_Co netradičního připravit na Silvestra? Zkuste tyto pochoutky

Nudí vás klasické jednohubky a obložené talíře, které připravujete každý rok? Máme pro vás tipy, jak vylepšit vaše silvestrovské menu.

Datum publikace: 28.12.2017
Co netradičního připravit na Silvestra? Zkuste tyto pochoutky

Sýrové kostky

Vyberte jeden druh sýra s intenzivní chutí, druhý pevnější, aby kostky držely tvar. A koření dejte podle chuti!

Příprava: 10 minut

Pečení: 30 minut

Porce: 6-8

 

Suroviny:

150 g tenkých plátků anglické slaniny

350 g čedaru, raději zralejšího ("mature")

350-400 g eidamu, ementálu

1/2 lžičky sladké nebo uzené papriky
1/2 lžičky rozmarýnu

Postup:

Pekáček o rozměrech 20x20 cm vyložte plátky slaniny. Sýr nastrouhejte nahrubo, rozmarýn utlučte v hmoždíři nebo posekejte nožem najemno. Smíchejte obojí s paprikou a přeložte do pekáčku. Při 180 °C pečte asi 30 minut. Sýr se musí rozpustit a na povrchu zezlátnout. Nechte trochu vychladnout a slijte vypečený tuk (když ho necháte, ošklivě ztuhne na povrchu). Nechte zcela vychladit a ztuhnout a pak nakrájejte na kostky.

 

Hummus

Připravte si cizrnovou pomazánku tak, jak má skutečně být. Pak do ní namáčejte špalíky zeleniny, slané tyčky nebo j nařeďte jogurtem jako zálivku na salát.

Příprava: 15 minut
Porce: 4-6

Suroviny:

1 konzerva cizrny
2 lžíce sezamové pasty tahini

1-2 stroužky česneku

2-4 lžíce olivového oleje
špetka mletého římského kmínu

1-3 lžíce citronové šťávy

sůl, pepř

Postup:

Cizrnu slijte, ale nálev si nechte stranou stejně jako několik zrnek cizrny na ozdobu. Vsypte ji do vyšší nádoby, přidejte česnek, část oleje, tahini, trošku citronové šťávy a špetku soli a pepře. Rozmixujte dohladka a ochutnejte. Chuť vylaďte podle svého přidáváním surovin, naředit ji můžete nálevem. Pomazánka by měla být polotekutá, v lednici ještě ztuhne. Před podáváním ji pak naložte na mělkou misku, udělejte trochu důlek a do něj nalijte lžičku oleje a ozdobte odloženou cizrnou.

 

Kukuřičné muffiny

Můžete je jíst jen tak nebo překrojt a naplnit pomazánkou podle svého.

Příprava: 15 minut

Pečení: 25 minut

Porce: 12

Suroviny:

300 g hladké pšeničné mouky

1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku

75 g hladké kukuřičné mouky (ve zdravé výživě)

1 lžičku sladké či uzené papriky

1 lžičku tymiánu

130 g odkapané kukuřice z konzervy
250 ml mléka

125 g másla, rozpuštěného

2 vejce
80 g nastrouhané nivy

80 g slaniny
2 jarní cibulky
sůl

Postup:

Plech na muffiny vytřete tukem nebo vyložte papírovými košíčky. V míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, koření, V jiné míse promíchejte ostatní suroviny a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a najemno nasekanou cibulku. Obě hmoty spojte a podle chuti ještě osolte. Hmotou naplňte plech a při 200 °C pečte asi 25 minut. Po 10 minutách vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout.

Zdroj: www.slepicarna-blog.cz

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek