_Tabulka sacharidů - základ pro každou ženu s těhotenskou cukrovkou

Tabulka obsahu sacharidů základních potravin

Datum publikace: 19.11.2011
Tabulka sacharidů - základ pro každou ženu s těhotenskou cukrovkou
100g potraviny Sach. (g) 100g potraviny Sach. (g)

Zelenina:

 

Přílohy:

 
Cibule 9,6 Brambory vařené 14,8
Celer bulva 9,6 Rýže bílá vařená 27,6
Červená řepa 10,6 Rýže natural vařená 27,3
Česnek 26,9 Těstoviny vaječné vařené 28
Dýně 9 Knedlík houskový 51
Fazolky 7,1 Knedlík bramborový 37
Hrášek 13,3 Chléb pšeničný bílý 48,8
Kapusta hlávková 6,7 Chléb pšeničný celozrnný 41,4
Kapusta růžičková 7,6 Chléb žitný 46,3
Křen 22,4 Bageta 55,4
Kukuřice 18,8 Bílý rohlík, houska 51,2
Květák 4,4 Veka 60
Lilek 8,2 Luštěniny vařené 16
Mrkev 9,6 Čočka nevařená 59,2
Paprika červená, žlutá, oranžová 5,2 Fazole nevařené 59,8
Patizóny 10,2 Hrách nevařený 61,5
Pažitka 8,1    
Petržel kořen 12,2

Mléčné výrobky:

 
Petržel nať 9 Mléko plnotučné - 100 ml 4,6
Pór 8,6 Mléko polotučné - 100 ml 4,7
Rajčata 4,4 Acidofilní mléko – 100 ml 4
Ředkev 5 Kefír – 100 ml 3,7
Ředkvičky, Řapíkatý celer 3,7 Smetana ke šlehání – 100 ml 3,2
Sójové výhonky (mungo) 4,7 Bílý jogurt 5,9
Špenát 4,1 Tvaroh nízkotučný, zakys. smetana 4,4
Zelí bílé hlávkové 4,5 Tvaroh tučný 3,3
Zelí bílé kysané 3,9 Tvaroh tvrdý 1,5
Zelí červené hlávkové 6,1 Balkán, Lučina, Mozzarella 1
Žampiony 4,8 Cottage 4
    Brynza, Tartare 1,6

Ovoce (dužnina bez slupky):

  Gervais, Veselá kráva 5
Ananas 10,1 Eidam 30% t.v suš., Hermelín, Niva 1,4
Angrešt, Citrony, Mandarinky 10,6 Eidam 45% t.v suš., Gouda, Madeland 1
Banány 23 Ementál, Apetito 2,3
Borůvky, Jablka, Třešně 14,7 Oštiepok 3,3
Broskve, Višně 12,5 Pomazánkové máslo 6,2
Brusinky, Rybíz červ., Meruňky 13,7    
Grapefruity, Slívy, Kiwi 9,6

Ostatní:

 
Hrozny 18,2 Mouka pšeničná bílá 70,7
Hrušky, Mango, Švestky, Rybíz černý 16,2 Mouka pšeničná celozrnná 61
Jahody, Nektarinky 8,8 Krupice pšeničná 73
Maliny, Ostružiny, Pomeranče 11,6 Mouka žitná 67,8
Meloun červený 5 Jáhly 68,2
Meloun žlutý 6,5 Pohanka 60
    Ovesné vločky 59,8

Ořechy:

  Polenta 75
Kešu 27 Solamyl (bramborový škrob) 80
Kokos strouhaný, Pistácie 17,5 Strouhanka 79
Lískové 10,9 Rajský protlak 23,3
Mandle 19 Houby sušené 41,1
Vlašské ořechy, Pekan 14,6 Hovězí játra 4,5


Text vznikl ve spolupráci s MUDr. Hanou Krejčí, Ph.D., z 3. interní klinika a Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek