_Význam vitaminu D v těhotenství

Význam vitaminu D v těhotenství
Datum publikace: 04.04.2016

V poslední době se vitamin D dostává do popředí nebývalého zájmu. Důvodem jsou nové vědecké poznatky, které poměrně zásadně rozšiřují jeho účinky. Zejména mapování jeho významu v těhotenství přináší zajímavá fakta, která ukazují, že až 80 procent těhotných žen trpí, zejména v zimních a jarních měsících, jeho nedostatkem. Přitom nedostatečné zásobení vitaminem D v období těhotenství znamená špatnou startovací pozici pro budoucí zdraví miminka.

 

Kostní matrix

Zásadní podíl vitaminu D na vstřebávání vápníku a pevnosti kostí je známý. Dlouhodobě nízká hladina vitaminu D a vápníku v útlém dětství může vést k rozvoji křivice. První náznaky chybění tohoto vitaminu u dětí se projevují zpomaleným růstem, apatií, svalovými křečemi nebo častými respiračními onemocněními. Hladina vitaminu D u novorozenců je závislá na množství „déčka“ v těle matky v době těhotenství, to se následně promítne ido procesu osifikace, který začíná ve třetím trimestru. Je-li vitaminu D v těle matky málo, dojde k vyplavování vápníku z  jejich kostí pro využití u miminka. „Některá srovnání jasně ukazují, že rozdíl v hustotě kostní tkáně u dětí, jež byly zásobeny již v prenatálním období, a těmi, které se narodily ženám s nižším obsahem déčka v krvi, je odlišný. Optimální hladina déčka navíc zajišťuje dostatečný tonus svalů, což má vliv i na správnou polohu plodu v děloze a pravděpodobně brání i vrozené luxaci kyčlí,“ říká pediatr MUDr. Božena Kalvachová, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze.

Základ vrozené imunity a štít před alergií

Nízká hladina vitaminu D zvyšuje počet případů, kdy se děti potýkají s astmatem, alergickými obtížemi nebo lupénkou. Správné zásobení vitaminem D, které by mělo u těhotných žen být minimálně 800 IU – 1 000 IU, u kojenců 500 IU, svědčí jak nastávající mamince, tak miminku. Mamince pomáhá udržovat silné a zdravé kosti a zuby, podporuje její imunitní systém, snižuje riziko těhotenské cukrovky a zajišťuje ochranu před infekcí porodních cest, které jsou jedním z faktorů předčasného porodu. U miminka má optimální hladina vitaminu D dopad buněčné dělení a fetální programování. Tím se rozumí nastavení fungování orgánů miminka, včetně mozku, jak během těhotenství, tak v budoucnu. „Vitamin D má vliv jak na imunitu vrozenou, tak na postupně získanou tzv. adaptivní. U vrozené působí přes řadu mechanismů tak, že produkuje v těle látky, které mají přímo protibakteriální účinky (kathelicidin). Vitamin D se také angažuje u imunity získané a to tím, že působí na rozpoznání cizorodých látek, tvorbu přenašečů imunitní informace, ovlivňuje rychlost a funkčnost některých T-lymfocytů a je schopen spolublokovat rozvoj autoimunitních onemocnění,“ říká MUDr. Božena Kalvachová, CSc.

Kde bereme vitamin D

Za určitých okolností můžeme přijmout optimální množství vitaminu D ze slunce. Má to ale svá omezení. Nehledě na to, že těhotné ženy by se měly vyhýbat přímému slunci, které ve spojení s hormonálními změnami v těhotenství, přeje vzniku pigmentových skvrn. „Dostatečný osvit v našich zeměpisných šířkách lze získat jen během části roku, a to od poloviny dubna do poloviny září, zhruba v čase 9 až 15 hodin, tedy v době, kdy většina lidí pracuje v uzavřených prostorách. Navíc ochranný Faktor 8 redukuje produkci vitaminu D v kůži až o 97 procent,“ zmiňuje profesor MUDr. Petr Broulík, DrSc. z III. interní kliniky 1. LF UK Praha a ÚVN Praha. Zbývá tedy strava bohatá na vitamin D, jako je mák, tresčí olej, mořské ryby nebo mléko. „Vitamin D2, který pochází z rostlin a plísní v typické evropské stravě v podstatě chybí, snad jen malé množství se nachází v houbách. Vitamin D3 je pak zastoupen jen v málo živočišných produktech, nejvíce v tresčím oleji a v mořských rybách jako je losos a tuňák. V ostatním potravinách živočišného původu je to zanedbatelné množství,“ doplňuje profesor MUDr. Petr Broulík, DrSc. Jsme ale schopni sníst každý den rybu, nebo vypít litr mléka obohaceného o vitamin D? Pravděpodobně jen málokdo. I z tohoto důvodů přichází na řadu speciální doplňky stravy pro těhotné, které v sobě obsahují optimální množství a poměr látek potřebných pro ženu v těhotenství. Dívejte se po složení doplňků stravy pro těhotné a hledejte látky jako jód, vitaminy skupiny B, dostatečné množství vitaminu D nebo nezbytnou kyselinu listovou doplněnou o její metabolizovanou formu 5-metyltetrahydrofolát tzv. Metafolin, kterou využije i organismus postižený MTHFR mutací.

Neopodstatněný strach z předávkování

Zažitým mýtem, který zrazoval nastávající maminky od příjmu vitaminu D, je předávkování. Všechny vitaminy rozpustné v tucích (tedy A, D, E, K) se v těle hromadí a ukládají. Zatímco vitamin A není těhotným doporučovaný, u vitaminu D je to naopak. Tělo má mechanismy, které zabraňují jeho předávkování. Vitamin D, který získáváme ve stravě, doplňcích stravy nebo při opalování není jako takový biologicky účinný. Slouží tělu pouze jako substrát pro tvorbu účinných forem. Teprve formy vitaminu D vzniklé v ledvinách nebo jiných tkáních jsou pro tělo žádoucí a biologicky využitelné. Pokud organismus dosáhne určité maximální hladiny, pak přestane zužitkovatelný vitamin D tělo vytvářet. Jak mnohá zjištění ukazují, tak v 21. století trpíme spíše jeho velkým nedostatkem než nadbytkem. U těhotných žen je pak potřeba mít na zřeteli, že nedostatkem vitaminu D žena neovlivňuje jen své zdraví, ale především zdraví svého potomka.

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek