_RECEPT: Sladká zima ve znamení hraběnčiných koláčků s jablky, ořechy a bílkovými pusinkami

Co dobrého budete vařit o víkendu? Máme pro vás sladkou inspiraci! V klasické verzi se tomuto koláči říká Hraběnčiny řezy. Když ho rozříznete, objeví se úžasné sladké a zároveň křupavé čtyři vrstvy. Drobenková, jablečná, sněhová a zase drobenková.

Datum publikace: 05.01.2018
RECEPT: Sladká zima ve znamení hraběnčiných koláčků s jablky, ořechy a bílkovými pusinkami

Zkuste tuto variantu receptu, kde se moučkového cukru používá třtinový.

Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami

6 formiček o průměru 12 cm

(nebo 1 středně velký pekáček)

příprava: 70 minut

Co na těsto?

4 žloutky

200 g třtinového cukru

200 g másla + na vymazání formiček

450 g polohrubé mouky + na vymazání formiček

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

Co na náplň?

4 větší jablka (cca. 600 g)

1 lžíce mleté skořice

1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)

Co na pusinky?

4 bílky

100 g třtinového cukru

Jak na to?

  1. Žloutky utřete s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchejte prosátou mouku a kypřící prášek. Připravte drobenku. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozdělte a upěchujte do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vložte do svačinového sáčku a dejte do ledničky.
  2. Mezitím omyjte jablka, zbavte je jádřince a nastrouhejte. Jablka smíchejte s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozložte na těsto ve formičkách.
  3. Za pomoci robota vyšlehejte sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvarujte pusinky na jablečnou směs. Poté je okolo zasypte zbývajícím vychlazeným těstem (drobenkou). Vložte formičky do předehřáté trouby a pečte při 170°C dozlatova pusinek, asi 30 minut. V pekáčku pečte 45 minut.

Recept pochází od Jany Vašákové (slepicarna-blog.cz)

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek