_Pálení žáhy, proč vzniká, co pomůže a co naopak určitě nezabírá

Pálení žáhy, proč vzniká, co pomůže a co naopak určitě nezabírá
Datum publikace: 15.11.2016

S pálením žáhy (pyróza) se v těhotenství setkává mnoho maminek, a to zejména v posledním trimestru. Hlavní příčiny této potíže jsou dvě.  První souvisí s hormonální nerovnováhou a zvýšenou hladinou hormonu prolaktinu, druhým důvodem je rozpínající se děloha, která utlačuje žaludek.

 

Změny v hormonální hladině a zvýšení hladiny prolaktinu v době probíhajícího těhotenství, zejména k jeho konci, mají za úkol uvolnit tkáně a zajistit tak dítěti snazší průchod porodními cestami během porodu. Prolaktin však působí na všechny měkké tkáně v organismu a to vede, kromě jiného, i ke snížení funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem, který za běžných okolností, v době mimo těhotenství, brání návratu žaludečních šťáv zpět do jícnu. Tím se šťávy dostávají tam, kde by být neměly, což se projeví typicky nepříjemným pocitem pálení žáhy. „Rozpínající se děloha, která utlačuje žaludek, samozřejmě tyto potíže zhoršuje,“ dodává profesor MUDr. Pavel Calda, CSc., gynekolog a porodník Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak se pálení žáhy nejčastěji projevuje a jaké pocity ho doprovází

  • Pálení za hrudní kostí, na hrudníku zasahující až do krku chvíli po jídle
  • Pálení může doprovázet kručení a plnost až pocit přeplnění žaludku
  • Pocit přeplnění až na zvracení, pocit jaký se objevuje těsně po zvracení
  • Nechuť k jídlu a zhoršené polykání
  • Návrat obsahu žaludku do jícnu, až do úst
  • Hořkost a pachuť v ústech

Co navozuje a zhoršuje pálení žáhy

  • Přejídání se
  • Konzumace jídel před spánkem, či odpočinku vleže
  • Velké porce jídla
  • Konzumace mastných, sladkých a hodně kořeněných jídel
  • Pití šumivých nápojů
  • Pití kávy

Jak zmírnit pálení žáhy v těhotenství

„Pokud žena v těhotenství trpí pálením žáhy, je vhodné, aby si nastavila svůj stravovací režim s ohledem na tyto potíže. To znamená, aby si jídlo rozdělila třeba na sedm osm menších porcí, vyřadila z jídelníčku jídla těžká, tučná, mastná a silně kořeněná a omezila pití sycených nápojů a kávy. Vhodné je zařadit do menu vývary, zeleninové saláty, vařenou zeleninu, dietní maso a podobně. K pití pít vodu nebo bylinné čaje. Konzumace jídla by měla probíhat nejpozději hodinu před ulehnutím,“ radí lékař.
Pokud žena trpí na pálení žáhy, je možné, aby po poradě s lékařem či lékárníkem začala užívat volně prodejné přípravky určené ke snížení pálení žáhy.
„Pokud jde skutečně o stav, který souvisí jen s těhotenstvím, tak by problémy měly odeznít spontánně po porodu. Pokud jde o stav, který se vyskytoval už před otěhotněním, doporučil bych vyšetření na oddělení gastroenterologie,“ dodává lékař.

Babské rady, jak snížit pálení žáhy

Jaké tipy se doporučují mezi ženami, a co radí léčitelé? Pár návodů, jak omezit, či dokonce zabránit pálení žáhy je tady:

  • Nepředklánět se – preventivně si na to dát pozor
  • Vypít sklenici vlažné vody - ihned jak se nepříjemný pocit objeví
  • Vzít si na špičku nože jedlou sodu - hned poté, co žáha začne pálit
  • Zajedení nepříjemného pocitu nastrouhanou mrkví – někdo doporučuje i kousek nastrouhané syrové brambory, stačí ale prý skutečně jen kousek
  • Vypití hrnku mléka, či polknutí lžíce zakysané smetany – někdo mléku nevěří, jiní tvrdí, že mléko účinně neutralizuje žaludeční šťávy a tím zažene nepříjemný stav. To samé platí o zakysané smetaně, ta se dokonce doporučuje konzumovat dlouhodobě, nikoli jen při vzplanut potíží
  • Spánek na levém boku – tím se zabrání průniku žaludečních šťáv do jícnu
  • Pití zázvorového čaje – hned poté, co se pocity objeví, čaj se má pít teplý
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek