Soutěž

SOUTĚŽ: Francouzská kosmetika Saforelle je zpět! Hrajeme o 2 naplněné balíčky

SOUTĚŽ: Francouzská kosmetika Saforelle je zpět! Hrajeme o 2 naplněné balíčky
Další soutěž s kosmetikou Saforelle je tady! Máme pro vás přichystané balíčky s přípravky na intimní hygienu. Stačí odpovědět na soutěžní otázku a možná vylosujeme právě vás. ...
 

Doporučujeme

Informovaný souhlas rodičů s novorozeneckým screeningem

Po narození dochází hned v porodnici u novorozence k provedení screeningu (plošnému vyhledávání) něk ...
 

Kam na spolehlivé vyšetření v 1. trimestru?

Jste čerstvě těhotná a chcete být co nejlépe vyšetřena? K provádění screeningu v 1. trimestru je pot ...
 

Nejčtenější

Výtok v těhotenství má mnoho příčin

Mezi nejčastější příčiny výtoku v těhotenství patří hormonální nerovnováha. A to jak na začátku, tak ...
 

Jídelníček s těhotenskou cukrovkou. Co snídat, svačit, obědvat i večeřet

Kdo očekává "speciální recepty" pro těhotné s cukrovkou, bude zklamán. O tom však ta dieta není. Jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady.

Datum publikace: 19.11.2011
Jídelníček s těhotenskou cukrovkou. Co snídat, svačit, obědvat i večeřet

Snídaně - max. 40 g sacharidů

  • u většiny pacientek nejproblematičtější jídlo dne - po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani
  • u většiny žen s těhotenskou cukrovkou neprocházejí na snídani mléčné výrobky, proto je doporučujeme vynechat ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům (kdo se bez mléčných výrobků ke snídani neobejde, musí si na glukometru vyzkoušet, zda je toleruje a minimálně 1x týdně kontrolu opakovat, zda stále procházejí - cukrovka se s přibývajícími týdny těhotenství zhoršuje)
  • vhodnou snídaní je 60 - 80 g pečiva (nejlépe pšenično-žitný chléb typu šumava), namazané máslem (nikoli pomazánkovým) nebo kvalitním margarínem, k tomu šunka od kosti a/nebo vajíčko (na 100 způsobů) a zelenina (u sladších druhů musí být pečiva o něco méně)
  • snídat můžete i polévku, samozřejmě domácí, ne z pytlíku, je to velmi zdravé - dodáte tělu po ránu teplou tekutinu i živiny - nudle do polévky však raději odvažte 
    pokud je po takové snídani glykemie opakovaně vyšší než 7,3, doporučujeme zkusit rozdělenou snídani: připravenou snídani (o obsahu max. 40 g sacharidů) rozdělíme na dvě části, první porci
  • sníme jako obvyklou snídani, druhou porci za 2 hodiny po dojedení první porce, po dalších 2 hodinách může být svačina (30 g sacharidů) a za 2 hodiny po svačině následuje oběd; zpočátku je nutné zkontrolovat glykemii 1 hodinu po dojedení jak první, tak druhé porce snídaně
  • jsou-li glykemie vyšší i po rozdělených porcích snídaně, pak je nutný inzulin
    s pečivem příliš neexperimentovat - jíst osvědčené pečivo, které není dobarvováno karamelem (řada tmavého takzvaně celozrnného pečiva je obarveno karamelem)
  • vynechat mléčné výrobky (mléko, měkké i tvrdé sýry, Lučinu a jiné pomazánky, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo), u citlivých osob i trocha mléka do kávy nebo plátek sýru může zvýšit glykemii po snídani nad normu
  • na snídani rovněž nelze müsli a jiné slazené cereálie, ovoce a džusy, buchty, bábovky, loupáky a jiné sladké pečivo (včetně croissant), mléčné kaše, uzeniny (s výjimkou šunky od kosti), marmelády (včetně "dia" marmelád)

Dopolední a odpolední svačina

  • vhodnou svačinou je například ovoce (1/2 středního kusu) se 150 g bílého jogurtu nebo tvarohu, 1 lžící ořechů, k tomu 1 plátek knackebrod nebo 1 lžíce neslazených vloček nebo 1 lžíce cornflakes bez cukru
  • vhodnou svačinou je také 40 g pečiva s máslem/margarínem, zeleninou a sýrem či šunkou od kosti - bude-li ke svačině samotné ovoce, doporučujeme nepřesáhnout 30 g sacharidů
  • sváteční svačinou může být kousek štrúdlu bez cukru, 1 palačinka (těsto bez cukru) plněná čerstvým ovocem nebo ovoce s neslazenou šlehačkou do 30 g sacharidů

Oběd a večeře - max. 60 g sacharidů

  • nevhodná jsou smažená jídla (hranolky, smažený sýr, rybí prsty atd.), zvláště jsou-li připravena z polotovarů (u kterých nikdy nevíme, co je do nich namleto a přidáno
  • zcela nevhodná (se zaručeně vysokou glykemií po jídle) jsou jídla z fast foodů (hamburgery, bagety, nekvalitní tlusté pizzy a spol.) - všechny ingredience (od těsta, přes dresinky, až po mleté "maso") obsahují velké množství volných cukrů (kromě toho jsou velmi tučné a z mnoha dalších důvodů nezdravé a pro těhotné ženy nevhodné) 
  • součástí by měla být vždy zelenina - není vhodné, aby celá porce sacharidů (max. 60 g) byla obsažena pouze v příloze typu brambor, rýže atd. - porci sacharidů je vhodné rozdělit mezi tuto tradiční přílohu a zeleninu
  • vhodným obědem, nebo večeří je tedy libové maso nebo ryba (prakticky v neomezeném množství) nebo luštěnina (cca 150 g v uvařeném stavu), zelenina a jako příloha cca 200 g brambor nebo 150 g vařených těstovin nebo 150 g vařené rýže
  • problematické jsou české klasiky s knedlíkem a omáčkou - obvykle projdou 2 houskové nebo 3 bramborové knedlíky se symbolickým množstvím omáčky (1- 2 lžíce, nesmí být doslazená!), stejně tak zelí nesmí být přislazené (pozor, kupované sterilované zelí je rovněž slazené)
  • pokud je součástí jídla polévka, nutno počítat s cca 10 g sacharidů na obvyklou "hospodskou" porci (v tom případě se porce brambor k hlavnímu jídlu zredukuje na cca 150 g a porce těstovin nebo rýže na cca 115 g)
  • pokud se stravujete v restauraci, dejte si pozor na "hotovky" (omáčky bývají doslazené), pizzu (rajčatový základ bývá slazený) a čínskou či jinou asijskou kuchyni (z důvodu použití sójových, rybích a jiných, často slazených omáček a dochucovadel), pravidelnou součástí levné číny je také glutamát sodný - v těhotenství rovněž nevhodný

Druhá večeře

  • malá svačinka před spaním a obsahu max. 30 g sacharidů
  • může to být mléko, či jiný neslazený mléčný výrobek a kousek pečiva, či plátek knackebrotu
  • méně vhodné je ovoce, zcela nevhodné je samotné ovoce (nesplní účel druhé večeře). 

Text vznikl ve spolupráci s MUDr. Hanou Krejčí, Ph.D., z 3. interní klinika a Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek

Pro vložení příspěvku je nutné být přihlášen.
Přihlásit přes facebook
uživatel
heslo