_Strava a zdraví spolu souvisejí víc než se může zdát

Správná strava a dobře nastavený jídelníček mohou velmi podpořit imunitní systém. Zejména v prvních letech života.

Datum publikace: 26.09.2012

Imunita člověka se neustále vyvíjí. V prvních měsících života hraje v obranyschopnosti zásadní roli kojení a mateřské mléko, které obsahuje protilátky vybudované organismem matky a probiotické kultury, které jsou důležité nejen pro správné trávení, ale i pro fungování imunitního systému. Později, zejména v batolecím věku, kdy dochází k omezení kojení má pro správné fungování imunity zásadní význam dítěti podávaná strava. „Zpravidla během pátého až sedmého měsíce života dítěte dochází k přechodu z výhradně mléčné stravy na příkrmy. Přikrmovat se začíná jedním druhem zeleniny a postupně se přidávají další potraviny,“ popisuje nutriční terapeutka Hana Knížková z poradenského centra Výživa dětí.

Mléko ano, ale záleží na tom jaké

I v batolecím věku zůstává mléčná strava důležitým zdrojem energie, plnohodnotných bílkovin a vápníku. V tomto období se proto do jídelníčku dítěte postupně zařazují jogurty, zakysané mléčné výrobky, sýry a mléko. „Klasické kravské mléko je vhodné až od jednoho roku věku dítěte.  Nejde však o to, že by jej dítě mělo pít, ale lze ho pouze doporučit na přípravu pokrmů,“ dodává Hana Knížková.
Na pití jsou v tomto období vhodná speciálně upravená batolecí mléka. „Některá z nich navíc obsahují složky, které mají prokazatelně pozitivní vliv na fungování imunitního systému a pomohou s jeho rozvojem v období, kdy se dítě připravuje na vstup do kolektivu,“ radí Hanka Knížková.

Kravské mléko až po třetím roce života

Podávání neupraveného kravského (kozího, ovčího) mléka je doporučováno až po třetím roce věku. Nevýhodou kravského mléka je nízký obsah železa a absence důležitých mastných kyselin. Z tohoto důvodu je vhodné batolecí mléko podávat i v období po třetím roce věku. 

Co by mělo obsahovat kvalitní batolecí mléko:

  • Vitaminy
  • Minerální látky
  • Nenasycené mastné kyseliny
  • Probiotika – bakterie, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry a pozitivně působí na imunitu
  • Prebiotika – nestravitelné části stravy, které jsou živnou půdou pro střevní bakterie

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek