobným vyšetřením nebo dokonce nějakým jiným a bolestivým vyšetřením… 6) Jaký je průběh onemocnění herpetickým virem u 3letého dítěte? Našeho stejně starého syna totiž hlídala po dobu výskytu oparu babička a jednou ho neuhlídala a prý se zřejmě trochu napil z její sklenice, tudíž se bojím, aby se oparem nebo encefalitidou nenakazil… 7) Co se týká našeho novorozence, tak s ním babička byla v následujícím kontaktu. Po dobu výskytu oparu k nám chodila na návštěvu na cca několik hodin denně (mimo jiné pohlídat mi právě 3letého syna, protože jsem po císařském řezu), ale v bezprostředním kontaktu s novorozencem babička dlouho nebyla – párkrát se koukla na miminko do dětského lehátka, ale prý si myslí, že na něj nekýchla nebo tak něco, ale nevím, jak moc je tento vir infekční, když se šíří pouhými kapénkami… Jinak jsme s babičkou byli chvílemi i ve společné místnosti bytu, miminko jsem však vždy chovala jen já a babička se jen na dítě chvílemi podívala… 8) Jediný bližší kontakt mezi naší babičkou a novorozencem proběhl zřejmě jen v porodnici, tedy v době buď těsně před výskytem oparu nebo v jeho samém počátku – seděly jsme s babičkou na lavičce a miminko spalo u naší lavičky v dětské postýlce a po kojení mi ho babička vzala na cca 10 minut na odříhnutí a položila si tedy dítě na hrudník (protože já jsem po císařském řezu měla bolesti břicha). Jak dlouhá je inkubační doba herpetického viru, tj. kolik dnů předem před výsevem oparu a kolik dnů po jeho vymizení? 9) Jak moc je herpetický vir infekční, tj. jen prostřednictvím „dotknutí se“ oparu nebo je tento vir infekční také jen prostřednictvím slin už cca několik dnů před výsevem oparu na rtu, tj. zda k infekci virem je třeba přímý kontakt s oparem nebo zda k infekci „stačí“ kontakt se slinami v době výsevu oparu, aniž by došlo k přímému kontaktu s oparem samotným? 10) Uvědomuji se, že můj dotaz byl velmi rozsáhlý, také z důvodu, že této problematice nerozumím, ale můžete mi prosím jako odborník z oboru infekčních nemocí poradit, jak mám nyní postupovat, tj. zda děti (a hlavně novorozence) zatím pouze a jak dlouho sledovat (a jakých příznaků si mám především všímat?) nebo zda raději předem preventivně podstoupit nějaké vyšetření dětí? Předem se omlouvám za zdlouhavý dotaz, ale mám obavy o zdraví dětí. Moc děkuji za Váš čas a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážená paní doktorko, moc Vám děkuji za Vaši odpověď týkající se žloutenky typu E. Krevní testy mi dopadly dobře, tedy jsem se dosud s infekcí nesetkala, za což jsem moc ráda, protože jsem nyní již ve 38.tt. Ráda bych se s Vámi však ještě jednou poradila, zda si myslíte, že je dobré, aby si na tyto odběry krve zašel také manžel, u něhož v práci (jak jsem zmínila v předchozím dotazu) nemocná kolegyně pracuje. V předchozí Vaší odpovědi jste uvedla, že doporučujete, aby si na testy manžel zašel v případě mých pozitivních výsledků (což naštěstí nenastalo), ale přesto váhám, jestli vzhledem k tomu, že budeme mít doma novorozence, nebude lepší, aby si na tyto odběry zašel i manžel (aby se miminko nenakazilo). Na druhou stranu nechci manžela posílat na zbytečný odběr krve, zvlášť nyní v období zvýšené nemocnosti, aby nám domů ještě "nepřinesl" z čekárny lákaře nějakou virózu... Nebo si myslíte, že když manželova kolegyně byla infekční údajně již před několika měsíci, že je zbytečné,aby nyní manžel na testy chodil, když tato infekce se neléčí žádnými léky a nepřechází do chronické formy? Manžel říkal, že se u nich v práci nikdo testovat na žloutenku E nenechal, tudíž není vyloučeno, že se mezi jeho kolegy může vyskytovat ještě někdo jiný nemocný touto infekcí, čehož se s ohledem na očekávané dítě docela obávám (i když by se v tomto případě jednalo v podstatě o situaci jako je u mého manžela, tj. reálná infekce cca před několika měsíci). Moc Vám děkuji za Váš čas a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Nyní jsem v 35.ttěhotenství.Manžel cca před 14 dny přišel domu s informací,že jeho kolegyně z práce byla v období Vánoc na neschopence z důvodu žloutenky typu E. S kolegyní není pracovně v úzkém kontaktu,nicméně se občas v práci potkávají. Následně se manžel po prověření této informace dozvěděl od této kolegyně bližší informace. Nemocná byla v období Vánoc hospitalizována na infekčním oddělení,kde jí byly zjištěny paměťové protilátky na žloutenku typu E.Dle informací jejích ošetřujících lékařů tedy nebyla již v té době infekční,a jednalo se o prý o selhání organizmu z důvodu chronické žloutenky.Dle slov manželovy kolegyně nebyla již tato kolegyně v období Vánoc infekční,což dokládá i to,že ji lékaři uschopnili cca po 14 ti dnech její hospitalizace.Dle slov lékařů této kolegyně,byla tato paní infekční cca 4 – 6 měsíců zpětně. Manžel ani já žádné zjevné příznaky žloutenky nemáme a nevím,zda tato žloutenka může proběhnout bezpříznakově. V průběhu těhotenství mi byly cca třikrát dělány jaterní testy,které pokaždé byly v pořádku. Gynekoložka mě však pro jistotu nyní posílá na krevní rozbor protilátek proti této žloutence. Pro případ,že by tyto testy dopadly pozitivně,mohlo být negativním způsobem ovlivněno mé těhotenství,když já žádné zásadní problémy nepociťuji? Prosím Vás také o názor,zda je nutné,aby si na zjištění protilátek proti této žloutence zašel také manžel,nebo toto považujete s ohledem na prodělání žloutenky před několika měsíci za zbytečné? Na potřebu testovat manžela na tyto protilátky se Vás ptám především z důvodu,že v brzké době očekáváme narození dítěte a neradi bychom tedy něco podcenili. Předem děkuji a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, jsem v 8.týdnu těhotenství, měsíc před otěhotněním jsem byla přeléčena ATB na boreliózu akutní, nyní prodělaly obě mé děti 5. nemoc. Před pár dny mě začaly bolet klouby, loket kolena, zápěstí, u prstů u rukou a nohou, cítím je jakoby oteklé, ale viditelně nejsou.Před 2ma týdny jsem byla na kontrole po borelioze, IGM i IGG mám zatím pozitivní. Chci se zeptat čím může být způsobena bolest kloubů, zda 5. nemoc, či borelióza, či něco jiného?Z gynekologie je vše v pořádku. Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den paní doktorko, asi před 8 lety jsem k Vám byla poslána na konzultaci od praktického lékaře po prodělané toxoplasmose. Ve zprávě jsem měla napsáno, že žádné budoucí těhotenství není ohroženo. Nyní jsem v 9+2tt a chci se zeptat, jaké je riziko a nebezpečí toxoplasmosy v průběhu těhotenství, pokud jsem ji již prodělala. Děkuji za odpověd a hezký den.V.Č.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Byla jsem se synem v dětském kolektivu, kde následně několik dětí onemocnělo infekčním onemocněním - Syndromem ruka noha ústa - tedy vysoce nakažlivý enterovirovým infekčním onemocněním. U nás se zatím žádné příznaky této nemoci, zejména puchýře či teplota, neprojevily, ale slyšela jsem, že tato nemoc může probíhat také asymptomaticky. Nyní jsem v 15. tt., jaké riziko hrozí plodu v případě mého nakažení touto nemocí a jak mám nyní postupovat? Předem děkuji a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, jsem v 11 týdnu těhotenství. Mám tříletého syna, který začal chodit do školky. Bojím se neštovic. Jako dítě jsem je prodělala, ale prý jsem měla na těle jen několik málo pupínků. Nyní se bojím, že syn by se mohl touto nemocí ve školce nakazit. Jak moc je nebezpečné toto onemocnění po ukončeném prvním trimestru? Děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí