_Na co se nás ptáte: Zbystřete nad zásadními tématy

Může vyléčená žloutenka typu A ovlivnit následné těhotenství? A je bezpečné, aby maminky v očekávání cestovaly do exotických zemí? Aktuální otázky vysvětlují přední odborníci.

Datum publikace: 26.07.2018
Na co se nás ptáte: Zbystřete nad zásadními tématy

MUDr. Markéta Geleneky




Otázka:

Dobrý den, paní doktorko. Jsem na začátku těhotenství, s manželem letíme na návštěvu za jeho rodiči do exotiky (manžel je cizinec). Pokud nebudu jíst nic na ulicích a pít balenou vodu, je stále vysoké riziko infekčních nákaz? Váháme, zda návštěvu nezrušit. Vše probíhá v pořádku, těhotenské nevolnosti se mi zatím také vyhýbají, ale neradi bychom něco riskovali. Předem díky za odpověď Markéta Oliveira

Odpověď:

Dobrý den, tak cestování do exotických zemí v těhotenství je samozřejmě vždy určitým rizikem. Záleží na tom, kam přesně jedete a jak tam budete fungovat, kde budete bydlet, jak se budete stravovat, jaké budete mít aktivity. Bohužel právě v těhotenství jsou určité limity v možnostech prevence, jako je například očkování či antimalarická profylaxe. Jako nejrizikovější pro těhotenství se jeví nákaza malárií či virem zika, případně jiné infekce, pokud by byly provázeny vysokými horečkami. Chránit byste se tedy měla nejen tím, že budete jíst bezpečnou stravu (vše co projde varem), nebudete pít jinou než balenou vodu, ale také musíte dbát na prevenci poštípání komáry či jiným hmyzem, který může být zdrojem právě dvou zmíněných infekcí. Doporučila bych Vám k lepšímu zvážení konkrétních rizik a jejich prevenci ještě před odletem navštívit některé z očkovacích center, a tam vše dopodrobna probrat. Pak se budete lépe rozhodovat, zda se na cestu vydat či nikoliv. Pokud jste z Prahy, doporučuji se obrátit na naše cestovatelské a očkovací centrum Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde Vám naši zkušení cestovní lékaři jistě poskytnou podrobné rady a informace. S pozdravem, MUDr. M. Geleneky

MUDr. Maria Jaržembovská


Otázka:

Dobrý den paní doktorko, je mi 34 let, manželovi je 40. Rok se pokoušíme o těhotenství a stále nejsem těhotná. Pokud bychom chtěli jít na vyšetření do nějakého centra, potřebujeme nějaké doporučení? Nebo se stačí objednat? Děkuju za odpověď, Romana

Odpověď:

Dobrý den, doporučení od Vašeho gynekologa není nutné. Podrobnější informace k objednání dostanete v každém centru asistované reprodukce, zkuste si tam zavolat nebo napsat email. S pozdravem, M.Jaržembovská

Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

záh.jpg

Otázka:

Dobrý den, jmenuji se Kristýna Kopecká. Mám dotaz, jsem pět let po žloutence typu A. S přítelem chceme miminko, dozvěděla jsem se, že při porodu je velké riziko, že matka porod nepřeřije. Je to pravda? Děkuji

Odpověď:

Dobrý den, žloutenka typu A nezanechává žádné doživotní následky a na těhotenství a porod nemá žádný vliv. Kromě HIV a genitálního oparu neexistuje infekce, která by byla indikací k císařskému řezu, protože přirozený porod má pro dítě a matku obrovské výhody.  



Profesor Pavel Calda pracuje na 1. lékařské fakultě a v porodnici u Apolináře. Má za sebou několik tisíc odvedených porodů, pečuje o těhotné a zabývá se ultrazvukovou diagnostikou, jak v těhotenství, tak gynekologii. Je autorem několika knih z oboru porodnictví a gynekologie, publikuje v zahraničí i doma. Kompletní informace o jeho aktivitách jsou na webu www.gynekologporodnik.cz

 

 

 

 


_ Zde klikněte pro zobrazení a přidávání dotazů
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek