Profesor Pavel Calda pracuje na 1. lékařské fakultě a v porodnici u Apolináře. Má za sebou několik tisíc odvedených porodů, pečuje o těhotné a zabývá se ultrazvukovou diagnostikou, jak v těhotenství, tak gynekologii. Je autorem několika knih z oboru porodnictví a gynekologie, publikuje v zahraničí i doma. Kompletní informace o jeho aktivitách jsou na webu www.gynekologporodnik.cz

 

 

 

 

Pro vložení dotazu se, prosím, přihlaste.
Nemáte u nás ještě registraci? Registrujte se zde.
Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat či upravit bez udání důvodu.
Dobry vecer, pane profesore, Je mi 42 let a jsem momentalne v 19+6 tt. V době porodu mi bude 43 let. Manželovi 40. Tehotenstvi je spontanni, mame jiz skolaka, dlouho se proste nedarilo. 1. Trimestralní screeningu byl pozitivní, odběry provedeny 13+0tt : PAPP-A 0,487 MoM, fbHCG 3,519 MoM, riziko trizomie 21. Chromozomu 1;16, zvýšená hodnota fbHCG. UZ vse v poradku, CRL 68mm, NT 1.6 mm, 156 BPM, bez strukturálních odchylek a UZ minor markerům Doppler DV PI 0.86, TC bez regurgitace, NB+. Již před screeningem jsem si nechala jsem udělat Panoramu, kde byla fetální frakce 12,5% (odběr v 11+5 tt) s nízkým rizikem pro všechny vyšetřené afekce (aneuploidie 21,18, 13, X, Y + mikrodelační syndromy). Tak vysoká pravděpodobnost DS mě dovedla k nápadu „kontrolního“ NIPT a tak jsem ještě absolvovalaHarmony, kde se už sledovala pouze možná trisomie 21, 18,13 v 14+0 tt, taktéž s nízkým rizikem (1/10 0000). Dále proveden UZ v 17+1tt plod bez strukturálních odchylek a ultrazvukových minor marker. gynekolog říká, že vše vypadá v pořádku, že jistotu nebudu mít nikdy a rozhodnuti je moje. Genetik nechal udělat i rozbor karyotypu u obou(vše v pořádku) a mně test na LEidenskou mutaci a trombofilní mutace (2016 a 2017 spontanni potrat v 7 tydnu) a amniocentézu také nepovažuje za nutnou, vzhledem k výsledkůn NIPT. V pátek absolvuji UZ ve 20 tt a chtěla jsem Vás poprosit o Váš názor, zda opravdu ty dva různé NIPT mohou dát jistotu shodnou s amniocentézou, vzhledem k tomu, že to nejsou diagnostické metody, ale pouze screeningové? Na druhou stranu si říkám, že když vyšly dva negativně, tak že by měla být možnost falešně negativního výsledku nízká? Stále zvažuji i amniocentézu, ale mám obavy z možných, byť minimalně pravděpodobných komplikací a ohrožení případně zdravého plodu, tak věřím, že další úhel pohledu mi pomůže, protože času už není nazbyt. Dekuji a omlouvam se za dalsi podobny dotaz, ale uz zacinam chapat, co lidi vede k tomu je posilat a dekuji za Vase odpovedi a trpelivost s temito dotazy.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane Doktore, dnes jsme absolvovali první screening a jsme vystrašeni výsledky. jsem prvorodička, 30 let. UZ - srdce 164/min, CRL 71,8mm, NT 2,6mm, placenta vzadu nízko, plodová voda v pořádku, pupečník 3 cévy nosní kost - přítomna, lebka/mozek, páteř, srdce, břišní stěna - zdá se normální žaludek, moč. měchýř, obě nožičky zobrazeny beta hCG 44,5 IU/I - 1,334 MoM PAPP-A 0,900 IU/I - 0,194 MoM Trizomie 21 - (populační riziko 1:646)1:26, 18 - (1:1637)1:499, 13 - (1:5118) 1:147 Dle vyšetřujícího lékaře je UZ v pořadku, ale genetické odchyly vychází 2 rizikově. jsme posláni na genetické vyšetření a pravděpodobně budeme muset na amniocentézu. jsme s přítelem oba zdraví, bez historie dedičných chorob. Dá se již z těchto výsledů něco usuzovat? jak moc se máme obavat rizika potratu pří amniocentéze? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore. Mám na Vás otázku, s přítelem bychom chtěli miminko, na srovnání cyklu beru pravidelně Utrogestan. Více než třičtvrtě roku mi menstruace chodila pravidelně, nyní už mám více než tři týdny zpoždění. Těhotenské testy z moče negativní (před dvěma týdny), byla jsem na kontrole u mé paní doktorky, která prý "něco" na ultrazvuku viděla. Následné testy hcg z krve negativní. Byla jsem na vyvolávací injekci. Menstruace se však nedostavila. Je možné, že bych byla i přes všechny testy těhotná? Předem díky za odpověď, Majka
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dělala jsem si domácí krevni test a vyšel mi pozitivní dva dny před ms. Ale laboratorní test z krve mi vyšel na hodnotu 3,4 ?I?U/L . Teď nevím zda jsem těhotná nebo ne. Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, začnu základními informacemi, je mi 33 let a jsem momentálně 13+4 týdnu těhotenství s jednovaječnými dvojčaty po IVF, kdy zaváděli jednu blastocystu typu aa. Léčím se ještě s ulcerozní proktitidou kdy musím užívat denně salofalk 3000 mg ve formě granulí, ob den jeden čípek Pentasy a měsíc před zavedením embrya jsem začala brát ještě Prednison 5mg denně, který jsem měla v případě úspěchu snížit na půlku. Bohužel se mi zdravotní stav asi tak ve druhém měsíci zhoršil, krvácení z konečníku, průjmy, hlen, proto mi bylo doporučeno dávku Prednisonu opět zvýšit na 5mg a můj aktuální stav je teď úplně normální bez jakéhokoli náznaku zánětu. Užívám i klasicky vitaminy pro těhotné Femibion a Utrogestan 2-0-2 vaginálně. Během těhotenství jsem dosud neměla žádné krvácení (kromě tedy asi 5 denního špinění v době, kdy jsem nedostala očekávanou menstruaci po zavedení embrya). Všechny ultrazvuky byly v pořádku až do prvního screeningu ve 12+2, kdy u jednoho z plodu bylo zjištěno šíjové projasnění 4,6 mm, jinak byly oba plody v naprostém pořádku. Původní riziko T21 dle věku bylo 1/580 po stanovení šíjové projasnění je to 1/2. Lékař doporučil odběry plodové vody, respektive nejdříve odběr choriových klků, ale to bohužel není možné, protože placenta není u plodu dostupná z důvodu zadní polohy plodu. Měla jsem ale ještě za týden přijít na kontrolu, a na té jsem byla tento pátek v 13+2 a šíjové projasnění se snížilo na 3,5mm, nicméně lékař říkal, že je to běžné, protože ve 14 týdnu těhotenství se šíjové projasnění začíná ztrácet, opět doporučil odběry plodové vody od obou dvou a to z důvodu toho, že prý v 16 týdnu nebude možné již určit které bylo které. Zapomněla jsem dodat, že každé z dvojčat má svou placentu a svůj plodový obal. Osobně ale nechci jít na odběr plodové vody a ohrozit tak případně zdravé miminko nebo miminka, navíc jsem ještě zjistila, že mám rh faktor negativní, proto jsme s manželem hledali nějakou možnost neinvazivního testu a objevili jsme krevní test PRENASCAN, kde je uvedeno, že lze tento test provést i u dvojčat. Chtěla bych se Vás zeptat pane profesore, je vůbec možné, aby u jednovaječných dvojčat bylo jedno nějakým způsobem postižené a druhé zdravé? Doporučil byste tento test v případě dvojčat? Tady bych jen chtěla dodat, že pokud by test byl pozitivní, na odběr plodovek bychom asi museli, protože chápu, že z krve nelze stanovit které hodnoty patří ke kterému. Není možné, že zvýšené šíjové projasnění u toho jednoho miminka třeba mohlo vzniknout v důsledku užívaní léků případně mého zhoršení zdravotního stavu a jinak by miminko bylo zcela v pořádku? Zvažujeme i možnost, že bychom ještě navštívili jiného specialistu na screeningové kontroly, i když nevím jestli by nám řekl nebo doporučil něco jiného než náš pan doktor. Moc Vám děkuji za odpověď a zdravím Vás. Lucie
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mám ještě nějakou šanci být těhotná. Poslední ms byla 3.9. a ovulace se domnívám že proběhla kolem 25.9. Nyní meškám ms 4. den, ale testy negativní a krev dnes byla méně než 1 hcg. Myslíte, že by bylo ještě brzy? Nebo je to spíše nějaká hormonální porucha. Předem moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane doktore kamoska byla na 3 potratech.Ted je znovu tehotna muze pri porodu umrit??
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Prosím o Váš názor. Lékař mi na vaginálním ultrazvuku specifikoval submukózní myom vel. 35x40x37mm, který výrazně deformuje dutinu děložní. Hodně krvácím, mám při menstruaci bolesti, kvůli nedostatku železa ho doplňuji tabletkami, někdy krvácím i mimo menstruační pauzu. Je mi 43 let a lékař na utz mi navrhl hysterektomii, případně zavedení tělíska Mirena. Můj gynekolog mi navrhl vyměnit HA Yadine za Daisenette, pokud bych krvácela tak Esmya a na posledním místě hysterektomii. Prosím o Váš náhled na věc, případně Vaše zkušenosti. Děkuji. Dana.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, dnes mi domů přišla vystrašená dcera, u které ji byl diagnostikovaný tripletest: je jí 28 let hodnota MS AFP: 32,60lu/mL 1,13MoM hodnota u E3: 2,28 nmol/L 0,55MoM Hodnota Total hCG: 64,13 klu/L 3,05MoM riziko M.Down 1 z 30 ( v termínu) Riziko NTD 1 z 4900 Sceeningové vyšetrření v Brně PAPP-A: 6,15 mlU/ml 1MoM FbHCG: 43,74 mg/ml 1,41MoM Linea nucheae: 1,33mm 1,07MoM Nosní kost přítomna Fronto - maximální úhel v normě Dělá si obavy, jestli je vše v pořádku. Můžete mi poradi, jestli je to v pořádku? Děkuji Ivana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,mám dotaz je normální že moje sestra má krevní skupinu O a já Rh A negativní? Mí rodiče už nežijí, matka zemřela v r. 1987 a otec v r .2014 .mě je 67 let a sestra je o 10 let mladší.Děkuji za odpověď.Eva Gurecká email: evagurecka@seznam.cz
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Hcg

Vazeny pane doktore, moc by mi pomohl Vas nazor na hodnotu hcg v krvi. 1.) Je mozne, aby mi byla 7. den po oplodneni namerena hodnota hcg 160 jednotek nebo se jedna o starsi tehotenstvi?? 2.) Muze tuto hladinu ovlivnit uziti postinoru, ktery jsem uzila v době, kdy jsem jeste o tehotenstvi nevedela, ale zrejme jiz tehotna byla? Popripade muze mit postinor vliv na plod? Tt z moci jsem zkousela jiz 5. a 6. den po poslednim pohlavnim styku. Vysly mi slabe 2 carky. 7. den po poslednim styku jsem jiz byla u lekare, kde mi byla namerena jiz zminena hodnota hcg 160 jednotek. 3.) Da se tedy posledni pohlavni styk povazovat za oplozujici nebo se spise priklanite k drivejsimu oplodneni?  Posledni ms 3.7., posledni pohlavni styk 20.7., 25. a 26. 7. slabe 2 carky na tt z moci s citlivosti 10 jednotek. 27.7. Hcg v krvi 160 jednotek, 2.8. Hcg 3620, ze stejneho data mam uz i snimek z uz, na kterem je jen malinka tečka. Muj lekar tehdy prohlasil, ze je tam neco, co ma 5,5 mm. 13.8. Hcg 77200. 4.) Da se tedy posledni pohlavni styk povazovat za oplozujici nebo se jedna o starsi tehotenstvi? Je bezne na uz uz 14. den po oplozeni videt neco? Dekuji Vám za odpověď, moc mi tim pomuzete. Dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat. Byli jsme na prvotrim. screeningu ve 13 tt, ktery vysel negativne, vsechno v poradku. Jedine co me ve zprave zarazilo je velikost plodu ve 12+4 jenom 55mm. Je to v poradku? Pri posledni kontrole pred 14 dni byl plod o jeden den napred od utz, ted to vypada, ze je mensi. Zadne problemy ani spineni v tehotenstvi zatim nemam. Muzu byt v klidu, je tato velikost normalni? Doktor rikal, ze TP podle MS me zustava. Sama jsem drobnejsi.. nevim jestli to je relevantni.. Dekuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
DOBRY DEN PANE DOKTORE, Je mi 32 let. MOJE hodnoty pri prvnim screeningu jsou v 12+5 ( utz i odber krve ) pri vaze 52 kg Nt 1,36 mm, crl 65 mm=12+5. 12+5 mam dle menstruace ( 15.4.18)a dle utz a pana doktora..plodny den a milovani vsak probehlo 28.4.18. Krev jakozto celkovy vysledek mi vysel test Negativni...down.s. 1:4500.zapsan do prukazky. MELA jsem vsak vyssi hcg ( co jsem pres rameno zrejme zahledla 97/ 2,4..) a proto mi doktor vzal na doporuceni geneticky z hk jeste TRIPPLE TESTY,aby z toho pry vytvorili integrovany test. DO 10tt jsem mela hematon a mirne krvacela. Nyni jsem v 15+1 absolvovala tt,ale dva tydny musim cekat na vysledek. Muzete mi prosim objasnit,co by ta jedna zvysena hodnota mohla znamenat,popr zda se mam radeji chystatna amnio, popr jestli ta zvysena hodnota muze souviset s mladsim otehotnenim nez uvadi utz? A JESTE dotazv tom,ze dr mi do papiru na prvot.scr. napsal ze mi je 32,ale v tp mi bude tyden 33?dekuji moc za vasi trpelivost.kulisek.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
DOBRY DEN PANE DOKTORE, Je mi 32 let. MOJE hodnoty pri prvnim screeningu jsou v 12+5 ( utz i odber krve ) pri vaze 52 kg Nt 1,36 mm, crl 65 mm=12+5. 12+5 mam dle menstruace ( 15.4.18)a dle utz a pana doktora..plodny den a milovani vsak probehlo 28.4.18. Krev jakozto celkovy vysledek mi vysel test Negativni...down.s. 1:4500.zapsan do prukazky. MELA jsem vsak vyssi hcg ( co jsem pres rameno zrejme zahledla 97/ 2,4..) a proto mi doktor vzal na doporuceni geneticky z hk jeste TRIPPLE TESTY,aby z toho pry vytvorili integrovany test. DO 10tt jsem mela hematon a mirne krvacela. Nyni jsem v 15+1 absolvovala tt,ale dva tydny musim cekat na vysledek. Muzete mi prosim objasnit,co by ta jedna zvysena hodnota mohla znamenat,popr zda se mam radeji chystatna amnio, popr jestli ta zvysena hodnota muze souviset s mladsim otehotnenim nez uvadi utz? A JESTE dotazv tom,ze dr mi do papiru na prvot.scr. napsal ze mi je 32,ale v tp mi bude tyden 33?dekuji moc za vasi trpelivost.kulisek.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, dva dny mám zánět moč. cest, dostala jsem na to Cotrimoxazol Al forte 800mg/160mg. Chci se Vás zeptat, kdy mohu mít opět sex? V ten den, kdy mi začal nabíhat zánět, tak jsem měla ještě pohlavní styk se svým partnerem a po té se to velmi zhoršilo, ale po nasazení atb se citím již dobře. Děkuji. Smetanová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, Jsem ve 12+6tt a z výsledků krve vyšlo, že mám zvýšenou hladinu hormonu PAPP A. Nikdo mi k tomu nebyl schopný nic moc říct, maximálně že to souvisí s funkcí placenty. Doporučili mi další návštěvu genetiky ve 21 tt. Ultrazvuk byl v normě. Mam se tedy obávat?? Děkuji za odpověď, přeji hezký den Fritzova
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Rh-

Dobrý den, pane profesore, 2.7. 2018 jsem absolvovala odběr plodové vody v 16tt., po kterém mi byl jako RH- aplikován Rhesonativ 625IU 1ml. Výsledek odběru potvrdil Downův syndrom, tudíž 10.7. 2018 proběhlo umělé přerušení těhotenství v 17tt. Po potratu mi již Rhesonativ neaplikovali, že stále působí dávka po amniocenteze. Ráda bych se zeptala, zda opravdu není nutné znovu podat protilátky, zda dávka Rhesonativ 625IU po amnio působí a HLAVNĚ, zda je dostačující. Děkuji moc za Vaši odpověď, Michaela
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane profesore, rada bych Vas touto cestou pozadala o radu. Take jsem se zkousela objednat k Vam u Apolinare na konzultaci, jelikoz nechci udelat unahlene rozhodnuti, ale nepodarilo se. Je mi 41 let. Jsem ve 21 tt, screening v 1.trimestru mam negativni, triple test jsem mela pozitivni - zvysene riziko trisomnie chrom. 18 (1/270) a Smith-Lemri-Opitz (vyssi nez 1 z 5). Pri kontrolnim UTZ bylo vse v poradku (17+2). Na dalsi kontrole (20+3) behem UTZ zjistil lekar nasledujici: - dilatace post. mozk. komory, v oblasti atria 11 mm - nelze zobrazit CSP, susp. ageneze corp. callosi - krome techto nalezu zadne jine odchylky nenalezeny Lekar - genetik soudi, ze musim podstoupit amniocentezu a bude-li vse v poradku tak dale na magnetickou rezonanci. Zajimalo by mne, zda-li je amnio nezbytna, jsou z ni zjistitelne mozkove poruchy? Ptam se z toho duvodu, ze zadne jine markery na postizeni nebyly nalezeny. Z odberu plodove vody mam nesmirny strach, ze bych timto rozhodnutim mohla zabit nenarozene detatko. Nepostaci ta magneticka rozonance? V prvnim tehotenstvi jsem mela triple test take pozitivni, ale na UTZ vse v poradku. Porodila jsem zdraveho syna. Predem dekuji za Vas nazor a mejte se krasne! Iveta
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, je mi 19 let. Mám dotaz dnes je to 7den co mám spožděnou ms, 5těhot. testů negativní k dr. jdu v pondělí. Jsem ve stresu celkem často ale ms mám vždy pravidelnou občas se spozdí o den je vetší pravděpodobnost že se jedná o těhotenství nebo stres? Děkuji moc.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vazeny pane profesore, Jsem v 11tt a ceka me screening “kombinovany test”. Nam hematom, kvuli kteremu jsem zatim dvakrat mirne zakrvacela, a dle poslednich studii zjistuji, ze toto krvaceni muze olivnit vysledky techto genetickych krevnich testu tak, ze jsou pak mene prukazne/ mohou by falesne pozitivni. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17286311/ Otehotnela jsem po IVF a beru Utrogestan. Tento vyzkum zase ukazuje, ze externi progesteron zvusuje projasneni u NT, coz chapu tak, ze muze davat falesne vyssi hodnoty. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5838775/ Bere se na tyto okolnosti pri vypoctu pomeru pravdepodobnosti vrozenych vad standardne ohled? Ma v mem pripade tento screening mensi vypovidaci hodnotu? Dekuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Těhotenská cukrovka

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Hana Krejčí, PhD
Dobrý den pane doktore, v prvním těhotenství jsem čekala jedno dítě a narodilo se o dva týdny dříve, nyní jsme zase těhotná a čekám dvojčata (24. týden) jak se mám bát předčasného porodu? Zatím je vše v pořádku, na kontroly chodím, paní doktorka je spokojená. Mě ale někdy napadne, zda ta dvojčata přeci jen nejsou větší riziko. Na důvod porodu před termínem se nepřišlo... Děkuju za radu, Helena
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore měla bych dotaz ohledně samoopalovacích krémů. Dají se v těhotenství používat? Jsem v 7.měsíci. Děkuji za odpověď. Hrubá
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den,pane doktore.Mam vysledky genetiky v prvnim trimestru,mohu byt klidna?Odber pl.vody odmitam.Ultrazvuk proveden v 12+3.Crl:60.20. Bpd:23,70 Nt:2,29=1,46mom.Krev papp-a:1,62miu/ml=1,71mom fbhcg:79,32ng/ml=3,57mom odebrana 11+2.Kombinovane riziko T21/1/190 T13+18 1/50000.riziko dle veku 1/140Naprosto tristni uz prehlednost.Rada bych Vas nazor dekuji.Je mi 38,je to me treti dite,deti mam zdrave.Dekuji Jana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, jsem po dvou porodech a jednom umělém přerušení těhotentsví v 7+4 tt. Partner je Rh pozitivní, já RH negativní, obě děti RH pozitivní. Po UPT jsem odmítla injekci protilátek z důvodu, že další těhotenství už neplánuji. V případě, že bych si to rozmyslela a chtěla ještě dítě, je to prosím velké riziko? Po obou porodech jsem injekci protilátek dostala. Je možné zjistit ještě před případným těhotenstvím, jestli by se protilátky zvyšovaly nebo jaký by byl v případě čtvrtého těhotenství postup? Je to velké riziko? Moc děkuji za případnou odpověď. Martina Hvolková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den Pane Profesore, mám otázku,, mohu se zeptat jaké jsou praktiky při vyšetření prvorodičky ,když se jí lékař zeptá máte bolesti ? Odp Mám,, hm ale jaké asi ne moc ,,vaginálně vás nevyšetří a pošle domů. Jelikož na monitoru je vše ok ? Může být příjemná jak chce,ale ten to přístup se Mi velmi nelíbí. Natož když vystřídala jiného lékaře .Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, dnes jsem byla na testu těhu cukrovky, byl mi odebrán odběr z prstu a naměřená hodnota 5,2, paní doktorka řekla, že to nic neznamená a vzala mi krev z žíly, kde vyšla hodnota 5,4. Řekla, že to neznamená. že mám nutně cukrovku a že si mám zavolat p.doktorovi v pondělí. Můžete mi upřesnit, co to tedy znamená? Vím, že je hodnot za normou, ale myslíte, že je nějaká šance, že jí nemám? Díky moc za odpověď. Hrubá
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, Chci se zeptat jestli při zjištění ze v plodovm obalu se nevyvíjí pludek, nazvané afetalni plodové vejce, teď asi v 7 týdnu je nutná revize, nebo doporučena? Nebo se to dá řešit i třeba vyvoláním potratu. Co doporučujete a proč? Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den, jsem v 19tt tehotenstvi. Jsem Rh negativni a me prvni dite je Rh pozitivni. V nynejsim tehotenstvi mam od pocatku pozitivni anti D protilatky. Byla jsem zatim na 3 odberech (vzdy po mesici) s vysledkem titru 1:1, 1:2 a pri poslednim odberu doslo k narustu na 1:8. Muj gynekolog to nijak neresi, dokonce mi sdelil, ze 1:8 znamena pokles protilatek. Chtela bych se zepat, jestli neni takovy narust uz pro plod nebezpecny a nemela bych jit na podrobnejsi vysetreni? Dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, v říjnu 2017 mi na screeningu ve 21tt zjistili, že miminko má rozštěp páteře, poté jsem šla na ukončení těhotenství na Bulovku. Lékaři mi po zákroku řekli, že bych s dalším těhotenstvím měla počkat aleson 2 - 3 MS. V lednu 2018 jsme tedy s partnerem přestali používat ochranu a ono to hned vyšlo. Nyní jsem ve 14tt a jsem po prvotrimestrální screeningu, který vyšel negativně, ale mám vysoké hodnoty PAPP-A - 2, 69 MoM a free ? hcg 4,32 MoM, doktor v Gennetu mi sice říkal, že pokud jsou vysoké obě hodnoty, neznamená to nic závažného, ale že se vlastně neví, proč jsou tak vysoké... Na internetu jsem si přečetla, že hodnoty PAPP-A jsou špatné pokud jsou pod 0,5, ale hodnoty free ? hcg, že jsou špatné nad 2, stále však moc nerozumím tomu, co to znamená. (V předchozím těhotenství jsem měla hodnoty 1,15 MoM a 1, 22 MoM). Moc děkuji Kateřina Růžičková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore, jsem ve 25.tt a jak já, tak můj přítel máme krevní skupinu 0+. Přesto mi byly zjištěny protilátky, konkrétně nepravidelné antierytrocytární protilátky anti-s. Titr anti-s v NAT :1024(1+) Mohl byste mi prosím vysvětlit, o co se jedná, jak je to nebezpečné pro děťátko? Je to moje 2.těhotenství, 1. bylo bez problémů. Moc Vám děkuji za odpověď, pěkný den, Petra.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se zeptat,jestli není příliš brzo na 1.screening v 9+4tt. Teda myslím,že je to 1.screening,paní doktorka říkala,že mě čeká ultrazvukové vyšetření za které se platí 1500,- V 7+2tt mne odebrala krev a moč a objednala mě na ultrazvuk. Všude čtu ze se 1.screening děla kolem 12tt tak se chci zeptat jestli to není moc brzo. Moc Vám děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, při screeningu v 1.trimestru mi vyšel celkove screening negativní, avšak atipicky. Riziko M.Down 1:5734. Free beta hCG jsem však měla podle mého gynekologa a paní doktorky na genetice vyšší- 3,146MoM. PAPP-A 1,174MoM. Kvůli vyššímu f.b. hcg jsem byla poslána na další odběry, tuším, ze to byl tripple test, podle kterého mi hodnota hcg vychází stále zvýšena. Mám jít na genetiku na konzultaci, kde se domluvíme na případném odběru plodové vody. Docela mě to všechno děsí. Četla jsem, ze muže být více důvodu, proč je hcg vyšší, napřed. krvácení v tehotenstvi( v 2. měsíci jsem měla hrozící potrat) nebo jiné důvody. Na ultrazvuku na genetice bylo vše v pořádku, závěr mám, ze plod je normální bez zjištěných morfologických abnormalit. Mám mít strach, ze by malá mohla být postižena? V rodině s přítelem down. nemáme. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane profesore, mela bych na Vas dotaz ohledne vysledku vysetreni v I. Trimestru. 12+3 Byly provedeny krevni odbery, kdy mi bylo receno, ze mam nizsi PAPP-A - 0,470 IU/I ekvivalentni k 0,407 MoM, HCG beta 54,35IU/I ekvivalentni k 0,907 MoM. NT: 1,94 CRL: 59,0 Ductus Venosus: 1,00 Pritomnost nosni kustky : Ano UZ : T21 1:966 upravene 1:19324 Vysledky mi vysly v sede zone 1:898, proto bylo doplneno dalsi vysetreni UZ markery, ktere vysly NEGATIVNI - mimo sedou zonu. Screening na Pet a FGR negat. Lekarka mi rekla at se rozhodnu sama jestli chci jit na odber krve na upresneni Downova sy. Myslite, ze dle techto hodnot je to nutne toto vysetreni provadet. Moc Vam dekuji za odpovede. Bara
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore doktore Caldo, Které vitamíny by jste mi doporučil když mám trombofílii leidenskou mutaci heterozygot, prosím Vás? Děkuji Petra Chrástecká Petra.89@seznam.cz 773621625
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

váha a screening

opakovaná otázka od stejné těhotné
Dobrý den, pane doktore, Bude to znít hloupě, ale až u paní doktorky jsem zjistila, že nám doma celou dobu špatně vážila váha. V místo 84 kg, mám 104 kg. Chtěla bych se zeptat, zda má váha velký vliv na výsledky prvotrimestrálního výsledku, na kterém jsem byla ve 13. týdnu. Výsledky vyšli 1:1800. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Hrubá
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den, pane doktore profesore Caldo, Mám bolestivou menstruaci při které omdlívám, vyzkoušela jsem ledacos, nic nezabírám, byla jsem i na laparoskopii-srůsty odstraněny, ale omdlívám. Léčím se s trombofílií leidenskou mutací heterozygot, Děkuji Petra Chrástecká 


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor na době opětovného otěhotnění po revizi v 9tt z důvodu afetálního vejce. Kyretáž proběhla bez komplikací, následná menstruace přesně po 28 dnech. Psychicky se cítím v pořádku. A rádi bychom se s manželem co nejdříve začali opět snažit, ale názory lékařů v doporučené době rekonvalescence se velmi liší. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den. Byla jsem na odberech a vysla me trisomie 21 1: 5000 a trisomie 18 1:499. Mam se nejak obavat? Jsou to znepokojiva cisla nebo je riziko v pohode? Diky za Vas cas na odpoved.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den, Vazeny Pane Professore,absolvovala jsem screening I.trim.,který vyšel podle dokladu hranicni. Jsem po IVF, mam 13tt. Je mi 32 roky. srdecni frekvence 166 uderu/minutu, CRL- 70mm, NT -1.2mm, BPD- 23mm, pro nosni kostku nic ne napsali, biochemicky screening vysel horsi, Volny beta -hCG - 0,883MoM, PAPPa - 0,357 MOM. Trizomie21 POpulacni riziko 1:685, Upraveno riziko 1:702. TRizome 18 POpulacni riziko 1:8088 Upraveno riziko <1:20000, Trizomie 13 POpulacni riziko 1:19039 Upraveno riziko 1:14028. Rustova retardace plodu 1:286. Spletli me spusob Koncepce , napsali spontanni a ja mam umele oplodneni, muze byt kvuli tomu rizika vysli vetsi? JAke opravdu mam rizika, 4ego mam opravdu bat a kontrolovat?Je li smysl udelat vysetreni jeste jednou? Doporucili mne udelat neinvazivni test Fetalni DNA z krve? Moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, byla jsem na krevních testech na triple test a podle výsledků je nízké riziko. Ale přesto mám doporučení z laboratoře jít na genetiku kvuli hraničním výsledkům u Trisomie 18, která vyšla 1:476. Což mi ale příjde jako vysoké číslo. Ostatní výsledky jsou v porádku i odběry v prvním trimestru dopadli negativně. Je mi tedy 32 let, ale s věkem to prý nemá nic společného. Moje otázka zní, zda stačí ultrazvuk, který mi lékař provedl a nenalezl nic zvláštního. Prováděl ho hned po výsledcích v době 17+2 a po změření miminka oznámil že je 18+1 a stehenní kost je 17+4, ručičky, hlavička, nožičky a páteř jsou v pořádku. Srdíčko je jak má být, ledvinky fungují a močový měchýř též. Mám podstoupit odběr plodové vody, nebo stačí konzultace na genetickém pracovišti a případný jejich ultrazvuk, pokud ho provádějí. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den,měla bych dotaz,jsem cca 6+3tt,hodnoty hcg my stoupají velice pomalu,2.11 jsem měla hodnotu hcg 340 jednotek,o dva dny později 472 a další dva dny 681. 9.11 jsem měla hodnoty něco málo přes tisíc jednotek. Gynekoložka my oznamila,že se může jednat o zamlkle těhotenství. V propouštěcí zprávě mám napsáno anecho 2,5mm,vyšší sliznice,bez volné tekutiny v CD. Nekrvacim,na UZ byla vidět nepatrná tečka v gestacnim váčku ale prý se zřejmě nevyvíjí. Můj dotaz zní,zda je ještě šance že se těhotenství rozjede nebo mě pročištění nemine. Jsem po 3* SC,1.SC parva pro hypertenzní krizi v 24 TT. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně protilátek v těhotenství. Jedná se o druhé těhotenství. Jsem ve 14 týdnu a při prvotrimestrálním screeningu mi vyšly pozitivní protilátky. Jinak celý screening v pořádku. Jsem pacientka se skupinou B RhD pozitivní a manžel má skupinu A+. Vyšly mi pozitivně protilátky - aloprotilátka anti-M. Moje gynekoložka mě tedy pěkně vyděsila když mi sdělila všechny možná rizika tohoto těhotenství. Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Velice děkuji Merunková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, v půli července jsem byla na laparoskopické operaci slepého střeva (s částečným zánětem pobřišnice). Operace i rekonvalescence (včetně 3týdeního pobytu v lázních) proběhela bez obtíží. V současné chvíli jsem v 6tt a na pravé straně podbříšku pociťuji tupou bolest (dle osobního pocitu v místě, kde původně byl operovaný appendix). Tato bolest v posledních 2 dnech trochu zesílila (není však palčivá), pociťuji ji zejména při vstávání z postele/židle/aj. V současné chvíli jsem bez teplot a s pravidelnou stolicí. Lékař mě upozorňoval, že po operaci appendixu bývají tyto bolesti standardní - je tomu opravdu tak?
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, ráda bych požádala o Váš názor na výsledky screeningu v 1. trimestru. Délka těhotenství 11+2, CRL 46mm, NT 1,6mm, BPD 15,5mm, HC 58mm, AC 48mm, FL 4,7mm, nosní kost - nevyšetřeno (důvod netuším, když je to důležitý ukazatel). Biochemický screening volný beta HCG 32,31 IU/I(ekvivalentní k 0,848 MoM) a hodnota PAPPA: 0,600 IU/I (ekvivalentní k 0,396 MoM). Je mi 32 let, a upravené riziko trizomie 21 vyšla 1:463. Jsem pozvána opět na kontrolní vyšetření v 17tt. Paní doktorce se výsledek moc nelíbil, napsala, že screening negativní, ale mi řekla že hraničně. Bylo by vhodné ještě další doplňující vyšetření?Vyčetla jsem, že mám zřejmě nízké hodnoty PAPP, co to značí? Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, měla bych k Vám dotaz jako k odborníkovi. Dcera je těhotná a má skupinu B, Rh -, její přítel má A, také Rh -. Její ošetřující gynekolog jí oznámil, že ji musí píchnout injekci s protilátkou již koncem 28. týdne těhotenství. Je třeba dle Vašeho názoru tuto protilátku píchat, když dle našeho "studování" by se dítě mělo narodit jedině s Rh faktorem mínus a tím pádem by mělo být v pořádku. Nebo je to zjednodušená úvaha? Děkuji Vám za odpověď a otcem bude skutečně dceřin přítel. Děkuji za Váš čas Jarmila.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, dnes jsem byla na NT skreeningu. A zarazila mě hodnota BPD 15,5 mm a HC 61,0 mm. Tyto dvě hodnoty nejsou v usečce, nevím jak to jinak nazvat. Jinak CRL 55,7 mm, odpovídá 12 + 1 tt. Mam se znepokojovat? A 2 otázka. Riziko růstové retardace před 37 tt 1:32 a preklamsie 1:15. Nasazen Acilpirin 100 na noc. To je prevence preklamsie nebo růstové retardace. Jaký je váš názor na užívání? Měla bych brát do 36 tt. To už teď se miminko nevyvíjí jak má. Jinak už teď mám problémy s tlakem. Hlavně s dolním. Hodnoty mám přes 100. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,31.8.jsem dostala MS. 10.9 jsem měla s přítelem pohlavní styk,dvakrát zhruba po hodině. Další proběhl 14.9. Druhý den jsem měla hnědé špinění a posléze i tence krvavé žilky v hlenu. Poslední prášek antikoncepce jsem měla před čekáním na MS,pak jsem prášky neměla,jelikož můj gynekolog měl dovolenou (nevěděla jsem o tom). Chci se zeptat,jestly je možnost těhotenství a jak kvalitní je domácí test těhotenství z krve po cca 4 dnech. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, 28.8 jsem byla na ultrazvuku a byla 8 + 5tt a 30.8. 2017 mi byla nabírání krev na NT skreening a 25. 9.2017 jdu na ultrazvuk. Dělaný bude v Gestu. Měla bych dotaz jestly nebylo na odběr krve moc brzo. Jestly mi řeknou aspoň zatím výsledky krve. Když tam zavolám, jak dlouho se čeká na výsledky krve, jestly už není moc pozdě na ultrazvuk, kdyby to vyšlo blbě, už bych asi nestihla přerušení v narkóze. V loni jsem musela na přerušení v 17 týdnu. Nerada bych to zažila znova. Při nevydařeném těhotenství nám byla dělána a genetika vše v pořádku i syndromy se nepotvrdily, jestly to má význam pro tohle těhotenství a můžu být klidná. V loni mi bylo 31 teď je mi 32, jak velké je riziko Downa a a jak velkou roli hraje váha. Při odběru jsem vážila 98.5 kg.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o váš názor. Předevčírem jsem byla na prvotrimestrálním screeningu (ve 12+3, odběry brány 2 týdny předem). Závěr: screening I. trimestru je negativní, riziko trizomie 1: 11 907, trizomie 18 1: 29 291, trizomie 13 1: 91 830. Ale dnes jsem náhodou narazila na diskuzi, kde maminky řešily vysoké hodnoty volného beta-hCG a co to znamená. Několik maminek psalo, že měly hodnoty třeba 2, 37 MoM a bylo jim řečeno, že je to zvýšená hodnota a musí na genetickou konzultaci. Tak jsem začala pátrat a někde jsem se dočetla, že hranice je 2,15 MoM. Moc tomu nerozumím, protože já tam mám hodnotu 4, 618 MoM a nikdo to nijak nekomentoval, screening jak už jsem psala negativní, rizika vad nízké. Jak je to tedy možné? Je mi 30 let, šíjové projasnění bylo 2, 00 mm (což jsem teda taky zjišťovala tu hranici a někde jsem se dočetla, že hranice je právě těch 2, 00, jinde, že je to 2, 5 mm a někde se dokonce uvádí 3, 00 mm), hodnotu PAPP-A jsem měla 1, 893 MoM. Ještě dodám, že jsem našla výsledky prvotrimestrálního screeningu z prvního těhotenství (před 4 lety) a i tam mám tu hodnotu volného beta-hCG zvýšenou - 3, 284 MoM a ani tehdy na to nikdo nic neříkal, screening byl negativní, rizika těch vad ještě nižší než teď (šíjové projasnění ale bylo lepší - 1, 40 mm) a máme zdravou 4-letou holčičku. Mám teď v hlavě zmatek z toho, že někoho ženou s hodnotou 2, 37 MoM na genet. konzultaci, protože jim vyšel screening pozitivní a mě s mnohem vyšší hodnotou nikdo nic neřekl a screening je negativní. Prosím o váš názor, jsem z toho hrozně nervózní. Děkuji moc.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, jsem objednaná na prvotrim.screening, když budu 13+6 tt. Vím, že je to poslední možný termín, mám se obávat, že to bude pozdě? Bohužel dřív nemohu, budu mimo Českou republiku. Děkuji Vám za radu. Jana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, dnes jsem dostala injekci Rhesonativu 625IU, všude jsem se dočetla, že se aplikuje až ve 28. tt a já jsem nyní 26+3. Není to tedy moc brzy? Bude mít stejný účinek? Jsem Rh- a manžel Rh+. Předem děkuji za odpověď, pěkný den. LenkaJ.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, v pondělí jsem byla na odběru krve v rámci prvotrimestrálního screeningu. Uvedla jsem váhu 67 kg, kterou jsme měla vždy. Dnes jsem ale zjistila, že v rámci nevolností jsem pouze na váze 63 kg. U gynekologa mě zatím při návštěvách nevážili. Proto se ptám, zda uvedný rozdíl 4 kg, může mít vliv na výsledky biochemického screeningu, případně jaká je tolerance při váze, přeci jen každá váha váží o nějaké to kilo rozdílně. Předem moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, dne 22.6. (12+1) jsem absolvovala prvotrimestrální screening. Je to mé první těhotenství a proto jsem příliš nevěděla co očekávat. Po UTZ mi bylo řečeno, že nosní kůstka je přítomna, šíjové projasnění 5mm, přičemž pan primář pouze poznamenal, že norma je do 2,5 mm. Pak mi řekl, že vše vypadá dobře, odcházela jsem tedy s dobrým pocitem, že je vše v pořádku. Kompletní výsledky ještě nemám, společně s krví budou do 14 dní. Jakmile jsem si začala o tomto vyšetření číst bližší informace zjistila jsem, že hodnota šíjového projasnění je vysoká, šokovalo mě, že mi k tomuto nebylo nic řečeno a budu teď 14 dní žít v nejistotě a stresu. Je v případě těchto hodnot možné, aby dítě nemělo skutečně nějakou vývojovou vadu? Můj věk je 29 let. Předem děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, Včera jsem byla u svého gynekologa a postraśil mě tím, že naměřil u miminka šíjové projasnění 3,2. Myslíte si, že se mám hodně obávat? Na 1. Screening jdu do nemocnice až 26.6 a mám obavy že mi tam řeknou špatnou zprávu. Je to v tomto týdnu dobře měřené? Není to brzy? Děkuji za odpověď. Je to moje 4 dítě a všechny 3 předešlé jsou úplně zdravé.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor. V biochemickém screeningu NT+, dle biometrie v 12+3tt (CRL 57mm). Spočteno riziko na DS 1:9 a byla mi doporučena AMC. Krev vyšla dle doktorky v pořádku: PAPP-A 1,69 MoM, FßHCG 1,51 MoM. Šíjové projasnění ale bylo větší: 3,5 mm, nosní kost přítomna (dle doktorky je ale drobná), fronto-maxilo-faciální úhel v normě-72°. Všechny ostatní ukazatele v pořádku, žádné morfologické anomálie nenalezeny, srdce bije pravidelně 140-160/min, chlopně fungují, tok v ductus venosus normální. Mám tedy několik otázek, protože mě samozřejmě vysoké riziko rozhodilo. 1) Po telefonu mi nechtěli vysvětlit, proč je riziko tak vysoké - je to kvůli tomu velkému NT? 2) Co se týče AMC, moc se mi na zákrok nechce (vzhledem k tomu, že mě chtějí objednat na časný zákrok). Doporučil byste spíše z neinvasivních metod, např. Clarigo? Jak je to s její přesností? 3) Nebo není třeba se tolik obávat s dalšími vyšetřeními - dá se Down vyloučit i jinak než těmito "drahými" metodami? Moc děkuji za odpověď. Zuzka Kulichová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem - těhotenství po CPM - jsem 9 let po CPM (uzavřeno jako paradoxní embolizace, následně prevetivně uzávěr foramen ovale patens) nyní bych ráda otěhotněla. Prosím o Váš názor ohledně těhotenství a CMP, následně porod - je možný přirozenou cestou ?? Děkuji za Váši ochotu a čas.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, ráda bych se na Vás, jako odborníka, obrátila s následujícím dotazem: V 16 letech jsem prodělala CMP (uzavřeno jako paradoxní emobizace, s následným uzavřením foramen ovale jako prevence). Prosím o Váš názor na těhotenství po CPM a následně porodu - je možný přirozenou cestou, nebo je doporučena sekce ? Děkuji moc za Váš čas a odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, můžete mi prosím poradit s datumem početí? Datum PM je 3.2.2017. 31.3.2017 byla kontrola-odpovídá dle PM 7+6, CRL 14m tj.7+5. O dva týdny později jsem měla hodnoty stejné. Datum UTZ se lišilo o jeden den. Cyklus jsem měla nepravidelný. Děkuji moc za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, včera jsem byla na screeningu ve 13. týdnu a na ultrazvuku paní doktorka naměřila 5mm šíjové projasnění, výsledky krve zatím nejsou, ale bylo mi oznámeno, že to stejně asi nějaký výrazný vliv mít nebude a budu muset podstoupit jeden z invazivních odběrů. Cvs jsem včera odmítla s tím, že tedy nejspíš počkáme na utz v 17.týdnu, ale přece jen je to dlouhá doba a jen tak sedět a přemýšlet se mi taky nechce, zajímal by mně i jiný názor než jen paní doktorky. Vzhledem k předchozímu těhotenství a odběru plodové vody (downům syndrom 1:25) a potvrzená CMV infekce (odebírali skrz výpotek na plíci plodu), jsem začala mít komplikace ve 23. týdnu jsem skoro potratila a dále ve 32. týdnu následovalo zastavování porodu. Nerada bych měla opět takovéhle komplikace, proto by mně zajímal i názor, zda se i přes to šíjové projasnění může narodit zdravé dítě. Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane Doktore.. Podle posledních MS jsem dnes 11+3tt.. Dne 30.1. 2017 jsem byla poslána na krev. Pan doktor mi hned co přišli výsledky zavolal, že nedopadli dobre a že byli brzy odebrané, že mě tam poslali moc brzy. Na druhý odběr jsem šla 6.2. 2017 a výsledky se dozvím až 20.2. že prý se tím nemám zatím stresovat, přitom se stresují mnohem víc, když mi nic nepoví.. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že by testy nevyšli jen kvůli tomu, že jsem šla na krev o týden dřív? A je nějaká šance, že bude malé v pořádku? Děkuji mnohokrát..
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den Pul roku jsem brala cipralex 10mg a ted od prosince jsem to snizila na 5mg a chtela jsem to na konci unora uplne vysadit. Protoze uz to bylo zbytecne brat. Jenze se nam stala nehoda a dnes jsem zjistila, ze jsem v 5. tt....ted uz 4 dny cipralex neberu...jelikozjsem nedostala mesicky, tak jsem si ho uz radeji nevzala. Moje otazka zni....mam se hodne bat, ze to ublizilo mimcu? Jsem uplne vydesena....v ten leden jsem brala jen 5mg!moc dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Již 6měsíců beru cipralex 10mg 1tbl., teď 2 měsíce 1/2 tbl. Má otázka zní, za jak dlouho po přestání brání cipralexu se můžeme snažit o miminko? Jestli je zde nutná nějaká doba k pročištění organismu od daného léku,aby to miminku neublížilo? moc dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den chtěla bych se zeptat 13.1.2017 jsem byla na Kyretáži protože bohužel mi v 9tt zjistili že plod nemá srdeční reakci ak se chci zeptat za jak dlouho se s přítelem můžeme začít pokoušet znovu o miminko někde slyším za 3 měsíce někde že ženy otěhotněli i v šesti nedělích atd. Předem děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Jsem těhotná a máme naplánovanou cestu na Maledivy na obydlený ostrov Fehendhoo, když budu v pátém měsíci. Cestu mě všichni spíše rozmlouvají, i když je vše v pořádku a já se subjektivně (teď ve třetím měsíci) cítím zatím celé těhotenství úplně stejně, jako když jsem byla „netěhotná“. Po prostudování si myslím, že jediné velké reálné riziko, které mi na dovolené hrozí, je horečka dengue přenášená komáry. Chci se zeptat na Váš názor (nebo jestli se někde dají zjistit nějaké statistiky), jak velká je pravděpodobnost nákazy touto nemocí během 10denního pobytu? Jde mi o to, že jestli je riziko stejné, jako že chytnu v ČR toxoplazmózu nebo boreliózu, tak to přece není důvod necestovat. Dále by mě zajímala pravděpodobnost poškození plodu při onemocnění touto nemocí. Bohužel mně žádné statistiky nejsou známy, a tak nevím, zda jsou názory okolí pesimistické z důvodu typické vlastnosti Čechů, nebo zda je tu obava z cesty oprávněná. Předem děkuji za Váš odborný názor.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, obracím se na Vás s obrovskou prosbou o doporučení dalšího postupu. Před Vánocemi jsem byla na prvotrimestriálním screeningu v Gennetu, který dle lékaře nedopadl dobře a já jsem z doporučených následných postupů více než zmatená. Celkově vyšel screening negativní: NT:1,59mm = 0,97 MoM PAPP-A: 1,25 ,IU/ml = 1,26 Mom FBetahCG 185,00 ng/ml = 7,61 MoM Celkový výsledek: screening negativní a riziko T21 1:4000 (v termínu); riziko T 13+18 je 1/50 000 (v termínu), ale kvůli velmi vysokému fBetahCG doporučen triple test a následně genetická konzultace a případné doporučení odběru plodové vody. Můj věk v době porodu 28. Pročetla jsem mnoho odborných článků a nějaké kazuistiky a ve většině je uvedeno, že: 1) výsledky se mají hodnotit kompletně a nevypichovat jedna hodnota 2) triple test je méně přesný než screening v 1. trimestru.... Nerozumím tedy tomu, proč bych měla podstupovat triple test, když je méně přesný a občas falešně pozitivní. Když jsem se na toto ptala před dvěma lety mé gynekoložky (podobná situace - u prvního syna vyšly hraniční dvě hodnoty: NT 2,57mm = 1,46 MoM a fBetahCG 58,00=2,33 MoM a celkové riziko T21 1:420 - syn se narodil v termínu a zcela zdravý), tak mi tehdy řekla, že triple test nedoporučuje, teď úplně obrátila a říká, že bych na něj měla jít.... Navíc doposud mi vlastně nikdo nedokázal říct, co může zvýšená hodnota FBeta hCG znamenat. Mohla bych Vás tímto tedy požádat o Váš úhel pohledu a doporučení, jak dále postupovat? Zda má nebo nemá triple test smysl a jestli jsou jiné možnosti? Případně co může zvýšená hodnota pro miminko znamenat a zda je opravdu celkový výsledek testu tak znepokojivý? Velice děkuji za případnou pomoc a přeji pěkný den, Martina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Chci se zeptat utrogestan beru od dneska po dobu 7 dnu 3 tabl.denne zavadim ho dovnitr kdybych se mela snazit o mimi snazime se s půratnerem 3 roky dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane doktore.. rada bych znala Vas názor na můj screening ve 12+0...Trizomie 21..upravené riz.1:52..Trizomie 18...upravené roz.1:58..Trizomie 13..upravené riz.1:275....Ultrazvuk byl výborný.. Je mi 43 let..děkuji za nezavaznou odpovet a za Vas cas... Denisa
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den, Rada bych se zeptala na Vas nazor ohledne delsich letu v tehotenstvi. Muj gynekolog se tvari velmi odmitave, ale nedokaze mi rozumne vysvetlit proc. Let planuji zhruba na 18tt a 20tt zpet. Let je delsi 6h pak 4h pauza a dalsi dve hodiny. Destinace neni s tropickymi teplotami, bude tam zhruba 15-20C. Rada bych se zeptala zda muze jeho odmitavy postoj souviset s obecnymi riziky letu ci treba s vysledky prvniho screeningu, ktere vysli hranicne: kombi T21 1/300, papp-a 0,42 Mom, Fhcg 2,41 Mom. Pred timto tehotenstvim jsem prodelala potrat, pravdepodobny duvod mohl byt i aktivni jezdeni na koni v zacatku. Potrat probehl ve 4tt. Velmi dekuji za odpoved
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, včera a dnes jsem byla UTZ, zjištěné těhotenství 7+0tt. a dnes 6+5tt. není vidět srdce. Hladina HCG dnes přes 20.000. Je možné, že se ještě srdce objeví? Nebo mám tento pátek nastoupit na revizi? Ve čt. jdu znovu na krev na HCG. Nechci nic podcenit, ani zbytečně podstupovat kyretáž. Děkuji vám za odpověď. (Je mi 32 let a toto je 1.plánované těhotenství).
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore! Kromě toho, že vám chci popřát krásný podzimní den, se na vás chci obrátit s dvěma odbornými dotazy. Čekám dvojčata a doposud se u mě neobjevila žádná indikace toho, že bych měla být zařazena do rizikové skupiny, u které se o císařském řezu uvažuje preferenčně jako o vhodnějším řešení. Obě dvojčata jsou však stále v labilních polohách. Je něco kromě zdravého stravování a přiměřené fyzické aktivity, co pro udržení tohoto příznivého vývoje mohu udělat sama? Druhý dotaz se týká anestezie a suplementace oxytocinu. Věřím, že ženské tělo je navrženo dostatečně dobře, aby zvládlo porod fyziologicky. Zároveň si však uvědomuji existenci legislativních strašáků, které nad lékaři visí (a v žádném případě s nimi nesouhlasím). Existuje v ČR někdo ochotný být u zcela (nebo kvasizcela) fyziologického porodu dvojčat? Co bych měla vědět předtím, než se medikace vzdám, kromě principu jejího fungování? Děkuji, S.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dcera byla na vyšetření v I.trimestru 13+1gravidita , je jí 30 let ultrazvuk : (falx cerebri se zobrazuje, intrakraniální translucence bpn- páteř bpn., horní čelist bpn., srdce obě komory s normální kontraktilitou, aorta i plicnice se zobrazují, srdeční frekvence pravidelná 140-160/ min, žaludek v dutině břišní, není ascites, močový měchýř plodu naplněn, končetiny plodu přítomny, normální pohybová aktivita plodu. Biochemické vyšetřeníPAPP-A 0,82mlU/ml 0,34 MoM FBHCG 23,36ng/ml 0,95MoM CRL 66mm Morfologickéanomálie Nenalezeny Linea nuchae 1,9 1, 71MoM, Nosníkost přítomna, Fronto - maximální úhel v normě. Závěr napsaliScreening pozitiní, kombinované riziko M.Down z výsledku v I. trimestru 1/164. Hrozí nějaké riziko,dcera byla odeslána na genetické vyšetření. Je hodnota FBHCG hodně špatná. Děkuji za odpověď matka.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

prosim o podporu pri snazeni docasne ode dneska 7 dni po 3 tabl denne utrogestan dekuji Niki
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane profesore, obracim se na Vas jako na odbornika na aloimunizaci. Jsem rh-negativni matka dvou rh-positivnich deti a prali bychom si jeste jedno dite. Behem druheho tehotenstvi se u mne vytvorily anti-D protilatky (na zacatku tehotenstvi byly testy negativni, ale ve 31.TT titer 1:64,34.TT 1:128 a 35.TT 1:512). Chlapec se narodil 37+0 cisarskym rezem, po porodu mel krevni hodnoty v poradku, ale 3.den se u nej rozvinula tezka zloutenka (bilirubin az na 21.4, prodelal 6 fototerapi) a nasledne anemie s poklesem hemoglobinu na 8.3 (pediatri chteli pri pripadnem poklesu na 8 podavat transfuzi, ale diky bohu jsme se ji vyhnuli). Vsechno se zvladlo a syn je v poradku. Rozmluvil byste mi dalsi tehotenstvi jako hazard a riziko, nebo to vidite spise tak, ze hrozi komplikace, ktere se ale s dnesni medicinou daji dobre zvladnout, bez toho, aby dite melo nasledky? Je pripadne mozne nekde nechat vysetrit meho muze jestli je homo- nebo heterozygotne rh-positivni? Predem moc dekuji Bara
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, byla mi v krvi zjištěna přítomnost Coxsackie B4. Nyní jsem ve 13. tt, v době testování jsem byla v 11.tt. Má tento vir nějaký vliv na plod? Případně je potřeba těhotenství více sledovat? Děkuji. Michaela B.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den mám dotaz mám těhotnou dceru 8 týdnu a už 14 dnu pozorovala v stolici červy. žije v rod.domku a má zvířátko fredku už 6 let.Má ji v kleci a udržuje veškerou hygienu. Proto se chci zeptat jestli na odčervení můžou i těhotné ženy brát nejaké léky.Případně prosím o radu jaké léky může na odčervení děkuji Hájková Jarka
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás pro mne velmi vážný dotaz. V období prvního a i druhého trimestru jsem trpěla velmi silnou zácpou a občas sáhla po pilulkách fenolaxu. Mám obavy, zda to nemohlo moje miminko nějak vážněji ohrozit? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den,chtela bych Vás poprosit o radu.Jsem v 22tt a 2 měsíce a něco užívám těhotenské vitamíny a k tomu ještě omega3 od nefdesanté,doporučená dávka 1 tobolka 2-3 denně,většinou jsem brala 3 .Ted jsem se někde dočetla,že bych mohla být předávkována vitamínem A,D,protože vitamín A a D je i v těhotenských vitamínech,mám ted hrozný strach,že jsem ublížila miminku a může být kvůli mě postižený.Prosím o pomocnou radu,děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho po CT hrudníku a rtg plic se můžu snažit otěhotn?t? Děkuji za odpověď K.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, je to celkem obvyklý dotaz, můžu být těhotná? Už je to 12 dní od vynechání menstruace. S partnerem jsme spolu spali bez ochrany a neberu HA. MS jsem měla vždy pravidelně. Mám bolesti břicha v podobě píchání v podbřišku, především na levé straně. Břicho mám tvrdé a připadám si nafouknutá. Občas pociťuji nevolnost a bolesti hlavy. Děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a radu. Dnes jsem na kontrole u paní doktorky zjistila, že jsem v poliklinice Barrandov omylem místo do Aeskulabu zašla na odběr krve do Omnilabu, a tím pádem mi nebyla vyšetřena koncentrace těhotenského plazmatického proteinu A (PAPP-A) a volné beta podjednotky těhotenského hormonu hCG. Tímto jsem tedy bez kompletního prvotrimestrálního screeningu. :-( Doporučil byste mi jít rovnou na aminocentézu? Jsem v 17+0 podle PM. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem, SJ.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, můj dotaz se týká zvýšené hodnoty NT u jednoho z dvojčat. Je mi 33 let, otěhotněla jsem spontánně. V 31 let první porod zdravý chlapec. Dnes 12+3 jsem byla v Gennetu na screeningu a paní doktorka zjistila u jednoho plodu NT 3,7. Nosní kůstka přítomna, vše ostatní fyziologické. Absolvovala jsem na doporučení odběr choriových klků a pohovor s genetičkou. Dle výpočtu je riziko Downova syndromu 1/40. Nikdo z rodiny, a tím myslím včetně sestřenic a bratranců, nemocní nejsou. Další hodnota, která ukazovala možná riziko PAPP-A 4,57 mIU/ml, FhCG 225,00 ng/ml. Co jiného může způsobit ztluštění šíje, pokud se chromozomální aberace nepotvrdí, v což doufám? Infekce? Kromě nachlazení a oparu na rtu si nejsem vědoma. Co bude dál?Jak velké je riziko, že přijdu o oba plody, pokud se rozhodnu o redukci? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem, Lenka Stará
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, obrac?m se na Vás s prosbou o radu, která by mi velice pomohla. 19.11.2015 jsem absolvovala prvotrimestrialn? screening,naměřená hodnota dle Crl byla 65,2mm,termín porodu byl stanoveny na 27.5.2016,doktorem bylo určeno stáří těhotenství v ten den jako 12+6 TT. Mohl byste reálně zhodnotit období od- do kdy jsem mohla dle těchto údajů otěhotnět? Moje menstruace byla nepravidelná, naposledy proběhla v srpnu 2015. Moc Vám děkuji za Váš čas. S přáním pěkného dne.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat. V těhotenství jsem doposud podstoupila tři UZ, včetně NT+ vyšetření v 12+6tt ve specializovaném prenatálním centru. U všech tří vyšlo o týden mladší těhotenství. Mám na Vás dvě otázky, prosím. Znamená to, že k početí opravdu došlo později (pozdější ovulace) v cca 20 DC? Kdyby došlo k otěhotnění už například 5 DC, poznal by UZ danou odchylku? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem, Dagmar
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, V době dělání prvotrimestrálního screeningu se pracovalo s váhou 70 kg, ale ve skutečnosti jsem vážila pouze 68 kg. Úbytek na váze byl v rámci nevolností v prvním trimestru, ale před samotným screeningem mě nikdo nezvážil a já nevěděla, že zde váha hraje roli. Je možné určité zkreslení výsledků? Mám se obávat? Hodnoty měření a odběrů: UZ vyšetření z 4.2. 2016 13+0 tt dle UZ, poslední menstruace 12.11. 2015 UZ vyšetření: AS+, SF 159/min, CRL 66,7 mm, NT 1,5 mm, BPD 22,7 mm, obvod hlavičky 83,4 mm, obvod břicha 63,2 mm, délka femuru 8,6 mm, intrakraniální transluence přítomna 1,9 mm, placenta vzadu nízko, pupečník 3 cévy nosní kůstka přítomna Biochemie odebrána 21.1. 2016: free B HCG 37,5 UI/l 0,680 MoM PAP-A 1,160 IU/l 0,880 Mom riziko: všechno 3 chromozomální onemocnění méně než 20 000. Mohla špatně zadaná váha, o 2 kg více než byla realita ovlivnit výsledek? Děkuji za odpověď a hezký den
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na cestování v těhotenství. Jsem ve 12 týdnu (je mi 30let, 1 těhotenství) Těhotenství se vyvíjí v naprostém pořádku, nemám žádné potíže ba naopak je mi skvěle. Začátkem 14 týdne bych měla letět na měsíc do Thajska, budeme v bezpečném prostředí, budeme se vyhýbat rizikovým oblastem, navíc jezdíme do Thajska v zimě každý rok. Moje paní gynekoložka mi cestu nedoporučuje, tudíž mám obavy! Jaké hrozí nebezpečí? Mohla bych znát Váš názor? Děkuji Kateřina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně odběru pupečníkové krve. Jsem nyní těhotná 22+2 a před dvěma dny jsem byla propuštěna z nemocnice, kde jsem byla hospitalizována kvůli krvácení.To bylo vyvoláno hematomem, který byl při propuštění velký 24x12 mm. Byla mi diagnostikována placenta praevia. Toto není ale můj jediný problém. Ve 13.týdnu mi vyšel pozitivně prvotrimestrální screening kvůli naměřené hodnotě NT 3,4. Z tohoto důvodu jsem přímo u Vás podstoupila vyšetření CVS. Prvotní výsledky byly v pořádku, ale paní doktorka nechala vzorek zkoumat ještě metodou array, která prý ukázala nějakou atypii. Je prý velmi pravděpodobné, že se jedná o chybu v placentě, ale s jistotou to prý říci nelze. Navrhovala proto amniocentézu, ale kvůli hospitalizaci nebylo možné ji provést. Nyní prý přichází v úvahu kordocentéza. Chci se ale zeptat, zda je možné ji provádět při placentě praevia, popř. s hematomem v děloze (pokud by se nevstřebal)? Jak velká jsou rizika následného krvácení, vytvoření dalšího hematomu či potratu? A poslední dotaz - z výsledků kordocentézy lze říci pouze to, zda se atypie týká plodu nebo placenty, nebo je (v případě, že by šlo o plod) možné říci i o jakou vadu by se jednalo? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem A.P.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, dne 17.12. jsem byla na screeningu v 1. trimestru, délka těhotenství 12 týdnů + 3 dny. Bohužel vyšli vyšší hodnoty šíjového projasnění a to u jednoho plodu 2,5 mmm a u druhého plodu 3,3 mm. Vzhledem k věku 38 let, vyšlo riziko na Downův syndrom u prvního plodu 1:48 a u druhého plodu 1:7. Vše ostatní by mělo být v pořádku. Byla jsem odeslána na genetiku, kde mi byla následně doporučena amniocentéza. Zároveň mi byla 17.12. odebrána krev. Když jsem se po vánocích dotazovala pana doktora na výsledky krve, tak mi bylo řečeno, že vzhledem k pozitivnímu nálezu na ultrazvuku, se krev již dál nevyšetřovala s tím, že bude určitě také pozitivní. Všude jsem se dočetla, že se jedná o kombinovaný test: tzn. ultrazvuk + věk matky + vyšetření krve. Chtěla bych se proto zeptat, jestli je tento postup běžný. Moc se mi to nezdá a zároveň nechápu, jak mi může sdělit, že i krev by byla pozitivní takto od stolu bez vyšetření v laboratoři. Moc děkuji za Váš názor. Heraltová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o tuto informaci: je mi 24 let a s přítelem plánujeme miminko, již však více než 10 let užívám pravidelně léky (Sertralin - nyní Asentra), dle momentální potřeby 50 nebo 100 mg. Vím, že v mém případě bez medikace být nemohu. Chci se zeptat, zda je pro miminko bezpečné tento lék užívat v těhotenství a dále při kojení nebo musí být nahrazen jiným lékem. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, zvažovali jsme s manželem objednat se na Vaše pracoviště na konzultaci výsledků prvotrimestrálního screeningu; když jsem objevila tyto stránky a možnost položit Vám dotaz, dovoluji si tímto Vás požádat o Váš názor na naše výsledky: Screening byl proveden na FMF certifikovaném pracovišti, výsledky mi byly paní doktorkou vysvětleny - screening vyhodnocen jako dobrý (riz.trizomie 21 -populační 1:340, upravené 1:6795; 18 - popul. 1:856, upravené 1: 17111; 13 - popul.1:2677, upravené menší než 1:20000)- kvůli "hraniční hodnotě NT" (v závěru uvedené 2,7; provedena 4 měření a hodnoty byly 2,3; 2,54;2,81;2,69) doporučen detailní genet.ultrazvuk vč.echokardiografie ve 20.týdnu. Při pročítání článků ohledně NT screeningu jsem pochopila,že na řadě pracovišť vypočítají riziko jen z výsledků krve, věku a NT. Mých dobrých konečných výsledků bylo dosaženo díky zakomponování ostatních markerů a pořád mi vrtá hlavou, zda na jiném pracovišti by tím pádem riziko nebylo kvůli zvýšenému NT podstatně vyšší a nebyla jsem např.odesílána na aminocentézu....Započítáváte i Vy ostatní markery do výsledku nebo používáte ten "základní" NT test? A mohl byste mi prosím v tom případě spočítat a zhodnotit mé základní riziko? A jaký je pak Váš názor na naše výsledky? Uvažoval byste o invazivním vyšetření (paní doktorkou mi nebylo doporučováno, ale že je to samozřejmě na nás)nebo souhlasíte s doporučeným postupem? Vím,že jedna vyjmutá hodnota z výsledků není oficiálně nic vypovídající, ale je to pro mě pořád určitý "strašák". Na druhou stranu mám velký strach z možného potratu po AMC. Naše výsledky: věk 34 let, váha 78 kg, testováno dle PM ve 12+1, dle ultrazvuku změněna délka těhotenství na 13+2 tt, CRL 70,5 mm, NT 2,7mm, f-beta-hCG 14,95 IU/l=0,517 MoM, PAPP-A 2,870 IU/l=0,838 MoM (biochem.distribuce upraveny dle hodnot z předchozího normálního těhotenství hCg 0,75MoM, PAPP-A 0,96 MoM). Srdeční frekvence 168/min; Intrakarniál.translucence přítomna; ductus venosus PI 1,0; Nosní kost přítomna; trojcípá chlopeň-Doppler: normální; anatomie - vše zdá se normální, žaludek+moč.měchýř zobrazen, oboje končetiny obě viditelné. Předem velmi děkuji za Váš názor a rady. Pokud by nebylo možné mi toto zhodnocení výsledků podat v této poradně, je možné se s nimi k Vám objednat? Ještě jednou moc děkuji. Hezký den.H.L.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Ráda bych Vas poprosila o radu a Váš názor. S manželem máme už delší dobu zaplacenou dovolenou, nyní jsme zjistili, že jsem na konci 6týdne těhotenství, dovolená nás tedy čeká přibližně 10+3tt let tam a 11+4tt let zpět. Let by měl trvat cca 2,5 hod, na Mallorku. Tyden před dovolenou jdu jestě na kontrolu, tak vše zkonzultuji podle aktuální situace, i přesto Vás prosím o odborný názor a případné doporučení k celé dovolené. Může let plodu nějak ublížit? Na dovolené chceme hlavne odpočívat a male procházky. Děkuji za Vaši odpověď. Martina H.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, ráda bych s Vámi prokonzultovala výsledky mého NT screeningu. Screening byl proveden akreditovaným lékařem. Dle MS 12+3 dle UTZ 13+3, CRL 72,5mm, můj věk 24 let. Biochemické výsledky v pořádku, negativní, kompletní výsledek screeningu také negativní. Riziko trizomie 21 1:7416, ostatní trizomie méně než 1:20000, plod bez morfolgických změn, vitální, NB přítomna. Nicméně šíjové projasnění bylo 3,1mm, což mi samozřejmě dělá starosti. Jako postup mi byl doporučen "velký" UTZ v 17tt a dle něho případný další postup. Jak hodně může být závažné ztluštěné NT? Děkuji za Vás názor. S pozdravem K.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, som v 13 yt a bola som na sone. Celkový výsledok vysiel negativne, ale o 2 tyzdne mam prist na sono opat. Dovodom je zvýšená hladina hCG, mám 178. Je to nejak rizikove? Dakujem. Kristina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den. Chcela by som sa obratit na pana doktora. Uz velmi dlho so svojim priatelom uvazujeme nad babatkom, ale vzdy ked by som mala realne otehotniet, zlaknem sa a ustupim. Takto je to dookola, zijem v strese, ze otehotniem a nepovolia mi cisarsky rez a viem, ze to skonci velmi zle... Vsetok moj strach z tehotenstva kotvi v obrovskom strachu z prirodzeneho porodu. Dietatko by som velmi chcela, ale ak by som ho mala rodit prirodzene, radsej ho vobec nikdy nechcem. Je vo mne velka uzkost, az odpor k prirodzenemu porodu, naopak cisarskeho rezu strach absolutne nemam. Mam za sebou niekolko anestez a nechapem ako sa mozu zeny bat niecoho, co prespia. Tento svoj problem som riesila u viacerych psychologov, ktori mi doporucuju (v pripade otehotnenia) rodit jedine cisarskym rezom. Chcela by som sa pana doktora opytat, ci doklad/odporucanie od psychologa je dostatujucou indikacou k vykonu cisarskeho rezu. Dakujem za odpoved.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Byla jsem u Vás 30.dubna na redukci dvojčat, vše bylo v pořádku i kontrolní ultrazvuk. Avšak necelých 14 dní po redukci jsem začala krvácet a špinit a tak je to až dodnes není den kdy by to bylo v pořádku. Moje paní doktorka si myslí, že odchází to dvojče. Při odběru krve na krevní obraz mi bylo zjištěno vysoké množství leukocytů 15.6 a není jasné proč. Teď jsem k Vám objednaná v 16 týdnu na amniocentézu, nebyla odebrána krev na vrozené vady ale mám veliký strach z potratu hlavně kvůli krvácení. Není možně jiné vyšetření než právě tohle, nebo jaký je Váš názor. Moc Vám děkuji ta odpověď Bártová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se jen zeptat.Včera jsem byla na NT+ v 1.trimestru.Celkově vyšlo vše negativní jen beta Hcg vyšlo 149.5 ng/ml 4.54MoM.Což je prý 2x více než by mělo být.Jinak kombinované riziko DS 1:5300 a dle věku 1:388. Je potřeba se něčeho obávat?Docela mě to vyděsilo a ve zprávě je foporučení na TT ev integrace a UTZ ve 20tt g na speciálním pracovišti.Myslíte si,že je to fostačující nebo su mám vyžádat ještě jiné testy.Děkuji moc za Váš čas a pěkny den Iva
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Anovulácia

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Maria Jaržembovská
Vážený pane doktore, dovolte mi, obrátit se na Vás ohledně problému, který v současné době řeším. Bohužel jsem v začátku těhotenství musela podstoupit očkování proti vzteklině (na Bali mne kousla opice. Nešlo o vážné rozsáhlé pokousání, ale jen o stisknutí zuby mého předloktí přes dlouhý rukáv, ale i přesto jsem navštívila nemocnici a dostala první dvě dávky vakcíny). Před odletem na Bali (7. 4.) jsem si dělala těhotenský test, který vyšel negativně, takže jsem v den odletu (8. 4.) a ani v den prvních dvou vakcín nevěděla, že jsem těhotná. To mne samozřejmě neomlouvá a vím, že jsem tímto ohrozila celý průběh těhotenství a především pak vývoj dítěte. Dnes jsem od data poslední menstruace v 10+3tt a podle ultrazvuku (CRL) v 8+6tt. V den prvních dvou vakcín jsem byla v 5+6tt (mens.) a 4+2tt (crl), v den třetí vakcíny 6+6tt (mens.) a 5+2tt (crl), v den čtvrté vakcíny 8+6tt (mens.) a 7+2tt (crl) a ještě musím na pátou dávku Verorabu, což vychází na 10+6tt (mens.) a 9+2tt (crl). Dovolte mi, obrátit se na Vás s žádostí o Váš názor, jaká jsou možná rizika spojená s očkování proti vzteklině v prvním trimestru (v těchto konkrétních týdnech). Nebo zda existuje něco, co bych mohla pro lepší vývoj dítěte udělat já? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

PCOS

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Kaprál

cs ,řez na děloze

Dotaz byl přesunut do kategorie: Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.
Dobrý den pane doktore. Protože plánujme s manželkou rodinu rád bych se zeptal na jednu věc která nás velice tíží. Manželka má diagnostikován na dolní končetině primární lymfedém. Bojíme se, aby tato porucha nepřešla na našeho potomka - je možné během genetických testů tuto poruchu odhalit? Jaký by byl popřípadě Váš navrhovaný postup v případě diagnostiky a jaká je pravděpodobnost odhalení? Předem děkuji moc za odpověď a Váš čas.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, moc Vás prosím o vysvětlení. Byla jsem dnes na NT vyšetření ve 12+1tt a jsem zoufalá z výsledků. Test mi vyšel pozitivní, dokonce 1/3, ale nechápu proč. Věk v době porodu budu mít 34, krev mi prý vyšla v pořádku: PAPP-A- 2,14mlU/ml (1,03Mom), F HCG- 38,26 ng/ml (1,36 MoM), a z ultrazvukového vyšetření vyšlo, že srdíčko je v pořádku, nosní kůstka je přítomná, morfologické anomálie nenalezeny, fronto maximální úhel v normě, jediný špatný ukazatel byla hodnota šíjového projasnění 3 mm (3,43 MoM). A to, jak jsem si četla, tak nemá být nijak tragická hodnota. Jak je tedy možné, že vyšlo tak strašně vysoké riziko Down. syndromu, nemůže tam být chyba? Moc děkuji za odpověď i Váš čas.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, měla bych na Vás prosbičku -byla jsem v samém začátku těhotenství (aniž bych věděla)na přeočkování Tetanem....a chtěla jsem se zeptat,zda jsem tím dceři nějak neublížila? Pořád na to musím myslet..... Děkuji za odpověd a přeji krásný den .
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Rh-

Dobry den pane profesore. Jsem v 27. tt (krevni skupina A neg.) a byli mi opakovane zjisteny protilatky anti D a anti C v krvi. Muj partner ma taktez A neg. krev. skupinu, tim padem nechapu pritomnost protilatek a mistni doktori (zijeme ve Skotsku) mi to nejsou schopni objasnit. Tento tyden jsme byli na ultrazvuku a miminko je podle nej v poradku. Existuje nejaky duvod vzniku protilatek v tomto pripade? Predem dekuji za odpoved. P
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesorem, jsem v 1trimestru těhotenství a v období 7+6 TT jsem jeden den měla střídavě horečku cca 39 a po srážení paralenem cca 37,5-38.Tento stav se opakoval celý den.Celkem jsem si vzala 3paraleny cca po 6ti hodinách. Druhý den ráno už byla pouze zvýšená teplota 37,5 ,odpoledne 38 a po 1paralenu jsem bez teploty.Jak velké je riziko vývojových vad nabo jiné poškození miminka? Někde jsem četla,že horečka by musela trvat několik dní aby to mělo vliv na miminko, ale jinde jsem četla, že stačí i jedna hodina s horečkou a je zle.Mám docela strach.Předem moc děkuji za odpověď.PP
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore.Jsem podruhé těhotná,dnes jsem přesně 6+4 tt. Jsem krevní skupina A negativní, přítel je 0+. První dcera má po otci 0+,proto mi byla po porodu aplikována Rhega. V prvním těhotenství jsem protilátky měla vždy negativní. Dnes mi byly vyšetřeny RH protilátky a výsledek je ,že mám aloprotilátku anti-D v titru 1:8. Někde jsem četla ,že tyto protilátky se tvoří až od 8 tt.Proto se chci zeptat,jestli dnešní výsledek může být ještě následek po aplikaci Rhegy po prvním porodu,který byl před 18.měsíci a nebo jsou to protilátky vytvořené již v tomto druhém těhotenství? A co nyní bude následovat kromě asi častějších kontrol protilátek v krvi? Děkuji moc
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane profesore, pred 7lety jsem v cca v 6.tydnu prodelala interupci, ale nevzpominam si, ze by mi nekdo zjistoval krevni skupinu ci ze bych dostala anti-d profylaxi. Nyni jsem tehotna v 11.tydnu, jsem A negativni a zatim zadne protilatky mi zjisteny nebyly. Muj nynejsi gynekolog doporucil zjistit krevni skupinu otce (coz byl i partner me prvni gravidity), na kontrolu jdu az za mesic. Mam nyni celkem obavy, aby vse dobre dopadlo. Dekuji vam za odpoved.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na moje opakovaná zamlklá těhotenství. Poprvé v roce 2004 - podle MS 6tt, na utz nebylo nic vidět, další v roce 2010 - podle MS 6tt, opět nic na utz nebylo vidět, HCG 790. Po třech letech léčení v CARu pro neplodnost - anovulační cykly - bez výsledku,trombofilie, spermiogram, průchodnost vejcovodů, imuno - vše ok, zjištěna snížená fce ŠŽ - kompenzováno, teď po léčbě těhotenství přirozenou cestou . bohužel opět zamlklé těhotenství. Tentokrát na utz srdeční akce, ale v 10 tt kontrola, revize. Je ještě možnost otěhotnět přirozeně? Popřípadě, jaká další vyšetření mi doporučujete? Dvě poslední tt byla se stejným partnerem. Děkuji S pozdravem Lenka
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, mám Rh neg. faktor (manžel je Rh poz.),v prvním těhotenství mi byly zjištěny protilátky- konkrétně z rozboru: pacientka: A-, ccddee, K-,Cw- protilátka anti-Cw Titr protilátky anti-Cw: F 0, Br 8+, NAT 0 stopy. Poté se naštěstí protilátky již nezvyšovaly, dostala jsem cca v 31. týdnu injekci s imunoglobulinem a poté i po porodu. Dítě bylo A +, po 6 měsísících jsem ještě absolvovala kontrolní test, kdy bylo vše v pořádku dle lékařky. Nyní zvažuji,zda druhé těhotenství nemůže být příliš rizikové. První těhotenství jsem byla celou dobu ve strachu, aby vše dopadlo a vím, že při dalším těhotenství může být riziko daleko vyšší. Moc Vás prosím o radu a Váš odborný pohled a názor na tuto věc a zda mohu podruhé otěhotnět nebo raději neriskovat.Je mi 33 let. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď. Markéta
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, dnes jsem se dívala na pořád Sama doma, ve kterém jste byl hostem. Měla bych k Vám dotaz. Je mi 31 let a od 18 let mám roztroušenou sklerózu. Jsem v naprostém pořádku, fungují jako normální zdravý člověk. Jen mnohdy přemýšlím, odkud se nemoc vzala. Ptala jsem se mamky jaké má rh a jaké měl otec. Sdělila mi následující: matka A2B Rh - otec B Rh+ Z toho je zřejmé, že došlo k "sereologickému konfliktu". Porod byl klešťový, i když v té době už byl zakázaný (pocházím z Polska). Mamce ani mi v době těhotenství ani po porodu žádné protilátky nedávali. Jo a jsem jedináček, ale to je asi jen a jen dobře :) Dále by mě zajímalo, zda mi doporučujete mít dítě. Výsledky z magnetické rezonance jsou negativní už 2 roky, nejsou aktivní žádné receptory. Přeji hezký zbytek dne a mockrát Vám děkuji za odpověď. Olga
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, dnes jsem shlédla pořad Sama doma, kde jste odpovídal na otázku divačky, která se mě hodně týká. Mám krevní skupinu 0 rh faktor positivní, a manžel má krevní skupinu A rh faktor negativní, v roce 2007 se nám narodila dcera, která měla krevní skupinu A rh faktor negativní a hned po porodu musela být převezena ihned pod lampu, kde byla během pobytu v porodnici čtyřicet hodin. Já jsem v poslední době porodní měla hypotonické krvácení s velkou ztrátou krve a transfuzi.(nevím zda to s tím může souviset)Již v porodnici mě lékaři upozorňovali na další případné těhotenství i potraty. Vzhledem k tomu, že jsem loni přibližně v desátém týdnu samovolně potratila a rádi bychom ještě jednoho potomka, máme obavy z případných komplikací, proto Vás prosím o vyjádření k našemu stavu případně jaká jsou rizika dalšího početí. Dle Vašich slov v tv bych já protilátky tvořit neměla a ani mě to dříve nikdy nenapadlo, že by tento problém mohl nastat. Děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore chtěla jsem se zeptat,zda může nějak ublížit plodu,když jsem se nechala přeočkovat Tetanem a byla jsem již těhotná!! Děkuji moc za odpověd
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den! Vazeny pane profesore,prosim vas o radu. Patrim mezi 15% jedincu s Rh faktorem negat. Prvniho syna jsem porodila indikovanym cisar.rezem v 39 +5 tyd.kvuli condylomatum,ktera se mi objevila poprve v zivote behem tehotenstvi. Nyni jsem tehotna ve 30tt.bez obtizi,protilatky jsou negativni, condylomata se mi neobjevila. Termin porodu vychazi po 2,4 letech od prvniho porodu. Rodit bych chtela prirozene, ale nekteri odbornici doporucuji opet SC. Dalsi treti tehotenstvi neplanujeme ale tez nevylucujeme!!! Dekuji o vas nazor a radu!!! S pozdravem Marie
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, Moje krevní skupina je -A, matčina +0 a otcova +A, Jakto, že já mám Rh negativní? Děkuji Za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Dnes jste byl v pořadu Sama doma a věnoval jste se otázkám týkajících se krevních skupin. Chtěla jsem se proto zeptat jakou krevní skupinu a Rh faktor může mít naše dítě, když já mám 0+ a manžel také 0+ a jaká je pravděpodobnost dědičnosti u dalších dětí. Předem velice děkuji za odpověď. Pěkný den.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Pěkný den, chtěla bych se zeptat - 8 měsíců se snažíme o miminko, z krve zjištěný zvýšený prolaktin, nasazen dostinex - 1/2 tabletky denně po dobu 8 dnů. Začala jsem brát 6 den cyklu a včera jsem objevila na testu 2čárky a dnes sílý :-) Jsem neskutečně šťastná, jen mi tet trošku vrtá hlavou jestli nevadí že jsem otěhotněla ve stejném měsíci co jsem brala dostinex? Neublíží miminku? Děkuji za odpověď a krásný den, Helena
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, jsem již podruhé těhotná (první těhotenství skončilo v 9 týdnu pro nevývoj plodu). Nyní jsem již ve 31. týdnu těhotenství. Ve 12. týdnu se u mě objevilo krvácení bez zjišťěné příčiny. V tomtéž týdnu mi byly zjištěny pozitivní protilátky, i přesto, že mám Rh pozitivní. Na hematologii mi zhruba po dvou měsících různých testů uvedli konečný verdikt: Screening protilátek negativní, Přímý antoglobulinový test pozitivní. TO: pos Pat pro IgG, není komplementovaná aktivita. Paní doktorka mi řekla, že pozitivitu testů s největší pravděpodobností způsobuje lék Dopegyt, který beru na vyšší tlak. Prý by neměl být žádný problém. Opravdu můžu být klidná, že výše uvedené nezpůsobuje miminku žádné potíže teď nebo po porodu? Dodávám, že mi nebyla nikkdy poskytnuta žádná preventivní injekce ani jsem nepodstoupila speciální UTZ plodu. Naposledy jsem byla na ultrazvuku ve 20 týdnu. Děkuji za Vaši odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem Rh negativní a mám doma zdravou Rh pozitivní dcerku, nicméně po porodu údajně kvůli tomuto musela podstoupit velmi dlouhou fototerapii, znamená to tedy, že v našem případě se protilátky vytvořily? A pokud ano, co to znamená pro 2. těhotenství, je rizikovější, když už jednou k vzniku protilátek došlo? Děkuji moc. MArkéta M.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobre rano,pane doktore. Minuly rok jsem prodelala dve umela preruseni tehotenstvi.Prvni ve 20tt z duvodu vazne vyvojove vady,druhe (pul roku na to) skoncilo jiz v 8tt jako zamlkly potrat.Chtela bych vas poprosit o radu co dal..Zda a jake absolvovat vysetreni?S manzelem jsme byli jiz na genetickych vysetreni a vse bylo v poradku.Je vysoka pravdepodobnost ze i dalsi tehotenstvi skonci spatne?Predem Vam dekuji za odpoved a preji pekny den.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

RH-

Dobrý den, pane profesore. Jsem zdravotní sestra, problematiku protilátek RH- u matky a RH+ u otce znám.Jsem nyní postavena před rozhodnutí mít 3 miminko s mým partnerem, kdy já jsem RH- a partner je RH+. Při druhém těhotenství jsem ve 3. trimestru měla positivní protilátky, to je jediné, co vím. Konzultovala jsem situaci na hematologii, kde mi bylo sděleno jen to, co vím- RH dítěte je 50 na 50 a rozhodnutí je na mně. Nevěřím, že bych byla jediná žena, která toto řeší před tím, než otěhotní.Můj gynekolog mi sdělil, že by do toho nešel, ale podotýkám, že je to jiný gynekolog, než jsem měla u 2.těhotenství a moji hladinu protilátek nezná. Říci rovnou, že bych do toho neměla jít, mi přijde velmi rychlé vyřešení. Chci se zeptat, zda jste ve své praxi řešil tuto problematiku s nějakou pacientkou a jaké jsou vaše zkušenosti v procentech vážných komplikací. Děkuji Nika
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore. Chci se zeptat, jaký je předpoklad narození zdravého dítěte při těchto výsledcích ze zprávy o screeningovém vyšetření v I. trimestru. referenční gestační stáří při vyšetření (12+1)dle CLR, (12+6) dle PM ultrazvuk: CLR:6,50mm (12+1), BPD: 19,70mm (12+0), NT 0,90mm = 0,59MoM biochemické vyšetření: PAPP-A 0,24mIU/ml = 0,14 Mom, FßhCG 9,00ng/ml = 0,18 MoM Závěr: Kombinované riziko T21 z výsledků v I. trimestru 1/390 (v termínu). Kombinované riziko T 13+18 z výsledků v I. trimestru 1/25 (v termínu). Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, v 12+5 tt. jsem podstoupila prvotrim.screening s následnými hodnotami: CRL 63,8 mm, srdeční frekvence 159/min., NT 1,6 mm, nosní kost přítomna, trojcípá chlopeň-Doppler normální, volný beta-hCG 69,9 IU/I ekvivalentní k 0,999 MoM, PAPP-A 2,010 IU/I ekvivalentní k 1,381 MoM, upravené riziko Trizomie 21 1:4292, Trizomie 18 1:10479, Trizomie 13 <1:20000, preeklampsie před 34 tt. 1:1989, růstová retardace před 37 tt. 1:486. Závěr zní negativní. Přesto mám jisté obavy. Je mi 36 let, již jedno dítě mám (dcera 3 roky - zdravá, bezproblémové těhotenství). V září 2014 jsem prodělala ZT v 8+2 tt., po rozboru tkáně zjištěna příčina Turnerův syndrom, následně jsem koncem listopadu znovu otěhotněla a výsledky jsou výše popsané. Mám se obávat a jaká vyšetření bych měla podstoupit? Jinak genetické vyšetření mě a mého manžela jsou v pořádku. Děkuji za odpověď. S pozdravem Monika.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý večer pane doktore, Je mi 31 let,mám dvě děti a nyní jsem s odstupem osmi let otěhotněla po třetí,jenže během let jsme s manželem oba onemocněli.Já se už dva roky léčím se štítnou žlázou a manželovi je 45 a dva roky má epilepsii a asi 4 roky léčí vysoký tlak,dítko je neplánované a tak máme strach,jestli by bylo vše v pořádku,popřípadě jaké jsou dnes postupy,dá se zjistit případné onemocnění apd?
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se informovat o zvýšeném šíjovém projasnění...v 13 tt nám bylo naměřeno 2,6 mm.Celkový screening negativní na DS riziko 1:4500....chtěla bych se zeptat na Váš názor, jestli je potřeba podnikat ještě nějaká další vyšetření nebo počkat na UTZ ve 20 tt?Trochu mě ta hodnota znepokojuje.... moc děkuji za informace a přeji hezký den
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,již od počátku těhotenství užívám AD Venlafaxin Mylan v davce 150mg/den. Jsem sledována na genetice a ví o tom i můj gynekolog. Z genetiky mi bylo do zprávy napsáno, že plod po narození může trpět "abstinenčním" příznakem a mít problémy (snad není velká pravděpodobnost) a proto mám 3 otázky: 1) uvádí se, že plod jehož matka užívá v těhotenství AD mívá nižší porodní váhu - je to pravda? 2) je možné žádat v tomto případě o porod v termínu? Dva předchozí porody jsem měla indukované (41+3, 42tt)a obádám se, že u třetího to nebude jinak :-( 3) co v reálu znamená sledování miminka po porodu z důvodu užívání AD? Že za ním lékaři přijdou častěji na kontroluv průběhu mé hospitalizace na odd. šestinedělí nebo mi bude po porodu odebráno nebo co si pod tím mám představit? Jaké jsou Vaše zkušenosti s novorozenci matek užívajících AD? Děkuji mnohokrát a přeji krásný zimní čas! Marcela
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý deň pan docent, mala by som dva dotazy: - chcela som sa opýtať či by ste mi mohli poradiť, aké doplňky stravy by som mohla pred otehotnením užívať a v akom množstve? - 6 rokov užívam Euthyrox 50 a v chladnom období 75 na štítnu žlazu. Je možné pred otehotnením absolvovať nejaké špeciálne vyšetrenie či je všetko v poriadku? Ďakujem a pekný večer. Kristína
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, obracím se na Vás s otázkou ohledně nízkého free beta HCg, které mi bylo sděleno po screeninku ve 14 tt. Všechno ostatní (USG, NT, Papp...) bylo v pořádku, jen hodnota free beta Hcg mi vyšla 0,194 MoM. Screening byl označen jako atypický a jsem objednána na gen. konzultaci v 18tt. Nikde jsem se zatím nedozvěděla, co by tyto výsledky mohli znamenat. Je mi 26, mám jedno zdravé dítě. Vím, že mi nemůžete dát zcela jasnou odpověď, jen mě zajímá, co tato látka má na starosti a o jaký problém by se mohlo jednat, ve vztahu k její nízké hodnotě. Předem Vám velice děkuji za odpověď! Markéta K.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, mám na Vás dotaz ohledně zvýšeného NT 4,1 (na postoupeném pracovišti 3,6)u jednoho z očekávaných dvouvaječných dvojčat po spontánním otěhotnění. Genetické ani jiné vážné zdravotní (ani dvojčecí:-)rodinné zatížení nemáme, s manželem máme již dvouletou zcela zdravou dceru. Podstoupili jsme CVS, kde údajně nebylo možné tkáň vykultivovat z důvodu kontaminace vzorku (vzorek byl zakalený, z 80% vyšla matka), v 16 tt jsme tedy absolvovali amniocentézu obou dětí (holčička v pořádku)a u sledovaného chlapečka nám opět nebyli schopní sdělit výsledek s informacemi stejnými jako u CVS. Naše (raději nejmenované) pražské pracoviště údajně oslovilo další dvě laboratoře pro opakované zpracování zbylých vzorků. Výsledky UZV obou dětí doposud v normě. Nyní jsme v 18 tt a čekáme na výsledky, které nejspíše nebudou...Nyní k mé otázce: Existují ještě jiné metody spolehlivého vyšetření? Má ještě smysl konzultace na jiném pracovišti? Či nyní již nezbývá, než čekat..Vím, že k dvojčecímu mateřství může být vázáno mnoho komplikací, nejsem zrovna úzkostný typ, ale představa třech malých dětí a z toho jedno s chromozomální vadou je pro mne zatím velmi obtížná. Děkuji za Váš čas a odpověď. KŠ
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, v mém 5.těhotenství čekám rh+ děvče(zjištěno z DNA plodu v mateřské krvi), první dvě těhotenství zamlkla v 6.-8.týdnu,provedena revize s násled.aplikací antiD, jedno těhotenství skončilo porodem zdravé rh+ holčičky sekcí (následně opět antiD) a čtvrté těhotenství skončilo spontánním potratem v 5.týdnu bez revize. Lze stanovit riziko rh imunizace v tomto těhotenství? Lze stanovit,jak účinné je podání antiD injekce v 28.týdnu? Pokud k aplikaci dojde, jak se pak zjišťuje, zda se přeci jen protilátky nevytvářejí? Nevyskytly se v minulosti nějaké komplikace u plodu po antiD injekci podané v 28.tt? Můj gynekolog nemá s jejím prevent.podáváním zkušenosti a spíše mi jej nedoporučuje, pokud bych se ale prý po aplikaci cítila lépe, předpis by vystavil. Velice Vám děkuji a přeji vše dobré v novém roce. Jana
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, je mi 38 let a po několika letech boje čekám dvojčata po ivf. Čeká mne prvotrimestriální screning. Ráda bych se zeptala na následující.. U svého gynekologa jsem byla na kontrole v 10tt+5. Lékařka se snažila u jednoho miminka změřit NT hodnotu. Tato vyšla ve výši 0,9. Nicméně pak konstatovala, že miminko je menší a screning se posouvá na 12tt+0. Nicméně tuto hodnotu si poznamenala. Moje otázka je, zda s postupujícím vývojem se tato hodnota ještě zvětší ? Lze určit o kolik ? Pokud by výsledky screningu nebyly dobré, jaká je další diagnostika u dvojčat ? V anamnéze mám krvácení i hrozící potrat - abbort imminens - jednoho z nich, hematom. Je možné pak provést následně odběr choriových klků ? Pokud by jedno miminko nebylo v pořádku, jak se situace řeší ? Amniocentéza se provádí poměrně pozdě - lze i u dvojčat ? Nicméně opět vyvstává otázka, zda má smysl ji provést, pokud jedno miminko není v pořádku..? Děkuji Vám !
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, jsem po hysterektomii pro ca dělohy v 18ti letech, od té doby zcela zdravá. V září 2014 jsme s manželem podstoupili proces náhradního mateřství - stimulací jsme získali jen 1 kvalitní embryo, těhotenství prostřednictvím NM skončilo zamlklým těhotenstvím. V prosinci 2014 náhradní matka podstoupila kyretáž pro trvající vysoké HCG a nález na ultrazvuku. Chtěla by nám ale pomoci znovu. Chtěla bych se zeptat, kdy by mohla zkusit znovu otěhotnět?Moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, jsem ve 25tt a velikost nosní kůstky mi byla změřena na 4,7mm. Ve 20tt mi ji změřili na 4mm. Riziko DS v prvním trimestru odpovídalo 1:410. Nyní mi řekli, že je kůstka malá a měla by bát větší. Můžete mi prosím říct jaký by měl být přibližný vývoj nosní kůstky, či jak by měla být asi velká ve 25tt popř. odkázat mě na nějakou tabulku? Znamená to zvýšené riziko DS? Děkuji za odpověď:)
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den p.Doktore mnela bych jeden dotaz pred 3 Mesici jsem byla tehotna jenze sem mnela Velke problemi Miminko se nam narodilo v 24 tyden!!! A zilo pouze 2 tydny a miminko nam odeslo do nebicka pane Doktore chtela bych se zeptat jemi 38 let a prali bysme z manzelem dalsi Mimco !!! Mysli te ze kdyz bych otehotnela nemela bych Zas predcasny porod !!! Uz nechci prozit to co sme z manzelem prozily dekuju moc
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, prosím, jestli by jste mi mohl odpovědět na mojí otázku..Je mi 41 let, mám dvě zdravé děti 13 a 10 let z prvního manželství. S přítelem jsem otěhotněla letos v květnu, avšak v 11.týdnu jsem po absolvování screeningu na NT byla odeslána na odebrání vzorku z placenty, kde byl zjištěn Downův syndrom na 98 procent.1.8.2014 jsem podstoupila zákrok v nemocnici u Apolináře. Nyní jsem cca 3 týdny opět těhotná, mám pochopitelně velké obavy. Prosím, mohl by jste mi říci, jak moc je pravděpodobné, že by se toto mohlo opakovat? Moc Vám děkuji. S pozdravem Lada Culková.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. V 18-ti letech jsem se léčila s Hodgkinovým lymfomem. Měla jsem 4 bloky chemoterapií a následně i radioterapii. V roce 2013 mi zemřel bratr (dvojče) na akutní leukémii. Chci se zeptat, zda bych měla do svého jídelníčku zařadit např. nějaké potraviny nebo naopak vyřadit? A zda kdysi podstoupená chemoterapie a radioterapie může ovlivnit klidný průběh těhotenství? Děkuji Kateřina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den chtěla bych se zeptat od srpna neberu HA,ale menstruaci dostanu bud 14 dní před očekávání nebo po.Mezi tím mám,ale hnědý někdy až načernalý výtok.Má to na to nějaký vliv??Snažíme se s manželem a miminko,ale nevím kdy počítat ovulaci a kdy ne.Můj gynekolog mi dělal testy a říkal že se ve mě nevytváří hormony.Snažil s to napravit přášky,ale nepovedlo se.Může to být vážnější problém??Předem děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane Profesore. Pokusím se rychle. Čekám nečekaně, ale s radostí třetího potomka (předchozí dva zcela zdraví). Po proleženém začátku těhotenství s velkými nevolnostmi mi na screeningu ve 13.tt naměřili šíjové projasnění 3,1mm (na akreditovaném pracovišti u vyhlášeného lékaře). Všechny ostatní ukazatele v pořádku (takže screening celkově negativní). Vzhledem k tomu, že to bylo spontánní třetí těhotenství, záleží mi hodně na zdraví potomka a tak jsem podstoupila CVS (včetně array CGH). Mám zatím výsledek FISH, který je v pořádku. Můj dotaz zní: Pokud bude karyotyp zdravý a na ultrazvuku v 18.tt nebudou shledány viditelné vady (zejm. srdeční), může parametr poukazovat na nějakou skrytou, třeba mentální vadu? Připadá mi, že tento parametr je takto zvýšený poměrně vzácně. Nedokážu věřit tomu, že jde o náhodu, která nic neznamená. Mohu pro zjištění anomálií udělat ještě něco dalšího? Má smysl tripple test? Mohla vyšší projasnění zavinit nějaká infekce, která bude mít další následky? Dá se toto vyšetřit? Jsem v docela velkém stresu a nějak na nic jiného nedokážu myslet, což asi ani pro miminko není zrovna nejlepší. Snad jsem vše napsala srozumitelně. Velmi si vážím Vašeho času, který případně odpovědi věnujete. S pozdravem KN
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde a jak se dá zjistit otcovství v těhotenství tedy před porodem?a kolik to stojí?kde se to dá objednat?děkuji S pozdravem Radek
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pan profesor Dovolim si rychly doraz; odporucate v 1 trimestri (7tyzden) masaz? Vopred dakujem. Andrea
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možní otěhotnět, když beru pravidelně HA a s přítelem máme přerušovanou soulož. Jaké je tedy riziko otěhotnění? Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Závažný problém - potrat. balíček v 16 tt.

Příspěvek byl smazán z důvodů nevhodného obsahu.
V diskuzích není dovoleno používat sprostá slova či kohokoliv urážet.

Vážený pane profesore, prosím Vás o radu, zda nemůže hrozit poškození plodu, pokud jako zdravotník pracuji v blízkosti CT přístroje (který je v jiné místnosti). Velmi Vám děkuji za zodpovězení dotazu.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

rakoviva varlete

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Maria Jaržembovská
Dobrý den, pane profesore. Mám na Vás dotaz ohledně testu na OGTT, jsem ve 24. týdnu a měla bych jít na test ve 26. týdnu. Ráda bych se zeptala, zda je moudré test odmítnout a nahradit ho např. žilním odběrem dlouhodobého cukru. Jsem na rizikovém těhotenství a hodně polehávám (první trimestr jsem krvácela), měla jsem stres kolem genetických testů a rychle mi v těhotenství stoupá krevní tlak při fyzické a psychické zátěži. Nechci už víc miminko ani sebe stresovat. 7dkg cukru po ránu nalačno se mi zdá pro tělo (i pro plod) na zpracování náročné. Samozřejmě nechci zanedbat příp. těhot. cukrovku. Zajímají mě tedy alternativy - např. sledování dlouhodobého cukru, popř. sledování velikosti plodu na ultz a při větší váze pozdější podstoupení testu OGTT. Zatím má miminko normální váhu a nejsou zde žádné známky možné těhot. cukrovky, v rodině na cukrovku netrpíme. Je mi 35 let. Moc děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den pane doktore, pritelkyne brala antibiotika Deoximikoin (10dnu) na. V pribalovem letaku jsme se docetli o moznosti vlivu ATB na ucinnost HA. Na internetu zase jsou nazory ruzne a ze pouze nektera ATB opravdu snizuji ucinnost HA. Jak je to tedy doopravdy a lisi se nejak pripadny vliv na pilulky vs. HA naplasti? Dekuji za odpoved, P.D.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, Jsem v 18 týdnu těhotenství a v jizvě na levé straně pod žebry se mi udělala kýla. Jizvu mám po operaci břicha, jako následek autonehody před 5 lety. Měla jsem rozsáhlá vnitřní zranění a byla mi odebrána slezina. Kýla mě zatím nebolí. Jaký vliv může mít kýla na těhotenství, představuje pro mě a miminko nějaké riziko a bude nějaký problém při porodu? Zároveň bych se chtěla zeptat, zda můžou nastat nějaké komplikace v těhotenství a při porodu, vzhledem k prodělanému úrazu? Těhotenství zatím probíhá bez větších problémů. Děkuji Michaela
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore, ve 20 tt jsem podstoupila umělé přerušení těhotenství kvůli závažné vývojové vadě plodu s následnou revizí dělohy. Vše proběhlo bez komplikací a menstruaci jsem dostala 29. den po zákroku. Následná kontrola dopadla také dobře. Při dotazu na další těhotenství nám bylo sděleno, že máme počkat půl roku, rok. Dočetla jsem se ale, že někteří lékaři doporučují počkat 3 menstruace. Chtěla jsem se zeptat z jakého důvodu se liší tato doporučení a jaká jsou rizika, pokud žena otěhotní dříve? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký slunečný den!
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,jsem na uplném záčátku druhého těhotenství ( cca 5-6tt první návštěva u paní doktorky mě čeká), ale dva dny už mám divné bolesti v podbřišku. I když si dojdu na malou tak se bolest na chvíli zvětší, chvílema mě nebolí nic. Má to spojitost s těhotenstvím? A druhý dotaz, v první těhotenství mě už v tuto dobu bolela prsa a ted vůbec nic, je to "normální"? Děkuji za odpověď. Lucie
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den. 26.5. jsem byla u gyn. na náběrech hormonů a hcg ( poslední cyklus 50 dní,velmi nepravidelný a prodlužující se). 28.5. ráno jsem si udělala těhotenský test - pozitivní a v poledne jsem zavolala gyn. kvůli výsledkům - byl lehce zvýšený testosteron a hcg 52. Lékařka zamítla úplně možnost těhotenství i po pozitivním testu a řekla,že tento stav může být před menstruací. Následně jsem byla pozvána na vyvolávací injekci a další hormonální léčbu (nesouhlasila jsem). 30.5. jsem si nechala nabrat hcg u jiného lékaře - výsledek byl 171 a do té doby jsem provedla !6! testů-všechny pozitivní. 31.5. jsem pozorovala špinění,které se lehce stupňuje do dnešního dne a slabou bolest podobnou menstruační. Navštívila jsem gyn. a byl mi předepsán Utrogestan. Žádné vyšetření provedeno nebylo,lékařka tvrdí,že jsem možná těhotná týden,víc ne,pokud vůbec. Nerozumím tomuto postupu. Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane doktore, omlouvám se, že se se svým dotazem obracím až k Vám, ale zoufale hledám odbornou radu a názor. Jedná se o to, že nyní jsem v 6. týdnu těhotensví (4. od početí - díky Clostilbegytu vím).Nicméně ještě před 3 dny jsem měla negativní těhot. test. Myslela, že to nevyšlo, tak jsem šla v tom 30 stupňovém horku (na slunci bylo jistě kolem 40 st.C) sekat zahradu. Posekala jsem ji na dvakrát, jednou to trvalo asi hodinu (cca.10 - 11,00), podruhé (někdy od 14,00 hod) asi 40 min. odhadem. Byla jsem červená jak rak, udýchaná a úplně zpocená, mokré vlasy. Následně jsem zjistila druhou čárku na testu a s hrůzou si začala uvědomovat, co jsem provedla. Samozřejmě jsem se dočetla o nebezpečí přehřátí v 1. trimestru a také o tom, že v inkriminované době dochází k základům vývoje oka a zraku jako takového. Upřímně, jsem z toho úplně zoufalá. Strašně se bojím, že jsem mohla miminko poškodit a navíc vady oka samozřejmě nejdou vidět na ultrazvuku. Mám z toho takový strach, že zvažuji, zda těhotensví neukončit. Četla jsem i něco o stabilní teplotě tělesného jádra a o tom, že tato se naruší spíše "vnitřím" přehřátím, např. z důvodu infekce, kdy vznikne teplota, resp. horečka. Ale zmiňován byl i škodlivý efekt saunování, horké koupele apod., tak v tom mám docela slušný zmatek a na strachu mi rozhodně neubralo. Proto se Vás, jako obrovské kapacity v oboru gynekologie, porodnictví a ultrazvukové diagnostiky, ptám. Je možné, že se mohl miminku poškodit zrak mojí neuváženou a zbrklou prací na zahradě v horku? Ještě jednou se moc a moc omlouvám za svůj dotaz. Možná se ptám hloupě, ale nedělala bych to, nebýt toho obrovského strachu.Navíc o první mimi jsme přišli kvůli Downu, ale tam alespoň byly vidět mnohočetné VVV na ultrazvuku (NT 4,6, vvv srdce...., Down jako takový až potom z pitvy).Upřímně, když přemýšlím nad tím, že by mimi mohlo být třeba slepé, vůbec nevím co bych dělala. Nechci mu miminku ani nám všem připravit nešťastný život. To bych asi nerozdýchala. Předem moc děkuji. S pozdravem Josefína
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Mám krevní skupinu A negativní (Rh fenotyp ccddee K-, Cw-, manžel svou krevní skupinu nezná) a ve 34. týdnu těhotenství mi byly zjištěny protilátky Anti-D 1:16, při kontrolních odběrech ve 36. týdnu pak titr protilátek vzrostl na 1:128, načež jsem byla přijata ve 38. týdnu do porodnice k indukovanému porodu. Narodil se nám zdravý syn (krevní skupina A pozitivní). Nyní zvažujeme druhé těhotenství. Může i přes výše uvedené probíhat bez komplikací? Předem děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné dle níže vypsaných údajů, udat přibližný termín oplodnění. 1. den poslední menstruace 28.12.2013, termín porodu dle PM 4.10.2014 a dle UTZ 14.10.2014. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem, Karla
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, moc prosím o radu.Je mi 35 let a Do roku 2004 jsem neměla problém otěhotnět, ale vždy jsem potratila. Zjistili mi trombofilní mutace, ale pak už otěhotnět nešlo. V roce 2008 jsem podstoupila IUI a neúspěšně, na UZ mi zjistili že se vejcovod plní tekutinou, poslali mne do nemocnice, kde mi byl vejcovod odebrán. Pak jsem podstoupila IVF: 32 folikul, z toho 14 vajíček, k použití jen 7 a u 5 se zastavij vývoj. 2 embryaa na transfer. 5 dní po transferu vážný OHSS. Samozřejmě se nepodařilo. V roce 2009 opět pokus IUI, nepodařilo se a zjistili PCO. Letos před měsícem po 4 měsících stimulace Clostilbegytem opět IUI neúspěšné. Rozhodla jsem se pro drilling či skarifikaci vaječníků avšak při kontrole v nemocnici byl zjištěn myom v děloze cca 3,7cm. Doporučeno v nemocnici operace myomu, ale můj gynekolog nesouhlasí, jelikož má anamnéza není nejlepší a po operaci hrozí při otěhotnění ruptura dělohy. Nyní jsem před rozhodnutím, zda jen drilling vaječníků či i operaci myomu. Pokud bych podstoupila drilling, ihned další cyklus je plánováno IVF. Při operaci myomu se vše oddálí minimálně na půl roku. Prosím o radu jaké riziko je s myomem jít do IVF. Předem moc děkuji za radu. Martina
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Epilepsie a těhotentsví, vrozené vady

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Šípek jr.

prosim o radu

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Šípek jr.

Vasocardin v těhotenství

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Šípek jr.
Dobrý den, ve 12+4tt jsem byla na NT screeningu v Brně u Dr. Vlašína. NT vyšlo negativní, morfologické změny nenalezeny, linea nucheae 1,7mm, ale zjištěn ATYPICKÝ, ŠIRŠÍ fronto-maxilární úhel. Proto jsem byla objednána na kontrolu (3,2.2014) 16+2tt, kde bylo opět vše v pořádku kromě atypického tvaru kalvy (podle lékaře je lebka užší a vyšší). Byla provedena genetika a odběr plodové vody- první výsledky chromozomů jsou v pořádku a další budou za 14 dní. Pokud budou výsledky dobré, ale hlavička se ani ve 20tt nezmění, je velké riziko, že dítě bude nějak postižené?? Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně následujících dotazů a předem se omlouvám za jejich rozsah, ale mám celé těhotenství rizikové a „dopracovala“ jsem se nyní již do 34.tt., tak mé obavy určitě pochopíte ? 1) Z důvodu úrazu hlavy a přetrvávajících obtíží po tomto úrazu jsem ve 31.tt podstoupila vyšetření krční páteře a mozku magnetickou rezonancí (jelikož jsem ale malé postavy, musela jsem i větší částí břicha „zajet do tunelu“, takže se i určitě i magnetické pole „dostalo“ i vzhledem k pokročilému těhotenství k miminku). Ještě před tímto vyšetřením jsem se s Vámi radila o jeho bezpečnosti a uklidnil jste mě, že toto vyšetření miminku neublíží. Můj neurolog mě však znervóznil tím, že sice dosud nejsou známy žádné vedlejší účinky MR s negativním dopadem na vývoj plodu, nicméně prý časem se škodlivost této vyšetřovací metody může prokázat (až se prý MR bude u těhotných užívat déle a děti, které ještě v břiše matky toto vyšetření podstoupily, budou tedy starší a budou tedy s MR větší zkušenosti, což mi mimo jiné tento lékař doložit jakousi studií prováděnou na krysách atd., které pak měly vývojové vady). Nyní jsem tedy dost nervózní z toho, zda jsem MR skutečně neublížila miminku a ráda bych se tedy zeptala, jestli se nějakými studiemi (a případně jakými) sleduje dlouhodobý vývoj dětí, které MR ještě v břiše matky podstoupily a zda se vývoj těchto dětí bude sledovat z dlouhodobějšího hlediska i nadále, tj. jestli si třeba „pro uklidnění“ mohu vyhledat novější informace o bezpečnosti této vyšetřovací metody za cca 10 let, až s MR budou větší zkušenosti? 2) Přestože mi vyšetření MR mozku a krční páteře dopadlo dobře (zřejmě prý tedy souvisí mé problémy s blokádou krční páteře, ale nelze prý zcela jistě vyloučit, že se ještě po úrazu hlavy v hlavě „ještě něco odehrává“, když mě hlava v místě nárazu ještě po několika měsících pobolívá a brní), budu zřejmě muset rodit císařským řezem – což mi doporučil chirurg kvůli problémům s pupeční kýlou, které se mi právě objevila v předchozím těhotenství a zhoršily se porodem samotným. V této souvislosti bych se ráda zeptala, zda je porod císařským řezem v tomto mém případě šetrnější i pro mé problémy s hlavou (zejména občasné pobolívání a závratě – přestože je prý vznik následného hematomu nepravděpodobný, nelze dle mého neurologa zcela vyloučit a další vyšetření MR před porodem mi již s ohledem na dítě již nedoporučuje, zvlášť když vzhledem k mému rizikovému těhotenství není zcela jisté, kdy porodím)- tj. jestli je císařský řez bezpečnější např. z důvodu odstranění tlaku v hlavě na rozdíl od přirozeného porodu, nebo jestli je císařský řez vzhledem k mým problémům s hlavou naopak rizikovější než přirozený porod zejména s ohledem na teoretické riziko vzniku hematomu, a to zejména kvůli potřebné narkóze atd., tj. jestli se v tomto mém případě narkózou nebo následně po operaci injekcí na ředění krve nezvýší riziko trombózy, embolie nebo jiné další možné komplikace? 3) Jaká je pro mě vzhledem k výše uvedeným potížím nejvhodnější forma analgezie při porodu císařským řezem (epidurál, spinální analgezie či celková narkóza) a kdo rozhoduje o vhodné formě této analgezie, porodník nebo je výběr ponechán na rodičce? Jaké jsou výhody či rizika spinální či epidurální analgezie oproti celkové analgezii? 4) Kvůli mým zmíněným problémům s pupeční kýlou jsem byla před týdnem na sonu břicha, a to konkrétně na radiologickém oddělení polikliniky ve Vysočanech (budova bývalého OÚNZ). Toto radiologické oddělení provádí kromě sonografického vyšetření zejména rtg vyšetření včetně CT vyšetření. Toto radiologické vyšetření má pouze jednu hlavní chodbu, která má na pravé straně cca 3 vyšetřovny, kde se provádí pouze rtg a CT a na levé straně chodby jsou také cca 3 vyšetřovny, kdy se provádí opět pouze rtg a CT (je zde tedy cca 6 místností s rentgenovým zářením) a teprve na konci této chodby je ordinace, kde se provádí sono. Ráda bych se zeptala, zda jsem nemohla vystavit své miminko nebezpečné dávce rtg záření, když jsem čekala v této chodbě na vyšetření cca 20 minut a dalších cca 15 minut mi bylo dělání vyšetření sonem v ordinaci hned vedle těchto rtg místností. Během mého čekání na sono vyšetření byl prováděn jeden rtg za druhým… a kdysi jsem četla informaci, že zvýšené rentgenové záření je i v místnostech, kde se rtg provádí a právě tyto místnosti měly podstatnou část doby, kdy jsem čekala na sono vyšetření, otevřené dveře na společnou chodbu, kde čekají pacienti… Jelikož jsem v den tohoto vyšetření měla těhotenské nevolnosti a dýchalo se mi špatně, musela jsem po dobu čekání po chodbě chodit a nikoliv sedět, a proto jsem také několikrát prošla přímo kolem dveří, kde se provádí tato rtg vyšetření nebo kde následně po těchto vyšetřeních zůstaly otevřené dveře a mohlo tedy zde být zvýšené množství radiace. 5) Poslední prosba na závěr, opět souvisí s rtg. Před cca měsícem jsme byli se synem u lékaře, do ordinace šel se synem manžel a já na ně čekala z důvodu těhotenských potíží (především pocit na zvracení atd.) před budovou polikliniky na čerstvém vzduchu. Manžel se zdržel se synem v budově polikliniky cca 1 hodinu a po tu dobu jsem na ně čekala poblíž vchodových dveří polikliniky a poblíž jednoho z oken, kde jsem se až následně dozvěděla, že se provádí rentgen. Nestála jsem přímo u okna, ale byla jsem od něj vzdálená cca 5 metrů, okno však bylo po celou dobu mého čekání pootevřené na vyhlídku – nemohla jsem takto rentgenovým zářením ohrozit vývoj dítěte? Slyšela jsem, že je možné, že se při provádění rentgenu může od něčeho odrazit rentgenový paprsek, tak se bojím, jestli se nemohl tento rtg paprsek dostat během provádění rtg vyšetření oken nějak ven, především v místě jeho otevření na vyhlídku? Moc děkuji za Vaši ochotu a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s následujícími prosbami o vyjádření.Nyní jsem ve 34. tt. 1) Během těhotenství jsem cca 7krát byla v úzkém kontaktu s pracím práškem (cca 5 krát Ariel, 2 krát v tomto týdnu dětský prací prášek Lovela). Konrétně jsem stála ve sprchovém koutě, kam nám vytéká pračka při vypouštění prádla a protože nám zejména poslední dobou zlobí odpad u sprchového koutu, drží se tam trochu vody (tedy i s práškem) cca po kotníky. V takovéto vodě s práškem jsem stála vždy jen chvíli, včera však o něco déle (cca 5 minut), protože jsem byla celá od mýdla a šampónu a potřebovala jsem se tedy dosprchovat. Vždy po umytí jsem si však nohy ještě osprchovala čistou vodou, žádnou kožní reakci typu pupínků jsem neměla, jen včera mě pak trochu chvíli pálily nohy. Nemohla jsem takto nějak ublížit miminku (např.kdyby se nějaká chemikálie dostala oděrkami v kůži do krve?)? 2) Cca před 14 dny jsem připravovala oběd a jelikož mě trápí na rukou exém, připravuji jídlo v rukavicích. V té době jsem měla virózu s poměrně silnou rýmou a necítila jsem tedy téměř žádné vůně. Gumové rukavice, ve kterých jsem připravovala jídlo, jsme měli uložené v komoře poblíž pracího prášku Ariel a od tohoto pracího prášku pak tyto rukavice dost silně voněly (na což mě pak upozornil manžel, protože já jsem kvůli silnému nachlazení pachy necítila. Na dně krabičky s rukavicemi jsem posléze našla trošku pracího prášku, zřejmě se nám tedy troška vysypala do krabičky s rukavicemi při manipulaci s pracím práškem. Nejsem si však vědomá toho, že by na rukavicích, kterými jsem připravovala jídlo, byl jakýkoliv prací prášek (i když to nemohu vyloučit, ale před samotným vařením jsem rukavice opláchla trochou tekoucí vody), ale přesto do sebe rukavice nasály vůni pracího prášku. Jídlo samotné cítit jakýmkoliv práškem nebylo (nebo se nám to aspoň tak nezdálo) a ani jsme po tomto jídle neměli žádnou nevolnost nebo něco podobného. Toto jídlo jsem jedla dvakrát, nemohla jsem nějak ublížit vyvíjejícímu se dítěti? 3) Syn měl před cca měsícem kožní problém, tak jsem mu poranění mazala jednou denně cca 3 týdny mastí Dermazulen – právě kvůli exému v rukavicích, ale přesto jsem občas přišla do kontaktu s touto mastí, když se o mě syn náhodně otřel. Mast jsem si v zápětí většinou omyla, je tato mast v těhotenství bezpečná? – Příbalový leták tuto informaci bohužel neuvádí. 4) Jak jsem uvedla, jsem nyní ve 34.tt a připravuji si tedy pomalu výbavičku pro dítě. Oblečení po synovi jsme cca rok až dva měli kvůli malému místu v bytě pro očekávané miminko uložené u naší babičky, která ho však kvůli obavě ze šatních molů uložila do skříně s tabletami na hubení molů – babička si již bohužel nevybavuje, o jaké tablety proti molům šlo, ale prý o tablety na bázi naftalínu nebo něčeho podobného. Oblečení do přímého kontaktu s těmito hubícími tabletami nepřišlo, protože jsme ho měli uložené ještě v igelitových pytlích (nevím však, jestli v pytli nebyly nějaké drobné otvory, ale tablety se určitě oblečení samotného nedotknuly), ale přesto od těchto tablet proti molům bylo oblečení dost silně načichlé. Musela jsem tedy oblečení vyprat cca ve 3 až 4 pračkách, než jsme se zápachu z tablet zbavili, nyní se mi již zdá oblečení bez zápachu (snad tomu opravdu tak je). V několika oblečcích však i nadále nepatrný zápach po tabletách zůstává, takže tyto oblečky jsem pro jistotu vyhodili – jedná se zejména o oblečení z tlustějšího materiálu jako např. čepičky nebo zavinovačka. Zajímavé je, že ani z těchto trochu zapáchajících oblečků není již zápach cítit bezprostředně po vyprání oblečení (a tedy za mokra) ani po uschnutí prádla, zápach je však ještě trochu patrný po žehlení oblečení (vlivem jeho zahřátí) a po vychladnutí oblečení je již oblečení také bez zápachu – přesto jsme se raději rozhodli těchto pár kousků oblečení pro dítě nepoužívat. Vzhledem k tomu, že tyto tablety (respektive zápach z nich) slouží k hubení molů (a podařilo se nám ho „vyprat“ až po několika praních), ráda bych se pro jistotu zeptala, zda tyto vyprané oblečky mohu používat pro miminko, aniž bych jakkoliv ohrozila jeho zdraví? Myslím tím samozřejmě oblečení, ze kterých již tablety necítíme, ostatních oblečení se raději zbavíme. Bojím se zejména toho, aby se nějaké škodliviny z tablet nedostaly kůží miminka do jeho organismu (kdyby náhodou i navzdory tomu, že z oblečení již tablety necítíme, nějaký nepatrný zápach z tablet v oblečení zůstal). Ptám se z toho důvodu, že nerada bych celou výbavičku po synovi musela vyhodit a pořizovala novou (neboť je zachovalá), na druhou stranu bych velmi nerada jakkoliv ublížila miminku. Moc děkuji za Váš čas a názor a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý večer. Dnes jste mi zodpověděl otázku "program Alpha vs program Astraia". Jestli jsem to správně pochopila, prvotrimestrální screening není možné poskytovat aniž by byl použit program Astraia a dodržena metodika FMF a už vůbec ne bez sonografisty atestovaného u FMF? Zeptám se jinak - screening v mém případě proběhl tak, že jsem přišla na ultrazvuk, potom mi byla odebrána krev. Ta byla odeslána do laboratoře a z laboratoře přišlo vyhodnocení, které už mi lékař pouze odprezentoval, resp. sdělil výsledné riziko a nabídl další možný postup. Ultrazvuk také nedělal sonografista, který by byl atestovaný u FMF (alespoň jsem tam nenašla jeho jméno). Je tento postup v pořádku? Možná se pletu, ale řekla bych, že v ČR jsou určitě nabízeny prvotrimestrální screeningy (výsledek nejpozději ve 14. týdnu těhotenství), které jsou vyhodnocovány programem Alfa. Asi nemá smysl to rozebírat tady. Pro ilustraci snad jen tento odkaz - http://www.gynekologietrebic.cz/dokumenty/003/nt_screening_pokyny.pdf. Každopádně Vás prosím o Váš názor na mnou popsaný způsob provedení screeningu v I. trimestru.


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Vzhledem k mé nedávné zkušenosti s prvotrimestrálním screeningem by mě zajímalo, jestli existuje nějaké srovnání prvotrimestrálního screeningu vyhodnocovaného 1/ programem Astraia a 2/ programem Alpha. Také by mě zajímalo jak vznikl ten druhý způsob a o co se ve svém vyhodnocování opírá. Informace o tom prvním způsobu jsou dostupné na internetu, o druhém jsem nenašla prakticky nic. Jen mě zarazilo, že jsem v souvislosti s tím druhým programem někde četla "očekávané výsledky". Znamená to, že tento program je v jakémsi zkušebním provozu? Předem děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Bottalova dučej

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Šípek jr.
Vážený pane doktore, moc Vám děkuji za radu a uklidnění ohledně MRI v těhotenství, uklidnil jste mě a pokud tedy budou mé potíže přetrvávat, podstoupím toto vyšetření (nyní jsem již ve 24.tt.).Mám na Vás ještě jednu prosbu o radu, týká se mé kamarádky (ta je nyní v 19.tt.)a bohužel nemá přístup na internet, aby se s Vámi poradila sama. Kamarádka má potíže s krční páteří a proto nosí na spaní krční límec. Před pár dny prý cca na hodinu usnula, hůře se jí spalo a dost se tedy budila - možná prý i podvědomě proto, že se jí prý ze spaní více utáhl krční límec a tak se jí asi trochu hůře dýchalo. Po probuzení se prý cítila dobře, jen cítila nepříjemný tlak na krku z důvodu více utaženého krčního límce, ale prý se nedusila (nebo si to nevybavuje). Nyní se bojí, zda měla během cca hodinového spánku s takto utaženým krčním límcem dostatek kyslíku a nemohlo tedy být její dítě nedostatkem kyslíku, který by např. poškodil jeho mozek. Co si o této události prosím myslíte? Předem děkuji a doufám, že Vaší odpovědí budu moci uklidnit moji kamarádku tak, jak jste uklidnil Vy mě Vaší odpovědí ohledně bezpečnosti MRI v těhotenství :) .Děkuji a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Je mi 41 let a máme s přítelem syna(3 roky). Před ním jsem prodělala "zamlklé těhotenství v 9tt. Syn se narodil o 3 týdny dříve sekcí, protože přestal přibírat a kvůli mému vysokému tlaku v děloze. Jinak je můj tlak standartní(chodím na holter každý rok). Chtěli jsme s přítelem ještě jedno a to se nám podařilo, ale bohužel opět ve 12tt se jednalo o zamlklé těhotenství. Můj gynekolog není optimistický ohledně dalšího pokusu kvůli mému věku a předešlému těhotenství(vysoký tlak). Chtěli bychom se ještě jednou pokusit a rádi bychom poprosili o radu, jak dál. Moc času nemám kvůli věku a přirozenou cestou bych se asi nedočkala. Mám se zajímat o "inseminaci!Umělé oplodnění asi není třeba, protože otěhotnět mohu. Myslíte, že mám hledat příčiny ještě někde jinde a zajít na detalnější vyšetření? Děkuji. Marcela
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, mám na Vás prosbu- před několika týdny jsem Vám psala žádost o Váš názor k vyšetření MR těhotné - matky (hlavy a krku pro úraz hlavy - bouchnutí o umyvadlo v 17. týdnu t., nyní jsem ve 23.tt). Uklidnil jste mě, že MRI dítě nejak neohrozí. V zápětí mě však zneklidnily opačné názory lékařů - můj hematolog (jsem sledována pro krční uzlinový syndrom, zatím vše v pořádku), internista (léčím se se štítnou žlázou), gynekolog i Vaši neonatologové (které jsem kontaktovala na popud mé gynekoložky, neboť budu rodit ve Vaší porodnici u Apolináře) - ti všichni jsou opačného názoru, tj. že sice je možné provést magnetickou rezonanci v těhotenství, ale je prý lepší vyčkat s ní až na dobu po porodu, je-li to možné (neboť se prý MRI nepoužívá ještě dost dlouho a nejsou tedy známy veškeré její negativní účinky na plod, zejména např. jako větší rizko leukémie či jiných onkologický onemocnění v budoucnu)... . Nyní mé potíže trochu ustoupily, ale občas ještě přetrvávají - na oko vidím již celkem normálně, ale občasné píchání v hlavě (zejména v místě nárazu) pociťuji stále, motání hlavy mívám také (nejsem však schopná posoudit, co z těchto mých potíží je způsobeno úrazem samotným a co třeba těhotenstvím -nebo změnami počasí či jinými příčinami, např. stresem z důvodu občasného krvácení v těhotenství). Řeším tedy dilema, že pokud budou i po rehabilitaci páteře mé problémy přetrvávat, zda tedy "risknout" to, že budu doufat, že žádný hematom v hlavě nemám a budu tuto situaci řešit až po porodu nebo zda je "rozumnější" podstoupit vyšetření magnetickou rezonanci krční páteře a hlavy již v průběhu těhotenství. Má prosba na Vás (a slibuji, že v této věci už poslední :))tedy zní - jelikož budu rodit ve Vaší porodnici, jak byste mi doporučil postupovat? Upřímně řečeno, aspoň pro můj vnitřní klid, nejradši bych MRI podstoupila až po porodu, i když jsem si vědoma toho, že případný hematom by mohl být problém... Na druhou stranu je toto mé případné podezření na hematom důvodem k provedení císařského řezu nebo je možný přirozený porod? - Dle mého gynekologa a neurologa by byl lepší v tomto případě plánovaný císařský řez, a to prý z důvodu velkého tlaku v hlavě při normálním porodu. Je mi 32 let, mám 2,5 leté dítě a první porod byl přirozený a v pořádku, takže bych raději také rodila normálně, ale na druhou stranu se bojím případného hematomu (který se prý může udělat i v řádu měsíců od úrazu, proto také s vyšetřením MR otálím, aby výsledky vyšetření byly k datu porodu aktuální). Bojím se také trochu toho, abych případný hematom nezanedbala s negativními následky pro vývoj dítěte ještě před samotným porodem, neboť rodit mám až v 3/2014, ale nerada bych toto vyšetření také absolvovala zbytečně a zbytečně tak zatížila dítě, tak nevím, kdy je případně v těhotenství nejvhodnější toto vyšetření provést. Moc Vám děkuji za Váš názor a čas.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, jsem studentkou 4. ročníku dálkového studia a nyní píši absolventskou práci na téma Edwardsův syndrom. Při vyhledávání informací pro vypracování mé práce jsem našla tuto stránku a tak jsem Vás chtěla požádat o pár informací, které jsem zde nenašla. Jaká je čekací doba na vysledky triple testu? Je z tohoto testu možné identifikovat o jakou genetickou vadu jde? Pokud si rodička nechá udělat kordocentézu, jaké je procento potratu? Jaké procento rodičů přistoupí k přerušení těhotenství? Setkal jste se u vás v zařízení s touto diagnózou? předem děkuji, Bára Šperlová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den,snažíme se s manželem už 10 mšsíců o miminko...Poslední menstruace byla 2.10.2013,23.10 jsem si udelal těhu test a vyšel pozitivní,radši jsem si došla ke svému dr,ten mi vzal krev řekl mi že jsem těhotná ať příjdu 1.11 na ultrazvuk.Jenže na ultrazvuku nebylo nic vidět.Říkal mi,že buď se jedná o mimoděložní těhu,nebo že jsem otěhotněla později.Nedalo mi to a jela jsem 2.11 na pohotovost na gynekologii,tam mě řekli,že ve vysoké sliznici excentricky patrný počínající těhotenství 3.2mm.Dnes 6.11 jsem znovu byla u svého lékáře na ultrazvuku a nic tam neviděl.Už nevím komu mám věřit,můžete mi k tomu něco říci??Moc děkuji za odpověď.


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý večer, je to už delší dobu, co jste byl v pořadu Máte slovo. Týkalo se to potratové pilulky. Jen bych Vám chtěla moc poděkovat za to, co jste tam říkal. Moc se mi vaše názory líbily. Mějte se hezky! Pavla Janečková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem v 17.tt a před 5 dny jsem měla úraz hlavy – při úklidu v koupelně jsem prudce vstala a bouchla jsem se do zadní části hlavy o umyvadlo – náraz byl opravdu silný, otok v zadní části hlavy, nekrvácela jsem, nezvracela jsem, ani zřejmě ke ztrátě vědomí nedošlo. Od té doby (tj. již 5.den) však pociťuji bolesti hlavy a „motání“ hlavy, boule se již hojí, „motání“ hlavy je možná již také trochu lepší, zato pocity bolesti hlavy neustupují a chvílemi se mi zdají dokonce intenzivnější. Před 3 a 4 dny jsem proto byla u neuroložky, ta mi však udělala pouze běžné neurologické vyšetření (koukla se mi do očí, poklepala mě kladívkem, prohlédla mi nohy, ruce a záda) a konstatovala, že to zřejmě nic nebude a že tyto mé bolesti mohou prý trvat ještě cca měsíc, což se mi zdá na „obyčejné“ bouchnutí do hlavy příliš dlouho. Na otřes mozku to paní doktorka neviděla, prý bych musela ztratit vědomí a zvracet, a proto mi doporučila jen nepřepínat se a používat krční límec. Na kontrolu k neuroložce mám přijít až za měsíc, když nebudou mé problémy ustupovat. O tomto úrazu jsem se radila ještě se svou gynekoložkou a ta mě trochu znepokojila tím, že prý i v takovýchto zdánlivě banálních případech může dojít k vnitřnímu hematomu, krvácení do mozku či vzniku krevní sraženiny (a to prý i v řádech týdnů či dokonce měsíců), tak by prý na mém místě bolest hlavy rozhodně nepodceňovala – prý mám dokonce zvážit vyšetření magnetickou rezonancí, aby se nějaké komplikace neprojevily až při samotném porodu. Nemohla jsem tímto úrazem nějak ublížit plodu? – např. aby měl dostatek kyslíku, aby nebyly v důsledku mých bolestí nějak změněny mé mozkové funkce s negativním dopadem na dítě…Ráda bych se tedy poradila, jak mám nyní postupovat, tj. mám skutečně celý měsíc čekat, zda mé bolesti vymizí nebo mi raději doporučujete podstoupit nějaká další vyšetření a případně která? Je dle Vás vhodné vyšetření magnetickou rezonancí hlavy ještě před porodem a neohrozí toto vyšetření nenarozené miminko? – slyšela jsem, že toto vyšetření není pro nenarozené dítě dobré zejména z hematologické stránky, ale nemám bohužel více informací. Předem moc děkuji a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den.Prosím o radu. Jsem v 18.tt a na klíční kosti se mi udělal jakýsi otok - trochu bolí, možná to vypadá na jakýsi výrustek kosti nebo otok v okolí kosti. Chystám se s tím poradit na chirurgii, ale obávám se, že mě budou chtít udělat rentgen. Je rentgen klíční kosti v 18.tt (nevím, zda bude stačit jen jeden rtg snímek) nebezpečný pro plod nebo se dle Vás nejedná dle mého popisu o nic vážného a stačí se nechat rentgenem vyšetřit až po porodu? Vím, že se na samotné rtg vyšetření těhotných používá olověná zástěra přes břicho, ale nemůže nějaké záření proniknout např. bokem či spodem této zástěry? - jsem drobné postavy, tak mi bude zástěra určitě volná. Ráda bych se také zeptala, zda plodu nevadí krákdobý pobyt v místnosti, kde se rentgen provádí, bez olověné zástěry - na snímkování sice zástěra bude, ale než se obléknu, než se rtg přpraví atd... tak to chvíli trvá a po tuto dobu nebudu mít na sobě olověnou zástěru, zatímco budu v místnosti, kde se rentgen provádí a kde se tedy vyskytuje určitá míra radiace. Moc děkuji za Váš názor a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, moc ráda bych se zeptala jak nabíhá plodu srdeční akce, zda je nejprve nepravidelná a pomalá a postupně se upraví nebo je rovnou pravidelná? Jsem dle MS v 7+1 tt, ale dle ultrazvuku 6+1-ukázal se gestační váček 11 mm,žloutkový váček 5 mm a téměř nepatrný plod s pomalou a nepravidelnou srdeční akcí. Myslíte si, že mám dobrou prognozu? Na kontrolu jdu až za dva týdny a moc mi to leží v hlavě. Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Mamavit a Influzinek + stres v těhotenství

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Antonín Šípek jr.

braní prášků

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Maria Jaržembovská
Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat nemůžu už 12 měsíců otěhotnět, nemám menstruaci pokud nedostanu injekci nebo nedoberu nějaký prášky, pobolívají mě prsa i se trochu zvětšila. Může to být hormon prolaktin?? Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den mám takový problém. Před 3 lety jsem rodila císařským řezem a do září 2012 jsme brala antikoncepci. Snažíme se o další miminko a od září jsem prášky vysadila a mám nepravidelnou menstruaci a můj gynekolog mi řekl že se ve mě nevytváří hormony. Může to být kvůli tomu císaři?? Na internetu jsem našla že to může způsobovat ani hormon prolaktin. Zatím těhotná ještě nejsem. Předem děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore Caldo, obracím se na Vás se žádostí o pomoc nebo radu. Před 14 dny jsme byli s partnerem otráveni oxidem uhelnatým a já jsem byla v 35+0 týdnu těhotenství. Únik byl z plynového kotle, kde funguje ohřev vody jako v karmě. Naštěstí jsem se probudila a odvezla nás záchranná služba. Po převozu na gynekologicko-porodnickém oddělení mi bylo naměřeno 21% CO v krvi. Mne i plod sledovali a asi po 2,5 hodinách mi oznámili, že je křivka špatná (silentní záznam) a musejí mě převést do krajské nemocnice kde ukončí těhotenství. Po převozu mi bylo oznámeno, že se rozhodli císařský řez nedělat, protože po odběru krve jsem měla CO už jen 6,6%. Jsem z toho zoufalá, protože mi bylo řečeno, že mohlo dojít k poškození srdce a mozku, ale nikdo mi není schopen říct nic víc, protože s tím nemají zkušenost. Proto bych chtěla požádat zda-li byste mi mohl pomoci nebo případně doporučit nějakého specialistu na kterého bych se mohla obrátit. Chtěla bych vědět, jestli pro miminko můžeme ještě do porodu (3.9.2013) něco udělat nebo co po porodu udělat pro to abychom možné poškození zjistili, předešli mu nebo ho zmírnili. Děkuji za Vaši odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den,chci Vás poprosit o názor na výsledky mého 1.trimestriálního screenigu. Jsem podruhé těhotná,po IVF v nat.cyklu,jedno embryo.Je mi 35 let a hodnoty v 11tt mi vyšly papp 0,69 j./0,51,alfa Hcg 146j./2,5.Poměr 1:70.A na výsledcích z laboratoře doporučení ke genet.konzultaci. Můj obvodní gynekolog mi u sebe v amb. na UZ v 12+4tt naměřil délku plodu 5,6cm a NT 1,1,nosní kůstka přítomna.Po přepočtu s údaji z uz riziko 1:420. Objednal mě na uz v 15tt a že se uvidí. Je tento postup v pořádku a mám vše nechat až na potencionální amc,nebo se dožadovat podrobnějšího uz na special.pracovišti a konzultace s genetikem. První těhotenství bylo spontánní a bez problémů,potom mimoděložní těh.Také jsem A neg.a tak jsem snad automaticky dostala po porodu protilátky (i když si na to nepamatuji).Děkuji moc za Vaši odpověď Blanka P.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat ohledně odběru krve(genetické vyšetření) v prvním trimestru. Při odběru této krve budu dle poslední menstruce v 11+5( UTZ mi tedy zatím dvakrát vyšel o 4 dny méně, tak dle UTZ asi 11+1)a všude jsem se dočetla, že tento odběr se má provádět od 10+0 až 11+3. Chtěla bych se zeptat, zda když ten odběr bude proveden o 2 dny déle, jest-li to nějak ovlivní výsledky. Jest-li to vadí a musí být opravdu dodrženo 11+3. Sestřičky jsem se ptala, ale ta řekla, že to nevadí a že mě dříve objednat nemůže, protože tam nebudou. Moc děkuji za odpověď. Lenka
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, jsem ve 23. Týdnu těhotenství a včera večer jsem měla asi 3 hodiny silné před menstruační bolesti břicha. Miminko přitom sebou hodně hazelo. Pote to přešlo a ted necítím zádné podobń příznaky. I miminko se hýbe klidneji. Chci se zeptat, zda s tím mám jít za lékařem nebo je to v těhotenství bežné ? Jinak vse probíhá bez komplikaci, je to me 2. Těhotenství. Děkuji a přeji pěkný den.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem na konci 7.týdne těhotenství a dnes po obědě jsem uspávala 2letého syna. Jelikož se o mě pokouší nějaká viróza a dělá mi tedy dobře teplo, navzdory teplému počasí jsem se přikryla slabší peřinou a usnula i se synem na cca 2 hodiny. Spánek mi udělal sice dle vlastního pocitu dobře, ale trochu mě vyděsilo, že jsem se cca po 2 hodinovém spánku probudila celá horká a propocená – jednak asi částečně propocením z virózy, ale především přehřátím pod peřinou, protože jsou opravdu horké dny a bohužel jsem nepočítala s tím, že usnu i se synem, jinak bych se samozřejmě nepřikrývala. Teď mám obavy, jestli jsem nemohla nějak negativně ovlivnit vývoj plodu, protože jsem si vědomá toho, že zejména v počátku těhotenství nemají být ženy vystaveny vysokým teplotám, jako jsou horečky, sauna, horká vana atd. Předem moc děkuji za Váš čas a názor.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Cca kolem ovulace, tedy v polovině cyklu, jsem měla virózu s čepy - bez teplot, CRP v pořádku i výtěr krku o.k. Přestože jsem se snažila neotěhotnět, jsem nyní v 6. týdnu těhotenství. Tzn.že cca už čtyři týdny (tedy od samého počátku těhotenství) se potýkám s virózou a nedaří se mi jí zbavit - jím zvýšený příjem vitamínů přírodních i těhotenských, do nosu si stříkám Vincentku a krk si vytírám solí a piji bylinkové čaje. Bojím se však, abych neohrozila zdraví miminka, když v samém počátku těhotenství marodím a nezdá se mi, že by se to lepšilo ... Teploty nemám, jen někdy v posledních dnech horkost (což může být způsobeno graviditou), bolí mě a mám zarudlý krk (první týden s čepy), oteklá a zduřelá nosní sliznice, zduřelé krční a ušní uzliny a občasné píchání v obou uších. Hrozí nějaké zvýšené riziko pro plod, když mám výše uvedené potíže již několik týdnů, ale CRP i výtěr z krku a nosu mám v pořádku? Mohu Vincentku používat jako sprej do nosu několik týdnů bez přestávky i v prvním trimestru těhotenství? Mám za sebou jeden potrat a mimoděložní těhotenství, vše v nedávné době, takže se bojím, aby nyní již konečně vše bylo v pořádku. Děkuji za Váš názor a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem v 7. tt a jsem trochu vyděšená. Doma máme již 2 leté dítě a tomu jsem běžně už od novorozeneckého věku vymývala oči v případě problému borovou vodou, proto by mě nenapadlo, že ji nemohu užívat v těhotenství. Nyní jsem měla malou virózu s bolestmi v uchu a slzením uší, takže jsem si cca 2 krát kápla pár kapek borové vody do pravého ucha a cca 3-4 krát pár kapek do obou očí - následně jsem se dozvěděla, že kyselina boritá je toxická a tedy pro plod nebezpečná a neměla by se tedy borová voda užívat v těhotenství. Je tomu tedy skutečně tak a mohla jsem tímto poškodit zdraví miminka? Jaký postup mi teď doporučujete? Mám strach o zdraví dítěte.Děkuji moc a nashle.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, můžete mi prosím potvrdit termín porodu, PM 6.9.2012 (cca po 28 dnech), dne 3.2.2013 dle UZ CRL 56,0 mm. Pole lékaře a internetu připadá termín na 13.6., ale dle UZ vychází termín na 16.6.13, prosím tedy o Vaši radu. Dá se vypočíst dle uvedených hodnot i přibližný termín oplodnění? Na internetu jsou odpovědi různorodé. Vím, že termín porodu miminka nemůže být někdy přesný, ale i tak prosím o odpověď. Předem za ni děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den mam takovi dotaz v zari jsem otehotnila mnela jsem pohlavni stik ze svojim pritelem nak v pulce zari a pak se stala strasna vec ze 24.9 jsem mnela dalsi pohlavni stik z jinym muzem pak jsem zistila ze jsem tehotna tak jsem si koupila tehotensky test a vysel mi pozitivni tak jsem sla panu ginekologovi 26.10 a embrio mi mnerilo 13,1mm tak se chci zeptat zda jsem mohla otehtnit toho 24.9 nebot drive vite nikdo mi nechce poradit tak vas chci poprosit jestly mi muzete odepsat dekuji moc to pro mne znamena nebot nevim kdo je otcem dekuji moc .
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, mám 2,5 týdne do termínu porodu dle PM. Při kontrole a váhovém odhadu min. týden mi bylo řečeno, že bude syn malinký - cca 2,5 kg. Průtoky jsou v pořádku i monitor. Po dnešní kontrole opět váhový odhad 2,5 kg. Je možné, že už miminko nepřibývá? Prý se má dobře, ale jak se může mít dobře, když nepřibývá. Nebylo by lépe s tím něco dělat? Jak by jste postupoval vy? První syn při narození 3,050 kg a 50 cm, nyní 21 měs. 88 cm a 11,5 kg, já 168 cm, nyní 65 kg (11 kg navíc), manžel 166 cm, 75 kg.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, jsem 14+0 tt (první těhotenství) a při první odběru krve mi byly zjištěny pozitivní protilátky. Ve zprávě z imunohematolog.laboratoře Nemocnice Hořovice mám uvedeno: Krevní skup. B Rh(D) pozitivní, Screening protilátek Enzym pozirivní a Screen.protilátek NAT pozitivní, dále text: Prokázána protilátka anti-E, nespecfická reakce na enzym.Doporučení stedovat titl protilátky anti-E během těhotenství. Jsem i s partnerem na Vaše pracoviště koncem února objednána, ale jelikož mi gynekolog neřekl nic bližšího a na internetu se nedočítám zrovna nic příjemného, chtěla bych Vás touto cestou požádat o informaci jak se v jakých případech postupuje a co mě čeká. Hlavně mám strach v případě dalšího těhotenství. Předem Vám moc děkuji za odpověď.Zelenková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně datace početí. PM 11.6.2012 Ultrazvuky do konce 1.trimestru ukazovaly vždy plod menší cca o dva dny než datace oplodnění 13-14 den.Termin porodu bylpoupraven. Ultrazvuk bylprováděn na VOLUSON 730 EXPERT p.doktorem V.V.specialista. Chtěla jsem se zeptat zda je možné, že by ultrazvuk v 13tt tak ve 22tt nepoznal odchylku 14 dní(nechraneny styk 28dc). Termin porodu porodu poupraven z 18. na 21.3. Mohu tento styk vyloučt jako oplodnovaci souloz?? CRL 11.9.2012 byla 63,5mm Mockrat dekuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, je možné u Apolináře absolvovat podrobné genetické vyšetření v 1.trimestru na doporučení gynekologa? Důvodem je dlouholeté užívání AD a Neurolu -dg. psychiatrem (deprese a panická ataka). Prokáží se zde možné VVV? Velice děkuji za odpověď, Renata
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, nedávno jsem se objednala na prvotrimestrální screening k Apolináři, kam mám jít za 2 týdny. Dnes jsem byla u své gynekoložky na prvním odběru krve a kontrolní utz. Při příští kontrole mi prý udělá podrobný ultrazvuk. Až když jsem odešla z ordinace, došlo mi, že mluvila o vyšetření, které se dělá při prvotrimestrálním screeningu. Problém je v tom, že jsem její jméno nenašla v seznamu certifikovaných pracovníků pro toto vyšetření. Přitom odběr krve mi v laboratoři udělali mj. už i na screening. Nerada bych termín u Apolináře rušila, ale nechci si dělat zlou krev u své gynekoložky. Myslíte, že mohu absolvovat screening 2x ? (Počítám s vlastní úhradou). Omlouvám se za trochu hloupou otázku a děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den, je mi 44let, pokouším se otěhotnět. Beru antidepresivum Seroxat 20mg denně, nyní bych měla jít na přeočkování po 3 letech proti klíšťové encefalitidě a na mammograf. Nechci zvýšit riziko vrozené vady. Praktický lékař mi doporučil očkování odložit a místo mammografu sono. Seroxat jsem začala snižovat - užívat ob den. Chtěla bych ale znát Váš názor, jakožto odborníka. Děkuji


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, tento týden jsem absolvovala vyšetření NT + biochem. screening v 1. trimestru těhotenství. Čekám jedno miminko - gestační stáří dle PM je 12 + 0. Při vyšetření mi vyšla nižší hodnota Papp - A: 1,22 mlU/ml 0,41MoM. Ostatní hodnoty dopadly dobře. Nosní kost:přítomna,CRL:52mm, NT:0,7mm 0,48MoM, FBhCG: 37,34ng/ml 0,85 MoM. Závěr screeningu negativní. Kombinované riziko T21 1/4600. Chtěla bych se Vás zeptat, co by mohla znamenat nižší hodnota Papp - A, když ostatní hodnoty jsou dobré. A také jestli je nějak v mých silách tuto hodnotu vylepšit - např. přísunem určitých vitaminů... Předem děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, s partnerem se snažíme o miminko,ale stále nám to nejde mě je 20let a partnerovi 33let.. Menstruaci mám nepravidelnou a když jsme si zašli ke gynekologovi, jestli by nám nečo nedoporučil nebo neporadil, tak odpověď byla ať to zkoušíme dále .. Jsme už docela zoufalí, neporadil by jste nám něco? Děkujem
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, prosím Vás o radu ohledně nově nabízeného testování chromozomálních aberací z krve (Nifty, Materni T21+). Zvažuji možnost nechat si udělat tento test, na kterém mě "láká" nulové riziko, časné provedení a proklamovaná vysoká spolehlivost. Jsem samozřejmě také objednaná na screening v prvním trimestru, ale vzhledem k pravděpodobnostnímu charakteru výsledků se mi kombinace obojího zdá jako velmi dobrá. Jaký je váš pohled na tyto test? Doporučil byste mi ho absolvovat? Je mi 36. Děkuji moc za odpověď Linda N.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den p. Profesor MUDr. Pavel Calda, CSc., mam 32 rokov, s manzelom cakame vytuzene babatko, som tehotna v 13 tyzdni tehotenstva, absolvovala som umele oplodnenie IVF, ICSI, KET. Pred dvom dnami som bola 1x vysetrena mojim gynekologom (doteraz som chodila do centra asistovanej reprodukcie.). Moj doktor nemal odomna este ziadne krvne vysledky, bola som len na vaginalnom ultrazvuku (nakolko som plnostihla). Vzhladom na IVF, ICSI, KET mi ihed doporucil absolvovat amniocentezu. Kedze amniocenteza je rizikova a je tam moznost potratu 1 zo 1OO, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o nazor a stanovisko k problematike: - ci je toto bezny postup a ci je spravny - ci by ste postupovali rovnako - ci nie je vhodne pred amnocentezou absolvovat tripple test (ktory kalkuluje pomerove riziko genetickych chorob) a az na zaklade zlych vysledkov absolvovat amniocentezu Co by ste mi doporucil? Dakujem krasne :) Eva
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane docente, obracím se na Vás s otázkou týkající se toho, na jakém pracovišti je vhodné provádět specializovaná vyšetření v těhotenství. Jsem potřetí těhotná, je mi 39 let, v obou přechodzích těhotenstvích jsem byla na prvosemestrálním screeningu a utz ve 20tt na vašem pracovišti (ve druhé těhotenství přibylo ještě fetální echo, též u vás). Dnes mě můj gynekolog poněkud překvapil, když oznámil, že NT screening apod již nyní bude dělat sám, že má nový ultrazvuk (na seznamu certifikovaných sonografistů není). Žádanku k Vám na NT screening jsem od něj nakonec vyškemrala, ale s utz ve 20tt to bude asi těžší. I vzhledem k věku bych byla raději, kdybych byla v tomto sledována na vyšším pracovišti. Zajímal by mne proto Váš názor, kde je lepší tato vyšetření provádět. A druhý dotaz se týká odběru plodové vody - myslíte, že pokud bude NT screening negativní, rizika nízká, bez náznaku problému, že je možné i v mém věku upustit od odběru plodové vody? Mám dvě děti, zdravé, potrat apod žádný. Děkuji :-) MM
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

těhulka ano nebo ne ?

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Maria Jaržembovská
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je Macmiror 500 užívaný v 8 týdnu těhotenství pro plod škodlivý. Tato informace je uvedena na příbalovém letáku, ovšem má lékařka mě informovala, že nejde o žádný problém. Děkuji Eva Richtrová
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, jsem ve 34tt a miminko se mi ještě neotočilo. Zajímalo by mě, do jakého týdne je otočení možné a zda pro to můžu něco udělat (jsou nějaká cvičení)? Za odpověď děkuji.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore,chci se zeptat na Váš názor ohledně případného těhotenství.První těh.bylo ukončeno předčasně,spontálně v 32tt.(dcera má DMO),druhé o 7 let později v 36tt spontálně(syn v pořádku).Loni mi byl diagnostikován nález na děl.hrdle CIN III.Následovala konizace,pro neodebrání celého nálezu,opakována znovu po 4měs.Po té zánět v místě konizace a opět na sále.Dnes jsem bez nálezu a vše ok.Čípek měří ale jen 1,6cm.Myslíte,že je možno ještě donosit dítě???Nebo už je to riziko.Když jsem i normálně nedonosila ani jedno.Jinkak mi je 32let a RH-.Moc děkuji za případnou odpověd.LENKA
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
mám od 9.srpna tělísko za 1500 po zavedení jsem 3týdny špinila potom 14dní nic a ted již od 10.září opět špiním někdy více někdy méně ale již měsíc mám neustále vložku.Je to normální nebo ne.Muj gynekolog tvrdí že mi to může trvat 3až4měsíce než si tělo na to zvykne.je to normální nebo ne a jak je to s menstruací potom.Děkuji za odpověd
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobry den pane profesore nejspis me potize jsou malinko slozitejsi mam zvysene hormony nazvem testesterony mam jich 2200 uz 5 let se snazim otehotnet ziji v zahranici a nedostavam se k vysledkum co mam delatrikaji mi ze jedina lecba je antikoncepce na rok jen pry tahla antikoncepce ucpava srdecni pruchody jak bych mela jednat prosim o vasi radu o pomoc jsem zoufala dekuji


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore. Minulý rok jsem prodělala preeklampsii (počáteční hellpsyndrom). Vysoký tlak 160/110 apod., špatné krevní i jaterní testy, špatná moč. Musela jsem předčasně rodit už ve 28tt. Proto jsem se chtěla zeptat jestli je nějaká pravděpodobnost, že se to bude opakovat? Slyšela jsem, že v nemocnici u Apolináře by jako prevenci měli něco píchat a snad už i existuje nějaký test, který může prokázat opakovatelnost této nemoci? Chtěla bych udělat vše pro to aby se to neopakovalo. Proto Vás chci požádat o pomoc, či radu co dělat. Předem velice děkuji. Veronika Knesplová.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptati,zda má spontání porod vliv na hemeroidy a jestliže ano, čeho se mám obávat? V podstatě od začátku krvácím z konečníku, ale víc, než-li je obvyklé, bohužel se to stupňuje, sražená krev, krvavé hleny a stolice minimálně 5x denně vskutku není příjemná :-( ..blížím se k porodu a tak jenom, čeho se mám obávat? Žádný lékař si mě neveme "na triko" a odbijou mě tím, jste těhotná, co já s tím? nepomáhaj ani čípky, koupele, mastičky :-( ..jsem tak bezdradná ...
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den, pane profesore. Chtěla jsem Vám jen napsat, že nakonec byl zjištěn pravděpodobně syndrom Cornelia de Lange - na ultrazvuku byly před dvěma dny vidět kromě vysokého NT, širokého obličejového úhlu a chybějící nosní kůstky ještě i deformity rukou a bohužel všechny příznaky ukazují na toto postižení. Těhotenství jsme se proto rozhodli ukončit, již jsem po zákroku doma. Chtěla jsem Vám poděkovat za Vaše rychlé odpovědi a nabídky konzultace u Vás. pevně doufáme, že se nám potřetí podaří těhotenství s dobrým koncem. Pěkný den. Z.


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den, chtela bych vas touto cestou pozadat o kratkou konzultaci adu tykajici rh negativniho tehotenstvi,nebot se pry teto problematice u nas venujete. Jsem rh-negativni(cceeK-Cw-),manzel je rh-pozitivni(cC.DeEeK-),Dcera narozena 2009 rh-pozitivni,plod-19.tyden rh-pozitivni.Titr antiD byl1:32,ted stoupl o rad,anti-E se koncentruji. Pokud by to bylo mozne,rada bych se vas zeptala na existenci byt i ne standardni moznosti lecby,resp.prevence zhorseni vyvoje protilatek,jako i na soucasne postupy pri sledovani ransfuzi,atd. Predem moc dekuji S pozdravem Petra Kinclova
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore. Psala jsem Vám již jednou v souvislosti s vysokou hodnotou NT zjištěnou před prvotrimestrálním screeningem. Při CRL 68 mm je NT 6,2, nosní kůstka hypoplastická a profil obličeje 94 stupňů. 2x byl proveden odběr CVS s výsledkem negativní na trizomie 13,18 a 21. Srdce, hlavička, CNS, žaludek, břišní stěna, ledniny,močový měchýř, končetiny, pupečník - vše fyziologické. Pak doktor Polák - specializovaný sonografista nám sdělil, že je to velmi spefický případ, protože podle ultrazvuku jsou to velmi suspektní markery pro Downův syndrom, který byl 2x vyloučen. Zvažujeme všechny možnosti a já bych ráda věděla, zda v případě, že se rozhodneme pro ukončení těhotenství, je možné ještě těď ve 14+2 až 15.tt provést kyretáž bez mého vědomí nebo je nutné již vyvolávat porod? My dva s patrnerem jsme byli testováni - karyotyp obou + trombofilní mutace u mě a první výsledky jsou se závěrem zdraví homozygoti v nejčastějších lokusech mutací CFTR genu (36 mutací n+ Tn). Zvažujeme proto, da se nepokusit o těhotenství znovu, do třetice (první bylo MA zjištěn v 7tt). Také jsme chtěli podstoupit vyšetření ještě někde jinde, abychom měli co nejvíce informací a mohli se o trochu snadněji rozhodnout, nicméně se nám stalo, že nás v jiném centru odmítli, protože je to nejasný případ. Velmi děkuji za odpověď. Pěkný den.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore. Psala jsem Vám před pár dny ohledně výsledku NT na běžném ultrazvuku. Byla jsem odeslána k MUDr. Polákovi do Olomouce, který je sonografista. Při ultrazvuku mi namísto předpokládaných 10+6 naměřil 11+1 (podle PM 12+4), rozdíl v CRL byl 0,9 mm (v pátek u mého gynekologa 34 mm, v Olomouci v úterý 43,20mm). NT vyšlo 5,4, dále konstatoval, že se mu zdá profil obličeje plochý a nevidí nosní kůstku. Indikoval proto hned další den odběr CVS, se kterým jsem souhlasila. Také mě i partnerovi vzali krev na genetické vyšetření syndromů, cystické fibrózy a pod. Výsledek CVS je negativní. Na další ultrazvukovou kontrolu jdu za 14 dní, kdy budou výsledky i krve a bylo mi řečeno, že budu muset pro jistotu na amniocentézu. Také mi sdělil, že se může jednat o velmi vzácnou placentární mozaiku (nevím, zda píšu název přesně) a výsledek je negativní falešně. Nevím, co si mám myslet, při ultrazvukovém vyšetření mi pan doktor nedával žádnou naději, samotného ho výsledek překvapil a já jsem se pomalu smiřovala, že příští týden podstoupím přerušení. Čekání je děsivé, bojím se, aby mě nenechali dojít do 17., 18.tt, kdy již budou cítit pohyby a pak se zjistí problém a budou mi muset vyvolat porod, což je pro organismus daleko větší zátěž a vyšší rizika, než ve 12.tt. Je vůbec možné, aby dítě bylo v pořádku? Vím, že vyloučení syndromů neznamená vyloučení vrozených srdečních vad, ale přesto mě napadá, že nevím, co budu dělat, pokud i amniocentéza dopadně dobře. Ne, že bych se chtěla rychle těhotenství vzdát, ale mučí mě ta nejistota, která je v tento moment paradoxně horší, než jednoznačně pozitivní výsledek. Pěkný večer. Z.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, jsem v 21.týdnu těhotenství a v Krči na screeningu zjistili miminku echogenní fokus v LK. Vše je jinak v pořádku. Po srovnání s krevními testy z 1. trimestru si prý nemám dělat starosti, že je to v pořádku (UTZ v 1. trimestru byl také v pořádku).Poslali mě domů bez objednání na kontrolu či bez odeslání na jiné pracoviště. Mám chtít po své gynekoložce, aby mě odeslala ještě na dětskou kardiologii nebo někam na genetickou konzultaci? Nebo se opravdu nejedná o nic vážného? Může mít tento nález vliv na srdíčko dítěte? Děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane doktore, ráda bych začala plánovat rodinu, ovšem z toho, co jsem se dočetla o vlivu Rh faktoru matky na dítě mám celkem obavy. Partnerovu krevní skupinu neznám, moje je AB-. Mám za sebou ale již 2 interrupce ke konci osmého týdne (Rh zploditelů neznám, ten druhý je můj současný partner). 1. Doporučujete mi snažit se o dítě, je-li jeho Rh+ (což je pravděpodobné)? 2. Pokud by byl Rh "potratů" pozitivní, mělo by to nějaký vliv na třetí těhotenství(ale první nepřerušené) za předpokladu, že by partner měl Rh+? S pozdravem Q
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, ráda bych se Vás zeptala zda je možné v těhotenství létat letadlem. Čekám dvojčata a zvažovali jsme let do USA zhruba okolo 20tt. Děkuji za odpověď Lucie
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den,mám dotaz ohledně Citalecu v těhotenství,mám panickou poruchu, do otěhotnění jsem brala 20mg citalecu denně, po otěhotnění mi bylo doporučeno vysazení aspoň na první trim., nyní jsem ve 12+2,prvotrimestrální screening dopadl dobře, ale já poslední dobou cítím,že nejsem v pohodě a panická porucha se zase začíná objevovat, zatím s mírnými záchvaty. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu citalec zase nasadit a v jaké dávce? Pan doktor z toho moc nadšený není a paní doktorka psychoterapie má teď 3 týdny volno a nemá zástup.Může mimču ještě nějak ublížit? Předem moc děkuji Zuzka


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

neštovice

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Markéta Geleneky

Dobrý den, jsem ve 20 týdnu těhotenství a na UZ pan doktor našel hyperechogenní "pecku" na srdci plodu. Ujistil mě, že se to občas objevuje a nemám se ničeho bát a pro jistotu mě odeslal na genetiku (na UZ). Všechno ostatní bylo v pořádku, tripltest negativní.Jsem objednána na příští týden. Chtěla jsem se zeptat, zda se opravdu nemusím obávat. Děkuji za odpověď, pěkný den. IZ


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na procentuelní míru rizika nakažení novorozence při klasickém porodu při chronickém herpesu genitalis v neakutní fázi. Dočetla jsem se totiž,že riziko je i pokud není výsev. Děkuji za odpověď
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

Dobrý den, je mi 35 let a v srpnu loňského roku jsem byla rok po porodu císařským řezem. V září jsem byla na preventivní gyn. prohlídce a zeptala jsem se lékařky na levnější formu HAK při kojení, do té doby Cerazette. Lékařce jsem také řekla, že tak do půl roku plánuji znovu otěhotnět, načež mi lékařka doporučila Depo proveru, bohužel mně neupozornila, že to po depo proveře může trvat déle. Tak bych se Vás ráda zeptala, zda je možné obnovit pravidelnou menstruaci a ovulaci znovuužíváním HAK, před otěhotněním Minerva,nebo jestli musím čekat na odeznění depo provery.Měla jsem jen jednu inj. 9/2011-11/2011. Zatím nemenstruuji a již nekojím. Předem děkuji za odpověď. B.


_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, ráda bych se informovala jaké jsou možnosti při druhém porodu, pokud byl první porod před 2 let ukončen 3 týdny před termínem SC z důvodu omotané pupečníkové šňůry a ztráty ozev srdce u miminka. Nyní jsem ve 22tt a pociťuji pnutí jizvy a tlaky v podbřišku. A dále kdo provádí konečné rozhodnutí o SC, zda můj gynekolog nebo lékař v porodnici a jakou roli zde hraje i můj názor. Moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore, poslouchala jsem Váš výstup v pořadu Vstupte. Mimo jiné mne zaujalo Vaše tvrzení, že byl-li jednou proveden císařský řez, je vyšší pravděpodobnost, že další těhotenství bude opět ukončeno císařským řezem. Zajímalo by mne, zda je to dáno pouze faktorem stavu jizvy, či jsou zde i jiné faktory, případně může-li těhotná, která již jednou prodělala císařský řez (u mne z důvodu KP), ovlivnit, aby další porod proběhl již fyziologicky? Děkuji
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Pane doktore, ještě jsem zapoměla uvést, že plod měřil v 10+3 35 mm. Měření se provádí u větších plodů, nebo ne? Děkuji za odpověď. Z.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane profesore. Včera jsem byla v první poradně a pan Dr. mi řekl, že na ultrazvuku vidí zvýšené NT 4,4 a odeslal mě na superkonziliární ultrazvuk ke genetikovi, který by měl říci více. Jsem podle ultrazvuku 10+3 (popř.10+4), podle PM bych měla být 12+1, ale to na ultrazvuku nikdy neodpovídalo. Měla jsem totiž cykly 37 dní, takže jsem asi otěhotněla později. Plod je jinak v pořádku, AS byla hned v 6.tt, viděla jsem, že se miminko hýbe, skáče. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné tuto hodnotu brát jako validní, když prakticky ještě nejsem ve 12tt a všude se uvádí, že se toto měření provádí 12.-13.tt. Vzhledem k nálezu mi ani nenabrali krev na 1.trimestální screening s tím, že by to stějně ovlivnilo výsledky a test by vyšel pozitivní. O nosní kůstce nic Dr.neříkal. Na genetickém vyšetření budu 11+0 a mě by zajímalo, jestli to není ještě brzy na měření NT (z hlediska validity) a zda by přece jen neměli udělat vyšetření krve na Papp atd. aby byly výsledky komplexní. Jsem speciální pedagožka, s dětmi s postižením pracuji už celkem dlouho a jsem teď kvůli tomu hodně ve stresu. Je mi 29 let, v rodině (ani u přítele)žádné VVV nejsou. Je to moje 2.těhotenství, loni na podzim jsem v 10.tt měla zjištěný zamlklý potrat (7.tt), takže jsem teď i vzhledem k práci v PN. Velmi děkuji za odpověď. Pěkný den. Z.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane profesore, Momentálně jsem v 18+6 tt a při NT screeningu v 13. tt nám vyšlo vysoké NT 4 mm. Screening byl tedy vyhodnocen jako pozitivní s rizikem na Downův syndrom (T21) 1:25 a byla jsem proto poslána na odběr plodové vody. Při NT screeningu byl lékař přesvědčen, že vzhledem ke zvýšenému NT budou i krevní testy pozitivní (tj. hodnoty Papp-A a FBhCG), avšak ty byly v pořádku. Byla mi odebrána i krev na infekce a výsledky také byly negativní. Morfologické anomalie u plodu nenalezeny. Věk v termínu porodu 34 let. Amniocentézu jsem prodělala v 15. tt a výsledky byly naprosto v pořádku (normální mužský karyotyp) a i následující utz a ekg srdíčka (v 17+2 tt) byly v pořádku. Pan doktor tedy konstatoval, že nevidí důvod, proč v těhotenství nepokračovat, a nyní jsme objednáni na utz a opět vyšetření srdíčka za 4 týdny. Pokud jde o mizení NT ztluštění, před amniocentézou v 15. tt bylo naměřeno 3,43 mm, čili pouze zanedbatelný pokles, a tudíž se doktoři tvářili, že to není zrovna dobrá zpráva. Minulý týden při utz (17+2 tt) pan doktor naměřil 1,7 mm. Já se tedy radovala, že to již kleslo do normy (tedy pod 2,5mm), nicméně pan doktor nebyl tak optimistický a konstatoval, že NT je stále přítomné a že teď už stejně není jeho hodnota relevantní (což já samozřejmě vím, neboť jsem ohledně toho prostudovala pár odborných článků, ze kterých jsem ale pochopila, že i přesto, že hodnota NT je relevantní v 11.-13.tt, tak stejně je dobré, pokud později vymizí úplně, byla-li zvýšená, a že i tím pozdějším vymizením se snižuje potenciální riziko nějaké vady miminka v případě, že je vše ostatní - utz, amc zjevně v pořádku). Vzhledem k tomu, že i po všech těchto vyšetřeních stále nejsem zcela v klidu a mám různé pochybnosti, napadlo mne obrátit se na Vás a požádat Vás o odborný názor. 1. Vzhledem k výsledkům všech vyšetření, která jsem podstoupila a kdy v podstatě jediným pozitivním výsledkem bylo zvýšené NT: mám nyní stejné šance, že porodím zdravé miminko, jako maminky, kterým vše vychází v normě? 2. Nebo je u mne stále vyšší riziko nějakého závažného onemocnění nebo vzácného syndromu, které nedokáže vyšetřit ani amc, protože jsme měli zvýšené NT, které stále zcela nevymizelo? 3. Setkal jste se během Vaší praxe s podobnými případy, že NT bylo zvýšené, ale nakonec se narodilo naprosto zdravé miminko? Stále mám strach, aby se něco neobjevilo, až se miminko narodí, co se zvýšeným NT bude mít spojitost, avšak co nešlo pomocí amc ani jiných dostupných prostředků zjistit. 4. Na prenatálním pracovišti, které navštěvuji, je nabízeno velmi moderní vyšetření pomocí Cytochipu, které dovoluje vyšetření 97 mikrodelečních syndromů, ale jeho cena je 18.500,- kč. Pan doktor nám ho nedoporučoval, ale já o něm vím, tudíž bych ráda slyšela názor nestranného odborníka, zda by např. toto vyšetření v mém případě ještě doporučil. Vím, že i NT screening může být jak falešně pozitivní tak falešně negativní, čímž se snažím uklidnit. U nás se o tom moc nehovoří, ale v anglickém článku jsem se dočetla, že 5% NT screeningu je falešně pozitivních, tudíž 1 žena z 20 dostane falešně pozitivní výsledek. Bohužel i přesto červík pochybností stále hlodá, říkám si, proč tedy mělo naše miminko NT tak zvýšené, je-li vše v pořádku. Předem Vám děkuji za jakoukoli odpověď. Srdečně zdraví Irena H.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Poslední MS jsem měla 3.1., cyklus jsem měla pravidelný (27-28) s ovulací dle ovu.testu 15-16den. U lékaře jsem byla 16.2. Dle MS 6+2tt, na UZ dle pana doktora vše OK, srdíčko ještě vidět nebylo. Na další kontrole 8.3. velikost 15mm což pan doktor vyhodnotil na 7+6tt. Ale podle MS bych měla být cca 9+2tt. Když jsem na to upozornila tak pan doktor přeměřil a došel ke stejnému závěru. Srdíčko krásně tluče. (příští kontrola za 4týdny). Ten 10-ti denní rozdíl takto na začátku těhot. mě docela znepokojuje. ( rozdíl do 5ti dnů bych pochopila, ale 10 dnů už mi nedává spát:-). Máte pro to vy nějaké vysvětlení? Předem děkuji za odpověd. Eva
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane profesore,absolvovala jsem screening I.trim.,který vyšel pozitivně, riziko M.Down 1:290, je mi 35, v době porodu 36.Jelikož ÚZ i krev mám v normě, žádné dedič.zatížení,důvod má být věk a populač.riziko.Je mi doporučována amniocentéza.Nespokojila jsem se s výsledky vyšetření a podstoupila jsem opětovně screening na jiném pracovišti, kde mi paní doktorka zjistila upravené riziko trizomie 21 jako 1:4697, doporučuje pouze gen.UZ v 21.týdnu.Paní doktorka sama nechápala, jak v prípadě prvního vyšetření mohlo vyjít takové riziko, když vycházela z výsledků prvního vyšetření a zadala je do programu Astraia, hned ji vyšlo riziko 1:4097.Je možné,pane profesore, aby v případě jedné těhotné ženy došlo k takovému rozdílu a byl test pozitivní a zároveň negativní?Záleží to od pracoviště?Paní doktorka používá program Astraia od FMF, není povinností všech používat tento program?Nemůžu si pomoct, ale cítím pochybení na jedné straně, možná bych zcela zbytečně riskovala amniocentézou.Kdo může rozluštit tuto záhadu, existuje orgán, kam bych se mohla obrátit o radu a posouzení svojí situace? Moc děkuji za odpověď.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí