_Změny chutí k těhotenství patří

Změny chutí k těhotenství patří
Datum publikace: 16.05.2011

Mezi první známky těhotenství často patří i změny chutí. Většinou se vyskytují zároveň s nevolností a zvýšenou citlivostí na vůně a pachy. Kombinace, které nastávající maminky volí, bývají mnohdy více než originální, jenže… Ono vždy nemusí jít jen o pouhé »těhotenské ulítnutí«, někdy si prostě tělo říká o to, čeho by potřebovalo dostat víc.

Se změnou chutí v době těhotenství většinou počítá každá žena plánující miminko. I tak se někdy stane, že je svým novým jídelníčkem zaskočena i ona sama. Změna chutí bývá ve velké většině případů doprovázena i intenzivní citlivostí na pachy a vůně. Často se tak stává, že se oba problémy navzájem doplňují. Těhotná může dostat chuť na něco, co doposud měla ráda, ale jen samotná příprava jídla, zvláště pokud je jeho aroma nějak výrazné, ji od konzumace velmi rychle odradí. To se často stává u ryb, kopru, smažených nebo tučných jídel. Prostě chuťové buňky by jídlo braly, ale těhotná neustojí ani jeho přípravu. Pokud k tomu dojde, jsou dvě možnosti. Buď vám někdo jiný a nejlépe ve vaší nepřítomnosti jídlo připraví a vy ho pak můžete zkusit sníst, nebo si ho prostě dáte až o pár měsíců později, až vaše tělo bude zase běžně fungovat.

Neodolatelná chuť

Dalším druhem změny může být náhlé, až chorobné, vyhledávání určitých druhů potravin. Stává se, že ženy, které příliš nestály o mléčné výrobky, najednou objeví něco, co v jejich jídelníčku »rozhodně« nemůže chybět. Například propadnou kouzlu určitého druhu ochucených tvarohů, nebo jogurtů. Stát se to ale může u celé řady potravin, například u sterilovaného hrášku, hořké čokolády, banánů a dalších. V těchto případech byste se měla zamyslet nad tím, zda vám něco » nechybí«. Mléčné výrobky mohou signalizovat nedostatek vápníku, jenž je v těhotenství velmi důležitý jak pro vás, tak i pro plod. Hrášek, případně velká chuť na vařené hovězí maso, nebo vnitřnosti může ukazovat na chudokrevnost a potřebu těla zvýšit přísun železa. Čokoláda a banány jsou dobrým zdroje hořčíku, který je v těhotenství důležitý, protože zabraňuje svalovým stahům a křečím. Pokud máte takové, nebo podobné chutě tak podle všeho odezní časem samy. Jen si dejte pozor, aby se ve vašem jídelníčku našlo dost místa i na jiné potraviny, strava těhotné by měla být pestrá a ne jednostranná. Kromě toho byste ještě měla mít na paměti, že trávicí soustava v těhotenství může fungovat jinak, než je tomu běžně. To znamená, musíte počítat s tím, že budete mít větší sklony k nadýmání, zácpě, případně k pálení žáhy. To všechno souvisí s hormonálními změnami, které kromě jiného, proces trávení a vylučování zpomalí.

Neskutečné kombinace

V těhotenství se ale občas vyskytnou i chuťové extrémy. Těhotné mají najednou chuť na ostré a zároveň sladké, nebo si troufnou kombinovat pokrmy, jež se zároveň běžně neservírují. Co s tím? Pokud jde o kombinace, které sice nejsou úplně časté, ale stále se nacházejí v rozpětí jakési normy, tak chutím nechte volný průběh. Když by ale okolí začalo varovat před tím, že vám bude hrozit »kolaps« žaludku, tak raději poslechněte a zkuste svoje chutě ovládnout. Je zbytečné těhotenstvím přecitlivělý žaludek dráždit ještě přejídáním a experimentováním. Někdy se ale stane, že těhotné mají neodolatelnou chuť na něco, co do jídelníčku člověka nepatří. Například chtějí ochutnat kousek omítky, křídy nebo nedopalku cigarety. Pokud byste toto zaznamenala, je lepší se svěřit svému lékaři. Buď najdete řešení potíží, nebo vám to prostě rozumně rozmluví.

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek