_Jak by měl vypadat jídelníček po porodu

Po porodu chce každá maminka vypadat co nejrychleji co nejlépe. Je jisté, že jí k tomu může napomoci, kromě jiných věcí, i správná skladba jídelníčku. Co by novopečené maminky měly jíst a co si naopak odpustit?

Datum publikace: 11.08.2012
Jak by měl vypadat jídelníček po porodu

V první řadě by si matka měla uvědomit, že žádné drastické jednostranně zaměřené diety nejsou řešením – a to pro maminku kojící i nekojící. Základem všeho je a vždycky bude vyvážený jídelníček.

Hlavní je rozmanitost

Rozmanitost jídla napomáhá správné tvorbě mateřského mléka, přijímání důležitých živin i hubnutí.
Maminka by měla jíst dostatek zeleniny, ovoce, bílkovin ve formě rostlinné i živočišné (lehké maso, mléko, tvaroh, vejce, luštěniny atd.). Dále potraviny obsahující vápník (nejlépe zakysané mléčné výrobky) a potraviny bohaté na množství železa (např. červené maso, vaječný žloutek či ořechy). Samozřejmostí by měly být alespoň dvě porce mořských ryb za týden.
Naopak vyhnout by se měla nadměrnému přísunu sladkostí, pečivu z bílé mouky, příliš tučným jídlům a přeslazeným nápojům. K pití je ideální neperlivá voda, čajové směsi pro kojící maminky obsahující fenykl, anýz, kmín, kopřivu a další bylinky podporující laktaci a zamezující nadýmání miminka.

Jídelníček při kojení

Kojící ženy by si měly uvědomit, že kojením mohou spotřebovat 1000 až 2500 KJ za den, v závislosti na tom, kolik mléka děťátko potřebuje. Je proto dobré dávat během pozvolného hubnutí pozor na svůj energetický příjem, aby maminka nehubla příliš rychle nebo naopak, aby nepřecenila energetický výdej (a poté i svůj příjem) ovlivněný kojením.
Strava by tedy měla být smíšená a lehká. Jestliže chce matka svou váhu redukovat, musí pamatovat, že omezení příjmu energie o 40 % a více může vést k nedostatečnému příjmu živin a tím ke snížení množství mateřského mléka. Na druhou stranu, nadměrně zvýšený příjem energie nevede ke zvyšování tvorby mléka. Tedy neplatí, že když žena kojí, musí jíst více. Opravdu nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě jídla. 

Zdroj: VZP, Žij zdravě, autor textu: Mgr. Renata Větrovská

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek