_S vitamíny opatrně - jejich nedostatek i nadbytek může způsobit vážné zdravotní následky

Datum publikace: 11.09.2012

Vitaminy jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitaminy funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Lidský organismus si je, až na některé výjimky, nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Ne vždy ale platí, že více je lépe a obzvláště u vitamínu je třeba mít se na pozoru!

Vitaminy dělíme na rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) a rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K). Druhá skupina se v organismu ukládá do zásoby. Pokud tyto vitaminy tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitaminy rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy. Víte, že nadbytek vitaminu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku? Užíváte zinek, abyste si vylepšili stav svých vlasů a kůže? Buďte opatrní. Zinek (i nadbytek vitaminu C) brání vstřebávání mědi. Kštici budete mít sice bujnou, zato úplně šedivou.
„Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitamíny, ale také na to v jakém věku který z nich potřebujeme. Potřeba vitaminů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší,“ upozorňuje odbornice preventivního projektu VZP Žij zdravě MUDr. Jitka Housová.
Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vápníku, fosforu, fluoru a vitaminu D. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitaminů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitaminu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anemii způsobené nedostatkem hodnotné stravy - masa a zeleniny. 

Proč potřebujeme vitaminy a na co si musíme dát pozor 

Vitamin A (retinol)

  • zdrojem jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně
  • je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů
  • nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vznikají skvrny na kůži
  • při nadbytku dochází k poruchám růstu kostí, průjmům a ledvinovým a žlučníkovým kolikám

 

Vitamin D (kalciferol)

  • za normálních okolností se tvoří v kůži působením slunečního záření
  • získáváme ho i z některých potravin 
  • je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu
  • nedostatek vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí
  • při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy, dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév

 

Vitamin E (rokoferol)

  • je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců
  • slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály
  • nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater
  • jeho nadbytek zhoršuje vstřebávání vitamínu K

 

Vitamin K

  • je přítomen především v listové zelenině
  • je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny
  • nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze
  • jeho nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je vitamin K3 a jeho deriváty)

 

Vitamin C (kyselina askorbová)

  • je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky
  • je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky
  • nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy
  • nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu
  • vykouřením 1 cigarety se zničí 25 – 150 mg vitaminu C (doporučená denní dávka je 60 mg)

 

Vitaminy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)

  • hlavním zdrojem vitaminů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy
  • jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu
  • nedostatek vitaminu B1 způsobuje nemoc Beri-beri
  • nedostatek vitaminu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek