_Jak odstříkávat a uchovávat mateřské mléko

V některých situacích je opravdu nezbytné, abyste mléko odstříkávala. Rozhodně však není nutné odstříkávat po každém kojení. Odstříkávání mateřského mléka se provádí při oddělení matky od dítěte, při nalití prsou, při nadbytku či nedostatku mléka a pro vytvarování bradavek s dvorcem. Odstříkávání se zpravidla provádí rukou, případně ruční nebo elektrickou odsávačkou.

Datum publikace: 11.11.2011
Jak odstříkávat a uchovávat mateřské mléko

Postup při odstříkávání rukou

 Připravte si vyvařenou nádobu na odstříkané mléko. Pečlivě si umyjte ruce. Přiložte si na prsa teplý vlhký obkladu nebo si je nahřejte ve sprše. Provádějte pak krouživé masáže rukou od základu prsu směrem k bradavce pro povzbuzení vypuzovacího reflexu. Masáž zakončete jemným vyklepáním prsu v předklonu. Jak budete dále postupovat? Špičku palce položte nad dvorec a špičku ukazováku pod dvorec tak, aby prsty tvořily písmeno C. Prsty a bradavka musí být v jedné linii.

Celý prs přitiskněte zbývajícími prsty a dlaní k hrudníku. Rytmicky stlačujte bradavku, až mléko začne odkapávat. Opakujte tento trojdobý pohyb a měňte pozice prstů na dvorci. Prsty nesmějí bradavku vytahovat dopředu a nesmějí opouštět kůži, aby se neodřela. Velký nebo příliš nalitý prs můžete podložit dlaní druhé ruky. Mléko odstříkávejte až do pocitu úlevy.
Odstříkané mléko lze uchovávat buď v lednici při +4 °C, a to po dobu maximálně 24 hodin, nebo v mrazničce při teplotě minus 18 °C po dobu maximálně 3 měsíců. Čerstvé mléko vydrží při pokojové teplotě cca 3 hodiny. Na odstříkané mléko potřebujete uzavíratelnou a čistou nádobu, například plastovou kojeneckou láhev bez potisku. Jednotlivé dávky odstříkaného mléka slévejte až po vychladnutí. Zmrazené mléko rozmrazujte při pokojové teplotě nebo ve vodní lázni.

Rozmražené mléko znovu nezmrazujte a spotřebujte do 24 hodin. Po celou tuto dobu musí však být uloženo v ledničce. Mléko se nesmí ohřívat v mikrovlnné troubě, ale jen ve vodní lázni. Ohřívejte pouze množství mléka určené k okamžité spotřebě. Jednou ohřáté mléko již nepoužívejte. Cizí mateřské mléko je třeba pasterizovat.

 

Zdroj: VZP

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek