_Mořské ryby mohou těhotenství pomoci, i ublížit

Mořské ryby jsou zdrojem jódu, omega3mastných kyselin a dalších pro tělo důležitých látek. Vedle toho ale mohou obsahovat i rtuť, která nám zrovna neprospívá…

Datum publikace: 20.02.2014
Mořské ryby mohou těhotenství pomoci, i ublížit

Řada světových studií ukazuje, že příjem mořských ryb je jedním z faktorů, které zásadně ovlivňují průběh těhotenství a vývoj plodu.
Dánská studie z roku 2002 dokonce říká, že nízká, případně nulová konzumace ryb v době těhotenství, je významným rizikovým faktorem rozvoje předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti dítěte.

Jaké ryby jíst v těhotenství

Ryby jsou přirozeným zdrojem omega-3mastných kyselin i jódu, které mají zásadní úlohu zejména pro mentální zdraví dítěte. Vedle toho ale také obsahují nebezpečnou rtuť, která může poškodit nervovou soustavu plodu.
Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který je zodpovědný za kontrolu a regulaci potravin, potravinových doplňků a léků na území USA, by se těhotné ženy měly vyhnout konzumaci velkých druhů ryb, kde je předpoklad vyššího obsahu této látky. Více rtuti také obsahují starší ryby.

Vhodný není například:

  • mečoun,
  • žralok
  • makrela královská.

Naopak vhodné jsou menší druhy ryby jako je:

  • treska,
  • losos,
  • sumec.

Vhodné nejsou pro těhotné ryby syrové a nedostatečně tepelně upravené. 

Na co dát při konzumaci ryb a mořských plodů pozor

  • ryby a mořské plody by měly být dostatečně tepelně upravené
  • k jídlu by měly být vybírány ryby a mořské plody z čistých vod
  • při přípravě ryb by mělo být dbáno na jejich čerstvost a správné skladování
  • doporučená dávka ryb v těhotenství je zhruba 300 g za týden

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek