Doporučujeme

Informovaný souhlas rodičů s novorozeneckým screeningem

Po narození dochází hned v porodnici u novorozence k provedení screeningu (plošnému vyhledávání) něk ...
 

Znáte práva pacienta?

Víte, jaká máte jako pacient práva? Možná by se vám jejich znalost mohla někdy hodit. ...
 

Nejčtenější

Výtok v těhotenství má mnoho příčin

Mezi nejčastější příčiny výtoku v těhotenství patří hormonální nerovnováha. A to jak na začátku, tak ...
 
Jídlo naše zdraví ovlivňuje ještě před narozením

Jídlo naše zdraví ovlivňuje ještě před narozením

Jídlo je jedním z hlavních pilířů, které ovlivňují lidské zdraví. Nastávající maminky, i ty, jež o miminku teprve uvažují, by proto skladbě svého jídelníčku měly věnovat hodně pozornosti.

Pro těhotenství a zdravé miminko je důležitá kyselina listová. Pokud jde o plánované těhotenství, měla by po ní žena sáhnout dva tři měsíce dříve, než se o miminko začne snažit. Kyselina listová je důležitá pro zdravý vývoj plodu a je prevencí vzniku vrozených vývojových vad. Z toho je patrné, že její dostatek je zásadní především v prvních dnech vývoje embrya, tedy ihned po oplodnění, když se začínají tvořit tkáně a následně jednotlivé orgány těla. Ukazuje se, že nedostatek kyseliny listové může souviset i s některými těhotenskými komplikacemi, například s vysokým krevním tlakem.

Kyselina listová

patří do skupiny vitamínů označovaných jako B komplex a její doporučená denní dávka je kolem 400 µg, u těhotných vyšší (až 600 µg). Obsažena je především v zelené zelenině, najdeme ji tedy v hrášku, brokolici, salátech, špenátu, kapustě apod. Je ale i v játrech, vejcích a celozrnném pečivu. Nejvíce kyseliny listové obsahuje čerstvá zelenina a více jí má syrová zelenina, než vařená, to je tím, že vitamíny skupiny B jsou velmi citlivé na teplotu. Množství kyseliny listové je možné »ohlídat« i užíváním vitamínových preparátů určených pro těhotné.

Důležité minerály

V těhotenství je velká »poptávka« po vápníku (calcium). Ten je důležitý zejména pro kosti a zuby dítěte. Stejně tak je tomu s vitamínem D. Těhotné by tak měly mít dostatek mléčných výrobků – mléka, jogurtů, tvarohů a sýrů – především tvrdých, ze kterých tělo dokáže minerál i vitamín lépe získat. S vápníkem souvisí i hořčík (magnézium). Jeho nedostatek způsobuje svalové křeče, a ovlivňuje i vstřebávání vápníku.Nastávající maminky často trápí chudokrevnost, to souvisí s tím, že během jiného stavu dojde ke zvýšení objemu krve a tím i ke vzniku většího počtu červených krvinek. Zároveň se ale vytváří i červené krvinky miminka. Těhotné by tak měly zvýšit přísun železa. To je například v červeném mase nebo v luštěninách. Pro zdravý vývoj miminka je nutný i dostatek jódu ve stravě. Ten je nutný ke správnému fungování štítné žlázy a ke zdravému mentálnímu vývoji plodu. Jeho nedostatek může způsobit úmrtí plodu, potrat a těžké mentální postižení dítěte - kretenismus. Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořská sůl, případně sůl jódem dodatečně obohacená.

Pozor na „áčko“

To, na co by si nastávající maminky měly dát pozor je nadbytek vitamínu A. Ten totiž ve vysokých dávkám může v těle působit »jako jed« a může tak způsobit poškození plodu. Nebezpečí jeho nadbytku je především tehdy, když žena užívá ve velkém multivitaminové preparáty nevhodné pro těhotné. Dobré není ani to přehánět s vitamínem C. U něj by mohlo dojít k tomu, že by si organismus miminka »zvykl« na jeho vyšší přísun a v době po porodu by pak mimčo »bojovalo« s jeho nedostatkem i přesto, že by ho mělo v jídle dost. Na pokrytí vitaminu C stačí běžná strava, ve které je dostatek ovoce a zeleniny.

Dost vlákniny

Obecnými zásadami v těhotenství by mělo být dostatek vlákniny a tekutin. Těhotná by měla jíst hodně zeleniny a ovoce i kvůli prevenci vzniku těhotenské zácpy. Pitný režim by měl zahrnovat alespoň 2,5 litru tekutin. Ideální jsou neslazené, neperlivé minerální vody, ovocné čaje a ovocné šťávy.

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek

Pro vložení příspěvku je nutné být přihlášen.
Přihlásit přes facebook
uživatel
heslo