obrázek1.pngDocent Jozef Záhumenský je přednostou II. Gynekologicko-porodnické kliniky Univerzitní nemocnice Bratislava a Lékařské fakulty Univerzity Komenského. Působí také jako soudní znalecv oboru gynekologie a porodnictví na Slovensku i v České republice. Kromě každodenní práce na porodním sále vede poradnu pro vysoce rizikové těhotenství. Předmětem jeho odborného zájmu je nejen vedení porodů a prenatální péče, ale rovněž problematika těhotných žen s infekčními nemocemi. Zabývá se problematikou gynekologických infekcí a péčí o ženy, které v poporodním období provází problémy. Je autorem dvou monografií, jedné učebnice a mnoha domácích i zahraničních odbnorných článků. Více na www.zahumensky.eu

Pro vložení dotazu se, prosím, přihlaste.
Nemáte u nás ještě registraci? Registrujte se zde.
Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat či upravit bez udání důvodu.
dobry den zajimalo by me jaky řez mam na deloze.prvni cisař 2010 byl řez tak jak se dela.ale podruhy mi delali řez jinak a zajimalo by me kde mam řez na deloze,zda je na stejnym myste nebo na jinem?zda je v dolním děložnim segmentu? zda mohu mit jěště jednoho cisaře?chtěla bych jěště jedni ditě.dekuji za odpoved. v propouštěcí zpravě mám napsané toto: „Za aseptických kautel v klidné celkové anestézii proveden řez dle pfannenstiela, postupná preparace jednotlivých anatmických vrtev, pokus o sesunutí vesikouterinní pliky, kterou nemožno sesunout tupě, setření anatomických vrstev v pevných srůstech i laterálně směrem k lig. rotundum, rouškovaní. Uterotomie dle Gepperta posazená mírně výše nad srůsty MM, peritonea a dělohy, rozšířena digitálně. Plod. voda ad bacter. Z dutiny děložní nelze jednoduše vybavit hlava plodů, proto přistoupeno k ostré preparaci svalů, s stěny dělohy, svaly přestřiženy cca 1cm bilat. přičně, děloha roztřižena cca 2cm v podelné ose, dopomoc sestry k vysunutí hlavy plodů na rovinu panevního vchodu, vybaven plod ženského pohlaví z PPH v abnormalní rotaci, 2900/49cm. předan do peče pediatra. Aplikocvan oxy 5j. iv., atb clona amoksiklav 1,2g i. v. Vybavena placenta s plodovými obaly. Na okraje uterotomie naloženy Kocherovy kleště, poté zde naloženy Vicryl stehy. Částečná sutura uterotomie jednovrstveným dvouetažovým stehem i v případě mělkého nástřihu kolmo k uterotomii. Zašito okénky v předním listu lig. latum ut. l. síň. Do CD vložen redon, následně sutura v 5 anatomických vrstvách lege artis. Jen do úrovně pod uterotomíí improvizované uzavření dutiny břišní- anatomické struktury setřele. Na roztřižený sval jednotlivý steh, jinak dle zvyku svaly sblíženy pokrač. Kůže šita intramedialním nevstřebatelným stehem. Moč čirá přechodně po vybavení plodů zakalená krví, ještě během operace se čiří. Lochia +,děloha stažena méně, proto do 1000 ml RF 10IU oxytocinu i. v., písek na břicho.“
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

cs

dobry den zajimalo by me jaky řez mam na deloze.prvni cisař 2010 byl řez tak jak se dela.ale podruhy mi delali řez jinak a zajimalo by me kde mam řez na deloze,zda je na stejnym myste nebo na jinem?zda je v dolním děložnim segmentu? zda mužu mit jěště jedno dítě?cisaře. dekuji za odpoved. v propouštěcí zpravě mám napsané toto: „Za aseptických kautel v klidné celkové anestézii proveden řez dle pfannenstiela, postupná preparace jednotlivých anatmických vrtev, pokus o sesunutí vesikouterinní pliky, kterou nemožno sesunout tupě, setření anatomických vrstev v pevných srůstech i laterálně směrem k lig. rotundum, rouškovaní. Uterotomie dle Gepperta posazená mírně výše nad srůsty MM, peritonea a dělohy, rozšířena digitálně. Plod. voda ad bacter. Z dutiny děložní nelze jednoduše vybavit hlava plodů, proto přistoupeno k ostré preparaci svalů, s stěny dělohy, svaly přestřiženy cca 1cm bilat. přičně, děloha roztřižena cca 2cm v podelné ose, dopomoc sestry k vysunutí hlavy plodů na rovinu panevního vchodu, vybaven plod ženského pohlaví z PPH v abnormalní rotaci, 2900/49cm. předan do peče pediatra. Aplikocvan oxy 5j. iv., atb clona amoksiklav 1,2g i. v. Vybavena placenta s plodovými obaly. Na okraje uterotomie naloženy Kocherovy kleště, poté zde naloženy Vicryl stehy. Částečná sutura uterotomie jednovrstveným dvouetažovým stehem i v případě mělkého nástřihu kolmo k uterotomii. Zašito okénky v předním listu lig. latum ut. l. síň. Do CD vložen redon, následně sutura v 5 anatomických vrstvách lege artis. Jen do úrovně pod uterotomíí improvizované uzavření dutiny břišní- anatomické struktury setřele. Na roztřižený sval jednotlivý steh, jinak dle zvyku svaly sblíženy pokrač. Kůže šita intramedialním nevstřebatelným stehem. Moč čirá přechodně po vybavení plodů zakalená krví, ještě během operace se čiří. Lochia +,děloha stažena méně, proto do 1000 ml RF 10IU oxytocinu i. v., písek na břicho.“ mužu mit jěště jedno díte, cisař?
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
dobry den zajimalo by me jaky řez mam na deloze.prvni cisař 2010 byl řez tak jak se dela.ale podruhy mi delali řez jinak a zajimalo by me kde mam řez na deloze,zda je na stejnym myste nebo na jinem?zda je v dolním děložnim segmentu?dekuji za odpoved. v propouštěcí zpravě mám napsané toto: „Za aseptických kautel v klidné celkové anestézii proveden řez dle pfannenstiela, postupná preparace jednotlivých anatmických vrtev, pokus o sesunutí vesikouterinní pliky, kterou nemožno sesunout tupě, setření anatomických vrstev v pevných srůstech i laterálně směrem k lig. rotundum, rouškovaní. Uterotomie dle Gepperta posazená mírně výše nad srůsty MM, peritonea a dělohy, rozšířena digitálně. Plod. voda ad bacter. Z dutiny děložní nelze jednoduše vybavit hlava plodů, proto přistoupeno k ostré preparaci svalů, s stěny dělohy, svaly přestřiženy cca 1cm bilat. přičně, děloha roztřižena cca 2cm v podelné ose, dopomoc sestry k vysunutí hlavy plodů na rovinu panevního vchodu, vybaven plod ženského pohlaví z PPH v abnormalní rotaci, 2900/49cm. předan do peče pediatra. Aplikocvan oxy 5j. iv., atb clona amoksiklav 1,2g i. v. Vybavena placenta s plodovými obaly. Na okraje uterotomie naloženy Kocherovy kleště, poté zde naloženy Vicryl stehy. Částečná sutura uterotomie jednovrstveným dvouetažovým stehem i v případě mělkého nástřihu kolmo k uterotomii. Zašito okénky v předním listu lig. latum ut. l. síň. Do CD vložen redon, následně sutura v 5 anatomických vrstvách lege artis. Jen do úrovně pod uterotomíí improvizované uzavření dutiny břišní- anatomické struktury setřele. Na roztřižený sval jednotlivý steh, jinak dle zvyku svaly sblíženy pokrač. Kůže šita intramedialním nevstřebatelným stehem. Moč čirá přechodně po vybavení plodů zakalená krví, ještě během operace se čiří. Lochia +,děloha stažena méně, proto do 1000 ml RF 10IU oxytocinu i. v., písek na břicho.“
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

DOBRÝ DEN.JMENUJI SE KRISTÝNA KOPECKÁ. MÁM DOTAZ ,JSEM PĚT LET PO ŽLOUTENCE TYPU A. S PŘÍTELEM CHCEME MIMINKO.DOZVĚDĚLA JSEM SE ŽE PRI PORODU JE VELKÉ RIZIKO U MATKY ZE POROD NEPŘEŽIJE. JE MOŽNOST ZE BUDU MÍT CÍSAŘÁK.JE TO STEJNÉ RIZIKO.DEKUJI
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí

bolest kloubů

Dotaz byl přesunut do kategorie: MUDr. Markéta Geleneky
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem v 17.tt a před 5 dny jsem měla úraz hlavy – při úklidu v koupelně jsem prudce vstala a bouchla jsem se do zadní části hlavy o umyvadlo – náraz byl opravdu silný, otok v zadní části hlavy, nekrvácela jsem, nezvracela jsem, ani zřejmě ke ztrátě vědomí nedošlo. Od té doby (tj. již 5.den) však pociťuji bolesti hlavy a „motání“ hlavy, boule se již hojí, „motání“ hlavy je možná již také trochu lepší, zato pocity bolesti hlavy neustupují a chvílemi se mi zdají dokonce intenzivnější. Před 3 a 4 dny jsem proto byla u neuroložky, ta mi však udělala pouze běžné neurologické vyšetření (koukla se mi do očí, poklepala mě kladívkem, prohlédla mi nohy, ruce a záda) a konstatovala, že to zřejmě nic nebude a že tyto mé bolesti mohou prý trvat ještě cca měsíc, což se mi zdá na „obyčejné“ bouchnutí do hlavy příliš dlouho. Na otřes mozku to paní doktorka neviděla, prý bych musela ztratit vědomí a zvracet, a proto mi doporučila jen nepřepínat se a používat krční límec. Na kontrolu k neuroložce mám přijít až za měsíc, když nebudou mé problémy ustupovat. O tomto úrazu jsem se radila ještě se svou gynekoložkou a ta mě trochu znepokojila tím, že prý i v takovýchto zdánlivě banálních případech může dojít k vnitřnímu hematomu, krvácení do mozku či vzniku krevní sraženiny (a to prý i v řádech týdnů či dokonce měsíců), tak by prý na mém místě bolest hlavy rozhodně nepodceňovala – prý mám dokonce zvážit vyšetření magnetickou rezonancí, aby se nějaké komplikace neprojevily až při samotném porodu. Nemohla jsem tímto úrazem nějak ublížit plodu? – např. aby měl dostatek kyslíku, aby nebyly v důsledku mých bolestí nějak změněny mé mozkové funkce s negativním dopadem na dítě…Ráda bych se tedy poradila, jak mám nyní postupovat, tj. mám skutečně celý měsíc čekat, zda mé bolesti vymizí nebo mi raději doporučujete podstoupit nějaká další vyšetření a případně která? Je dle Vás vhodné vyšetření magnetickou rezonancí hlavy ještě před porodem a neohrozí toto vyšetření nenarozené miminko? – slyšela jsem, že toto vyšetření není pro nenarozené dítě dobré zejména z hematologické stránky (což mému praktickému lékaři prý sdělil hematolog - může to prý ovlivnit vznik nějakých nemocí v budoucnu jako je např.leukémie), ale nemám bohužel více informací. Předem moc děkuji a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem nyní ve 13. tt a 3 týdny tj. od 8.tt do 10.či 11. tt jsem užívala současně Mamamvit s DHA a Influzinek - následně jsem si všimla, že Mamavit obsahuje 100 procent doporučené denní dávky zinku a že Influzinek taktéž (denně jsem užívala po dobu 3 týdnů cca 3-4 tablety Influzinku). Nemohla jsem ublížit vývoji plodu současným užíváním Mamavitu a Influzinku, když jsem je užívala v prvním trimestru a měla jsem tedy denně cca 200 procent doporučené denní dávky zinku? Ne internetu jsem četla studii, že nadměrné užívání zinku můžet způsobit mimo jiné vady nervového systému atd., tak mám trochu obavy.Dále prosím o radu, jak se účinně a jakými přírodními prostředky vyrovnat se stresem v těhotenství. Jsem ve 13.tt a máme 2letého syna, který prožívá období vzdoru naplno a je příliš živý, tudíž jsem v permanentním napětí většinu dne a necítím se dobře - bušení srdce, občasné přeskakování srdce atd, nerada bych však ublížila miminku nebo dokonce potratila. Prosím tedy o radu ohledně přírodních preparátů na nervové napětí či zklidnění v těhotenství. Moc děkuji a nashle.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, pane doktore. Obracím se na Vás s dotazem ohledně pásového oparu, kterým onemocněl můj otec. Už to bude 14 dní, co mu to zjistili, dostal nějakou mastičku a prášky, ale stále ho to bolí. Já jsem nyní v 7. měsící těhotenství a následující víkend bychom se s otcem měli vidět. Můžu být klidná, že virem neonemocním? V dětství jsem měla neštovice a měl je už i můj dvouletý syn. Platí u pásového oparu inkubační doba max. 14 dní, pak už nelze virus chytit? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Tereza M.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Vážený pane doktore. Moc Vám děkuji za odpověď na téma opakované virózy v těhotenství. Mám na Vás ještě jednu prosbu - poslední :). Dnes se mi opět udělaly čepy v krku, tak mi na krčním udělali výtěr z krku a nosu a nabrali CRP. Vzhledem k tomu, že ale mé zdravotní potíže tohoto typu trvají již několik týdnů (čepy jsem měla naposledy před měsícem a ode dneška, po dobu více jak měsíc mám však dále zarudlý a bolestivě zduřelý krk, pálení v nose a občas na prsou, bez teplot), myslím, že i nyní budu mít výtěr z krku a CRP včetně sedimentace v pořádku a bude se tedy jednat o dlouhodobější virózu naštěstí bez teplot. Jelikož jsem v 8.týdnu těhotenství, nerada bych užívala jakékoliv léky zbytečně - užívám těhotenské vitamíny, do nosu si stříkám Vincentku, krk si vytírám solí od ORL lékaře a během těhotenství jsem již dvakrát užívala tablety Septisan (moc ale bohužel nepomohly). ORL lékař i magistra v lékárně se shodli, že je třeba posílit celkově moji imunitu - vzhledem k 8.týdnu těhotenství však není prý dobré užívat mnoho preparátů a proto mi v lékárně doporučili tablety Propolki s propolisem a vitamínem C, které i dle příbalového letáku těhotné užívat mohou. Jelikož však užívám těhotenské vitamíny Mamavit s DHA, kde je uvedeno, že doporučená denní dávka (tedy 1 tablata denně) obsahuje 150 procent denní doporučené dávky tohoto vitamínu, nejsem si jistá, zda k tomuto vitamínovému přípravku mohu užívat současně ještě doporučené tablety Propolki, kde jedna tableta obsahuje 20 mg vitamínu C. Kvůli mým potížím se snažím jíst hodně ovoce a zeleniny, tudíž vitamínu C budu mít určitě dostatek, takže bych se tímto vitamínem nerada předávkovala a ublížila tak miminku, propolis však prý na krk pomáhá. Jaký je prosím Váš názor na tuto věc - mohu užívat Propolki současně s těhotenskými vitamíny Mamavit nebo mi s ohledem na to, že jsem již užívala 2krát Septisan užívání Propolek nedoporučujete? Nebo je dle Vás lepší vydržet mé zdravotní problémy ještě nějaký čas a zahájit užívání Propolek až po skončení prvního trimestru? Přijdu si opravdu jak simulant, ale nesleduji se a opravdu se již více jak 6 týdnů necítím dobře, což je dosti obtěžující, zvlášť v počátku těhotenství.Moc Vám děkuji za ochotu a pochopení a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem na počátku 8.týdne těhotenství a minulý týden jsem byla v lékárně, kde přede mnou ve frontě stála maminka s malou holčičkou v kočárku. Holčička byla celá osypaná v obličeji a maminka říkala paní magistře v lékárně, že prý má holčička pátou nebo šestou nemoc. Nejsem pediatr, a tak s dětskými nemocemi nemám zkušenost, ale vzhledem k informacím, které jsem si následně našla na internetu, se bude spíše jednat o pátou nemoc, je tomu dle Vašeho názoru tak? Soudím tak z příznaků viditelných na holčičce – tj. cca rok a půl staré dítě, osypané v obličeji (u šesté nemoci jsem se dočetla, že bývá spíše u starších dětí a osypání bývá na těle nikoliv v obličeji). Dle vyjádření mých rodičů jsem v dětství pátou ani šestou nemoc neprodělala, mám tedy nyní strach o zdraví plodu. Obracím se tedy na Vás s prosbou o vyjádření k následujícímu: 1. Jaké příznaky má pátá a šestá nemoc u dospělých a je možné, že bych se touto nemocí nakazila a neměla žádné příznaky či projevy této nemoci nebo se tyto nemoci projeví specifickými příznaky u dospělých vždy? Jak dlouhá je nejvyšší možná inkubační doba těchto nemocí? 2. Mám o tomto incidentu informovat svého gynekologa nebo ho mám informovat jen v případě, vyskytnou-li se u mě nějaké příznaky těchto nemocí? Měla bych nyní pro jistotu absolvovat nějaké vyšetření a případně že ano, jaké? 3. Jak moc jsou tato onemocnění infekční a jak je tedy vysoké riziko nákazy v tomto případě? Holčičky jsem se přímo nedotýkala, seděla v kočárku cca 1 metr ode mě, ale podávala peníze a platební kartu magistře z lékárny, která mi následně vracela peníze a podávala léky… 4. Jaké je riziko poškození plodu pátou či šestou nemocí a jde tato poškození včas odhalit ultrazvukem nebo některá poškození plodu těmito nemocemi mohou být ultrazvukem včas nerozpoznatelná? Moc děkuji za Váš čas a názor a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Cca kolem ovulace, tedy v polovině cyklu, jsem měla virózu s čepy - bez teplot, CRP v pořádku i výtěr krku o.k. Přestože jsem se snažila neotěhotnět, jsem nyní v 6. týdnu těhotenství. Tzn.že cca už čtyři týdny (tedy od samého počátku těhotenství) se potýkám s virózou a nedaří se mi jí zbavit - jím zvýšený příjem vitamínů přírodních i těhotenských, do nosu si stříkám Vincentku a krk si vytírám solí a piji bylinkové čaje. Bojím se však, abych neohrozila zdraví miminka, když v samém počátku těhotenství marodím a nezdá se mi, že by se to lepšilo ... Teploty nemám, jen někdy v posledních dnech horkost (což může být způsobeno graviditou), bolí mě a mám zarudlý krk (první týden s čepy), oteklá a zduřelá nosní sliznice, zduřelé krční a ušní uzliny a občasné píchání v obou uších. Hrozí nějaké zvýšené riziko pro plod, když mám výše uvedené potíže již několik týdnů, ale CRP i výtěr z krku a nosu mám v pořádku? Mohu Vincentku používat jako sprej do nosu několik týdnů bez přestávky i v prvním trimestru těhotenství? Mám za sebou jeden potrat a mimoděložní těhotenství, vše v nedávné době, takže se bojím, aby nyní již konečně vše bylo v pořádku. Děkuji za Váš názor a mějte se hezky.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem v 7. tt a jsem trochu vyděšená. Doma máme již 2 leté dítě a tomu jsem běžně už od novorozeneckého věku vymývala oči v případě problému borovou vodou, proto by mě nenapadlo, že ji nemohu užívat v těhotenství. Nyní jsem měla malou virózu s bolestmi v uchu a slzením uší, takže jsem si cca 2 krát kápla pár kapek borové vody do pravého ucha a cca 3-4 krát pár kapek do obou očí - následně jsem se dozvěděla, že kyselina boritá je toxická a tedy pro plod nebezpečná a neměla by se tedy borová voda užívat v těhotenství. Je tomu tedy skutečně tak a mohla jsem tímto poškodit zdraví miminka? Jaký postup mi teď doporučujete? Mám strach o zdraví dítěte.Děkuji moc a nashle.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den. A o to tu právě jde pane doktore. Dcera otěhotněla. Po druhé návštěvě zjistila paní doktorka, že slyší dvě srdíčka.Jedno miminko je o dost menší. Také dceři zdělila, že na ultrazvuku nevydí žádné obaly kolem plodů. Měla na mysli placentu? Neumíme si to vysvětlit. Že dceru pošle na genetické vyšetření. Už je i objednána. Nejsou děti v nebezpečí? Stává se to? Děkuji za odpovědˇ Prousek
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat.Od 7.5.-11.5.jsem měla ovulaci.Pohlavní styky jsem měla v tyto dny: 9.5.(14den cyklu) 13.5.(18den cyklu) 21.5(.ovulační den podle Jonášovy metody) 22.5.(27den cyklu) 25.5.předpokládána menstruace byla 1den +1den špinění.Jinak menstruace mi trvá 4-5dní.Mohu být těhotná?Když od 26.5.je mi nevolno,motá se mi hlava,a i bolí,dva dny mě pálí ,a tak co hodinu chodím na malou. Kdy si můžu nechat udělat těhot.test?Předpokládaná menstruace by měla přijít 20.6.Už 10rokem beru antidepresiva,teď v medikaci nebyla žádná změna.Moc děkuji za odpovědi
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore,chci se zeptat na Váš názor ohledně případného těhotenství.První těh.bylo ukončeno předčasně,spontálně v 32tt.(dcera má DMO),druhé o 7 let později v 36tt spontálně(syn v pořádku).Loni mi byl diagnostikován nález na děl.hrdle CIN III.Následovala konizace,pro neodebrání celého nálezu,opakována znovu po 4měs.Po té zánět v místě konizace a opět na sále.Dnes jsem bez nálezu a vše ok.Čípek měří ale jen 1,6cm.Myslíte,že je možno ještě donosit dítě???Nebo už je to riziko.Když jsem i normálně nedonosila ani jedno.Jinkak mi je 32let a RH-.Moc děkuji za případnou odpověd.LENKA
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych se zeptat na odběry pupečníkové krve. Jsem v 35 týdnu a byl mi nabídnut odběr pupečníkové krve pro potřeby dítěte. Na co se dá vlastní pupečníková krev použít a jaká je pravděpodobnost, že ji moje dítě bude potřebovat? Je možné pupečníkovou krev také darovat? Děkuji N. Šrámková
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den, již 2 až 3 roky se léčím na AIH/PBC(prednison 5, ursosan, kalnormin, helicid). Jakmile jsem otěhotněla, přestala jsem užívat ursosan až do poloviny 2. trimestru, kdy byl znovu nasazen po konzultaci s gynekologem a gastroenterologen z důvodu růstu hodnot jaterních testů (GMT 6.6, ALP 4.36, ALT 3.13)a svědění. V současné době jsem ve 31 týdnu t. a jaterní testy se upravily (prednison 5 mg - ode dneška upraveno na 2,5 mg, 4x denně ursosan, 5x denně kalnormin - K 3.53). Zajímal by mě Váš názor a zkušenosti s kojením a ursosanem - zda-li vůbec nekojit nebo na cca 2 měsíce vysadit ursosan a alespoň po tu dobu kojit či kojit s ursosanem. Rovněž by mě zajímalo, zda-li prednison v nízkých dávkách 2,5 mg denně (ode dneška, dříve 5 mg) může ovlivnit vývoj novorozeně. Děkuji za Váš názor
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobry den, jsem v v 7tt a byly mi zjisteny kvasinky, dok mi predepsala clotrimazol al 100 vag globule i mast, ale v letaku se pise ze se nesmi uzivat v prvnim trimestru, podle dok se muze, tak proc v letaku pisi ne? mohu je vzit? a jeste v prvnim tehu mi predepsala kyselinu listovou, ted mi rekla ze staci si koupit centrum materna vitaminy, to pry pokryje i tu kyselinu. staci jen vitaminy?dekuji moc petra
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás prosím zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se u mě mě bude při druhém těhotenství opakovat těhotenská cholestáza? Při prvním těhotenství jsem začala mít problémy se svěděním někdy kolem 30. týdne a hospitalizována jsem byla na začátku 34. týdne a byly mi dvakrát denně podávány infuze s léčivem. Pokud by se situace opakovala, protože jsem nyní už v 27. týdnu, je prosím pokaždé nutná hospitalizace nebo se dají ambulantně nasadit léky a chodit pravidelně na jaterní testy a kontroly? Děkuji Vám.
_ Zde klikněte pro zobrazení odpovědí