_S chudokrevností se setkává mnoho nastávajících maminek

S chudokrevností se setkává mnoho nastávajících maminek
Datum publikace: 02.05.2016

Únava, ospalost, pocity slabosti – to jsou časté příznaky chudokrevnosti. A právě období těhotenství chudokrevnost doprovází velmi často.

Chudokrevnost  - neboli anémie - je stav, který charakterizován jako nedostatek červených krvinek. „Červené krvinky jsou důležitou složkou krve. Na svém povrchu nesou hemoglobin, jehož, základní složkou je železo. Hemoglobin má v organismu zásadní význam – váže na sebe kyslík. Pokud má žena málo červených krvinek, dochází k tomu, že ke tkáním jejího organismu není kyslík dopravován v takovém množství, v jakém by měl být,“ vysvětluje úvodem profesor MUDr. Pavel Calda, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Proč je v těhotenství častá chudokrevnost?

Chudokrevností je více druhů, které se od sebe liší svou příčinou, například u žen se silnou menstruací je častá chudokrevnost spojená s nadměrnou ztrátou krve, kterou tělo není schopné doplňovat. V těhotenství se ženy setkávají nejčastěji s chudokrevností z nedostatku železa. „S postupujícím těhotenstvím dochází ke zvýšení objemu krevního řečiště. Krevní oběh zásobuje nejen organismus ženy ale i plod. Zvětšení objemu krevního řečiště samozřejmě klade nároky na příjem železa. Ty jsou až dvojnásobné, pokud nastávající maminka ve své stravě má málo potravin obsahujících železo, vzniká chudokrevnost,“ dodává lékař.

Jak v době jiného stavu zajistit dostatečný přísun železa

V době očekávání miminka by mělo platit, že žena obohatí svůj jídelníček o potraviny obsahující důležité prvky, kromě vápníku, kyseliny listové a dalších prvků je třeba myslet právě i na železo. „Železo je obsaženo ve vnitřnostech, žloutku a řadě druhů zeleniny. V době probíhajícího těhotenství je však mnohdy třeba železo doplnit i léky. V tomto případě je možné sáhnout po lécích pro těhotné, kde je železo součástí určitého komplexu, nebo po přípravcích obsahujících pouze železo,“ popisuje profesor Calda.

Přirozené zdroje železa

  • Kuřecí, hovězí játra
  • Červené maso
  • Tuňák, treska
  • Čočka, fazole, hrách, cizrna
  • Tofu, sója
  • Špenát
  • Žloutek
  • Meruňky

 

Vstřebávání železa je ovlivněno několika faktory.

  • Horší schopnost vstřebávání je u osob s dlouhodobou chudokrevností či poklesem železa v krvi (může vést až k neschopnosti vstřebávat železo).
  • Lépe se vstřebává želeno tzv. hem železo, obsažené v červeném mase, drůbeži či rybách.
  • Vstřebávání železa je závislé i na množství přijatého vitaminu C.
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek