_Na co se nás ptáte: Je pes v posteli hrozbou pro dítě?

O tom, že Češi jsou národem domácích mazlíčků není žádných pochyb. Jak se na naši vášeň dívají odborníci? Může se pes nebo kočka stát rizikem pro nastávající maminku i malé děti? Nejen na toato témata jsme se soustředili v dalším souhrnu z naší poradny.

Datum publikace: 07.11.2018
Na co se nás ptáte: Je pes v posteli hrozbou pro dítě?

MUDr. Markéta Geleneky


Otázka:

Dobrý den, paní doktorko. Prosím o radu, jsem ve druhém měsíci těhotenství a doma máme tři psy. Ano, spí s námi v posteli, jsou hodní a vychovaní. Nyní mi ale spousta lidí říká, že to není pro dítě dobře - především z hygienických důvodů. Vím, že kočky mohou přenášet různé nomoci, ale je tomu tak i u psů? Jsou očkovaní, pravidelně je odčervujeme, jídlo mají kvalitnější než polovina lidí, co znám :)) Pokud by to mělo dítě jakkoli omezit, samozřejmě bychom jejich přesun řešili. Prosím o radu, zda je to jen planý poplach nebo zda jsme to opravdu podcenili. Moc dekuji

Odpověď:

Dobrý den, z hygienického hlediska nepovažuji psa za riziko, pokud bude očkován a pravidelně odčervován - během těhotenství a prvních měsíců věku dětí cca 1x za 3 měsíce. Bude to naopak pro děti dobrý imunitní podnět a žádné přímé nebezpečí zde nehrozí.

 

Otázka:

Paní doktorko, máme doma kočku. Máme ji pět let, je očkovaná, ven nechodí. Mám se bát toxoplazmózy, je nutné kočku dávat pryč - nerada bych, jsme na ni zvyklí, ale trochu se bojím... jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství. Děkuji za odpověď Světlana

Odpověď:

Dobrý den, kočku určitě pryč nedávejte - není pro Vás riziková, nekrmte ji ale syrovým masem (ani na ochutnání). Vy sama si pak hlídejte zejména stravu (pozor na syrová nedopečená masa, zejména tataráky, ochutnávání masných polotovarů apod.) a neomytou zeleninu, případně zeleninu krájenou neomytým nožem od masa. Každopádně ale i přes veškerou prevenci doporučuji domluvit se s gynekologem na odběru protilátek na toxoplasmózu v rámci prenatálního screeningu v prvním trimestru. Přeji klidný zbytek těhotenství. Zdravím Vás, Dr. M. Geleneky

 

Otázka:

Dobrý den, jsem v 11 týdnu těhotenství. Mám tříletého syna, který začal chodit do školky. Bojím se neštovic. Jako dítě jsem je prodělala, ale prý jsem měla na těle jen několik málo pupínků. Nyní se bojím, že syn by se mohl touto nemocí ve školce nakazit. Jak moc je nebezpečné toto onemocnění po ukončeném prvním trimestru? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, pokud jste neštovice v dětství prodělala, nemusíte se obávat. Pokud si s tím nejste jista, dá se z krve vyšetřit hladina ochranných protilátek. Riziko nákazy plodu se odvíjí od doby, kdy dojde k onemocnění u matky. Zatímco při nákaze matky v zhruba první polovině těhotenství bývá postižení plodu vzácné, při onemocnění koncem těhotenství (zhruba 2-3 týdny před porodem) může dojít k rozvoji tzv. neonatální (novorozenecké) varicely. Nejrizikovější je pak období cca 7 dní před a 2 dny po porodu, kdy si matka nestačí vytvořit dostatek ochranných protilátek.


MUDr. Markéta Geleneky
je odborníkem na problematiku klinické toxoplasmózy. Působí jako konzultant v této oblasti na Infekční klinice FN Na Bulovce Praha. Zaměřuje se především na diagnostiku a léčbu vrozené toxoplasmózy, a to u těhotných pacientek i novorozenců. Věnuje se pravidelné přednáškové a publikační činnosti. Bližší informace o jejích aktivitách klikni zde


_ Zde klikněte pro zobrazení a přidávání dotazů
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek