MUDr. Markéta Geleneky
je odborníkem na problematiku klinické toxoplasmózy. Působí jako konzultant v této oblasti na Infekční klinice FN Na Bulovce Praha. Zaměřuje se především na diagnostiku a léčbu vrozené toxoplasmózy, a to u těhotných pacientek i novorozenců. Věnuje se pravidelné přednáškové a publikační činnosti. Bližší informace o jejích aktivitách klikni zde

Parmazan Vloženo: 01.06.2025
Dobry den, prosim, jak velke riziko predstavuje konzumace parmazanu z lidlu, je to takovy ten klasicky strouhany v pytliku, pro nakazeni klistovou encefalitidou...Dnes jsem ho poprve dala 5lete dceri na spagety.Dcera neni ockovana...Vubec me to nenapadlo, ze takhle v klasickem obchode, u syru s dlouhou trvanlivosti muze byt ze syrove mleka, ale pak jsem to z hruzou zjistila na obale.. Mam ted o ni strach, aby to nechytila a jeste ma jit za tri tydny na ockovani posilujici po hexe.. Cetla jsem, ze se spis jedna o kozi mleko, ale stejne mam strach.. Je duvod k obavam? Dekuji
Vloženo: 09.06.2025
_ Odpovědět
Dobrý den, jde o to, zda bylo mléko opravdu nepasterizované, ale i kdyby, tak malé množství sýra opravdu nepovažuji za riziko, přenos mlékem je vzácný i ve větším množství. Navíc takhle malé děti povětšinou žádný těžký průběh onemocnění nemívají. S pozdravem, dr. M. Geleneky
Přidat odpověd: