_Těhotenství s toxoplazmózou díl 6.

Mnoho žen se obává toho, že lékař vysloví názor či doporučení, že těhotenství by mělo být ukončeno z důvodů nějakého zdravotního problému. Toxoplazmóza je jednou z infekcí, kdy se tyto obavy u žen objevují velmi často.Je nutné se těmito obavami zabývat?

Datum publikace: 14.02.2017
Těhotenství s toxoplazmózou díl 6.

Jsem nakažená toxoplasmou, měla bych jít na potrat?

Určitě nikoli. S největší pravděpodobností máte pouze latentní toxoplazmózu, tedy nakazila jste se někdy dávno, nejspíše již v dětství, a ze strany toxoplazmózy vašemu dítěti nic nehrozí. Jestliže u vás lékaři prokázali propuknutí nákazy toxoplasmou až v době těhotenství, tedy jestliže máte velmi  vysoké hladiny protilátek, včetně IgM nebo IgA protilátek, je třeba, aby vás lékaři preventivně léčili, a zároveň bedlivě sledovali vývoj vašeho plodu. Teprve v případě, že by se prokázal přenos nákazy na vyvíjející se plod, mělo by smysl uvažovat o přerušení těhotenství.

Nakazila jsem se toxoplasmou během těhotenství a nákaza se přenesla na dítě, měla bych jít na potrat?

Ani nákaza dítěte, zejména jestliže k ní nedojde v počátečních fázích těhotenství, obvykle nemusí vyústit v závažnější vývojové vady dítěte. Důvodem k přerušení těhotenství jsou některé vývojové vady dítěte, nikoli samotná toxoplazmóza.

Nakazila jsem se toxoplasmou během těhotenství, nákaza se přenesla na dítě a dítě vykazuje vývojovou poruchu, měla bych jít na potrat?

Záleží na charakteru poškození plodu a také například na vaší rodinné situaci. V tomto ohledu byste rozhodně měla dát na doporučení lékařů-specialistů.

Zdroj: http://www.toxo.eu/

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek