_Na co se nás ptáte: Souhrn nejzajímavějších otázek našich čtenářů

Ani tento týden nechybí pravidelná rubrika těch nejdůležitějších dotazů, které jste lékařům položili. Můžou rodiče ovlivnit pohlaví potomka? Funguje nějaký zaručený postup? Tuto a mnoho dalších otázek řešili naši čtenáři s odborníky.

Datum publikace: 02.08.2018
Na co se nás ptáte: Souhrn nejzajímavějších otázek našich čtenářů

MUDr. Antonín Šípek jr.


Otázka:

Vážený pane doktore, prosím o radu, zda může CT přístroj v sousední místnosti (pracuji jako zdravotnice) způsobit nějaké poškození plodu? Předem Vám velmi děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. V obecné rovině - je to nepravděpodobné, i v běžném životě se setkáváme s přirozenými zdroji ionizačního záření (radon z podloží, kosmické záření), rizika tak nejsou vázána pouze na radiodiagnostická pracoviště. Ionizační záření působí jako teratogen s prahovým účinkem, nízká expozice záření tak obecně nezanechává žádné následky. V konkrétní rovině - z textu dotazu nelze dávku záření upřesnit. Není jasné, v jakém vztahu jsou sousední místnosti, jaký je typ CT přístroje, o jak časté expozici případně hovoříme atd.) V případě zájmu může bližší informace poskytnou Úřad pro jadernou bezpečnost, na základě uvedené obecné informace ale podrobnosti o dávce určitě nelze upřesnit. S pozdravem AŠ

MUDr. Markéta Geleneky



Otázka:

Dobrý den, paní doktoko, jsem v 8.týdnu těhotenství, měsíc před otěhotněním jsem byla přeléčena ATB na boreliózu akutní, nyní prodělaly obě mé děti pátou nemoc. Před pár dny mě začaly bolet klouby, loket kolena, zápěstí, u prstů u rukou a nohou, cítím je jakoby oteklé, ale viditelně nejsou. Před dvěma týdny jsem byla na kontrole po borelióze, IGM i IGG mám zatím pozitivní. Chci se zeptat čím může být způsobena bolest kloubů, zda pátá nemoc, či borelióza, či něco jiného? Z gynekologie je vše v pořádku. Děkuji

Odpověď:

Bolesti kloubů, pokud nejsou provázeny dalšími příznaky, jsou poměrně nespecifickým symptomem. Souvislost s borreliozou, pokud jste byla řádně přeléčena, sice zcela vyloučit nelze, ale nehledala bych ji na prvním místě. Hodnoty protilátek můžete mít pozitivní týdny i měsíce. Na co bych ale gynekologa rozhodně upozornila a doporučuji vyšetřit, je pátá nemoc. Pokud byste teoreticky nebyla z dětství promořená a mohla se nakazit nyní od svých dětí, bude potřeba to ověřit, kvůli miminku. Stačí nabrat vaši krev na sérologii. Pod obraz páté nemoci bolesti zejména malých kloubů spadají, což ale samozřejmě neznamená, že to není třeba k něčemu jinému.

MUDr. Antonín Kaprál


Otázka:

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, jestli je nějaká - lékaři uznávaná metoda - jak zvýšit možnost početí chlapečka. Máme již holčičku, ale kluka jsme si vždy přáli a malé bychom tak rádi zplodili brášku. Vím o spoustě tzv. "babských rad", ale jejich efekt bývá kolem 50 % :-))). Na internetu jsem však četla recenzi od ženy, která podstupovala umělé oplodnění a sám lékař jí doporučil sexuální abstinenci asi 4 dni, že je pak v ejakulátu větší množství spermií, nesoucích chromozom Y. Další lékaři se pak přiklánějí k teorii načasování pohl. styku co nejblíže k ovulaci. Ostatní "zaručené rady" však s úsměvem odmítají. Existuje nějaká reálná šance jak zvýšit možnost početí chlapečka? Děkuji. Josefína

Odpověď: 

Dobrý den, skutečně existují desítky dobře míněných zaručených doporučení, ale pokud vím, žádná z těchto rad není seriózním způsobem ověřena. Zdraví A.Kaprál


Petr ŠobraMgr. Petr Šobra

působí od roku 2011 jako ředitel psychologického centra Duhovka, které v rámci Duhovka group poskytuje poradenské, terapeutické a koučovací služby. Vystudoval jednooborovou psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval v
Institutu pedagogicko-psychologického poradenství. Vede vlastní psychoterapeutickou praxi. Absolvoval systemicky zaměřený psychoterapeutický výcvik „Umění terapie“. Od roku 2015 spolupracuje s Akademií rodičovství.


_ Zde klikněte pro zobrazení a přidávání dotazů
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek