_Štíhlá i v těhotenství? Začít musíte už několik měsíců předtím

Jak nepřibrat v těhotenství? Na poučky, nebo rychlé recepty zapomeňte, kdo se nesnažil dávno předtím a stravuje se špatně, ten má smůlu i během těhotenství. Zvažujete-li otěhotnění, je nejvyšší čas změnit jídelníček, a to pěkně od podlahy. Alespoň podle výživové poradkyně Margarity Slimákové.

Datum publikace: 17.10.2018

Jestliže jste těhotné a bojíte se o své ladné křivky, pak stojíte na křižovatce. Buď jste se do této doby stravovaly tak, že by z vás nutriční terapeuti měli radost anebo se přibírání bohužel nevyhnete. Včas také zapomeňte na to, že je během těhotenství zapotřebí jíst za dva. Tento zastaralý názor je podle odbornice absolutní nesmysl.

„V těhotenství je pozdě začít řešit správnou stravu. Ideální je stav, kdy se žena slušně, z kvalitních a opravdových potravin stravuje už před těhotenstvím, když otěhotní, tak ve své životosprávě jenom pokračuje. Měnit něco v těhotenství už není úplně ideální,“ pospala pro Abctěhotenství.cz výživová poradkyně.

Na sacharidy opatrně, ale nevynechávat úplně

Základem pro všechny jsou podle Slimákové skutečné potraviny a jídla z nich, to znamená, že bychom měli veškeré polotovary vyházet z ledničky. Pokud člověk jí takzvaně skutečné potraviny ať už rostlinné, nebo živočišné, tak prý nemůže udělat chybu.

„Nemusí počítat, hlídat porce, kalorie, ze skutečných potravin se nepřejídáme. Neznám nikoho, kdo by mi přibral z čočky, mrkve, nebo vajíček, to se nestane. Žena může zůstat v pohodě, nestresovat se a brát to s nadhledem. Potom si může dopřát i dezerty, třeba kvalitní čokoládu, nebo zákusky z avokáda,“ poradila Slimáková.

Stav, kdy žena nemusí nic hlídat a řešit je podle výživové poradkyně naprosto ideální. Když už se správně nestravujete a uvažujete nad otěhotněním, je potom podle Slimákové dobré zavčasu začít s hlídáním zdravé životosprávy. To by mělo být alespoň pár měsíců před otěhotněním. Ideálně tak alespoň půl roku. Tělu dopřejte kvalitní potraviny, ale i dostatek kyseliny listové.

Odbornice dále uvedla, že „jíst za dva“ je nesmysl. Žena se má řídit tím, co si její tělo žádá. Ovšem vždycky by měla zůstávat v mezích životosprávy a ne nacpávat se například čokoládou. Sacharidy totiž škodí. Úplné vynechání potravin z obílí, jako třeba pečiva, ale Slimáková nedoporučuje. To by měli dělat hlavně lidé, kteří trpí už silnou nadváhou nebo cukrovkou.

A co takhle zdravý recept? Pomazánka z fazolí je určitě ta pravá:

  • půl hrnku vařených fazolí
  • půlka červené řepy
  • 3 polévkové lžíce odtučněného tvarohu
  • 1 lžička křenu
  • 1 lžička sezamu
  • špetka soli
  • knäckebrot

Fazole a sezamová semínka rozmixujeme. Přidáme zbytek ingrediencí, smícháme a pojídáme s knäckebrotem.

Autor: Zuzana Zelenková

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek