_Co jíst a nejíst v těhotenství? Pozor třeba na syrové maso

Jakému jídlo se vyvarovat v těhotenství? Je to snadné, zákázáno není nic. Záleží na vašem uvážení a přístupu k těhotenství. Tak co si dnes dáte k večeři?

Datum publikace: 15.02.2018
Gravidní ženy by měly konzumovat potraviny s převahou bílkovin, to znamená maso. Strava by měla být vyvážená a pestrá. „Speciální požadavky na výživu těhotné ženy nejsou, nemusí upravovat jídelníček, pokud není vegetariánka, nebo veganka, případně pokud nedrží přísnou dietu, to by musela konzultovat se svým lékařem, ale žena, která normálně žije a normálně jí rozhodně nemusí upravovat svůj jídelníček,“ uvedl lékař Alexandr Barták.

Jediné co podle odborníka má význam je dát pozor na syrové maso. „Tím nemyslím přímo tatarák, je to především kvůli toxoplazmóze. Tatarský biftek je z tohoto hlediska relativně bezpečný, protože hovězím masem se to většinou nepřenáší, ale nebezpečná je zvěřina a králíci. Hlavně ti z domácího chovu, skopové, případně vepřové. To je maso, které může nést zárodky nemoci,“ vysvětlil odborník.

Na internetu jsou blbosti

Toto maso se sice nekonzumuje syrové, ale žena by měla dát pozor, když pracuje se syrovým masem tohoto druhu a předtím, než bude dávat ruce do úst si je umýt. „Typicky, kdy lze chytit tuto nemoc je, když žena dělá játrové knedlíčky a maso ochutná. To je snad jediná věc, před kterou bych varoval,“ dodal Barták.



Na internetu se ženy dočtou spoustu rad o tom, že nesmějí sushi, plísňové sýry a podobně, to jsou podle lékaře všechno úplné nesmysly.

Ženy veganky a vegetariánky by se měly mít na pozoru. „U nich je problém v tom, že některé bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé si tělo neumí vytvořit, těm se říká esenciální aminokyseliny, ty se musí přijímat v potravě, rostlinná strava je pak neobsahuje,“ vysvětlil Barták.

Vegetariánkám se doporučuje maso


Žena, která jí pouze rostlinnou stravu, by mohla mít nedostatek některé z těchto esenciálních aminokyselin, což by se to vyřešilo, kdyby jedla dostatek mléčných produktů, vysvětlila pro Abctěhotenství.cz výživová poradkyně Lenka Kliská.

Podle další výživové poradkyně, Margarity Slimákové, by měly ženy v těhotenství zapomenout na to, že budou jíst za dva. Mají se řídit svým tělem a jeho potřebami. Pokud se budou řídit zásadami zdravého stravování tak podle odbornice nehrozí ani to, že by nabraly nepříjemná kila navíc. Podle ní je však důležité, a to i v těhotenství, pohlídat příjem sacharidů.

Dietologická poradna doporučuje:

1.            nekouřit (nejlépe přestat už před otěhotněním)
2.            nepít alkoholické nápoje, neužívat léky bez lékařského doporučení, vyhnout se drogám
3.            mírné (!) navýšení energetického příjmu
4.            denně (!) několikrát ovoce a zeleninu
5.            příjem kvalitního masa, mléčných výrobků, celozrnného pečiva
6.            omezit sladkosti, uzeniny
7.            používat kvalitní rostlinné olej
8.            zpestřit stravu semínky a ořechy (ne pražené, ne solené)
9.            vypít denně cca 2 l neslazených tekutin
10.          pokud máte v těhotenství zdravotní problémy (např. gestační diabetes mellitus), dodržovat pečlivě doporučení lékaře
 
Autor: Zuzana Zelenková


Profesor Pavel Calda pracuje na 1. lékařské fakultě a v porodnici u Apolináře. Má za sebou několik tisíc odvedených porodů, pečuje o těhotné a zabývá se ultrazvukovou diagnostikou, jak v těhotenství, tak gynekologii. Je autorem několika knih z oboru porodnictví a gynekologie, publikuje v zahraničí i doma. Kompletní informace o jeho aktivitách jsou na webu www.gynekologporodnik.cz

 

 

 

 


_ Zde klikněte pro zobrazení a přidávání dotazů
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek