_Může čokoláda snížit riziko rozvoje preeklampsie?

Datum publikace: 12.05.2012

Preeklampsie patří mezi poměrně časté komplikace gravidity.  Odborníci z Yale University v New Haven v USA se snažili nalézt souvislosti mezi vznikem tohoto stavu a konzumací čokolády.

Do studie bylo zařazeno 2291 těhotných žen, které v období mezi zářím 1996 a lednem 2000 porodily jedno zdravé dítě. Součástí výzkumu bylo evidování množství zkonzumované čokolády v době prvního a třetího trimestru těhotenství a měření hodnot theobrominu (alkaloidu, který je obsažen v kakau a čokoládě) v séru pupečníkové krve.

Co ukázala studie?

Závěry práce naznačují, že konzumace čokolády během těhotenství může snížit riziko vzniku preeklampsie.
„U žen, které snědly pět či více porcí čokolády týdně bylo riziko rozvoje preeklampsie menší, než u žen, které snědly jednu či méně porcí čokolády,“ uvedli odborníci ve své studii, jejíž závěr byl publikován na serveru medline. com.

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek