_Nechutenství a nevolnost

Mezi první známky těhotenství často patří nevolnost a nechutenství. Příčinou potíží je rozbouřená hladina hormonů, jež začátek těhotenství doprovází. I když jde většinou o potíže přechodného charakteru, je dobré je nepodceňovat. Nechutenství a nevolnost nastávající maminky trápí nejvíce během prvních třech měsíců těhotenství, po nich většinou odeznějí, aby je ke konci těhotenství pro změnu vystřídalo pálení žáhy.

Datum publikace: 16.05.2011
Nechutenství a nevolnost

Nastávající maminky často popisují, že jim po ránu dělá nevolno už jen samotný pohled na zubní kartáček. O snídani ani nemluvě. Jenže to je špatně. Přísun kalorií a vitaminů potřebuje jak těhotná, tak plod.  

Co s tím? 

Zkuste mít u postele připravený piškot a něco tekutiny a začít maličkou dávkou. Místo piškotu můžete zkusit cokoliv, co víte, že snesete. Často ženy říkají, že jim vyhovuje začít den pitím lehce oslazeného ovocného čaje. Ten dodá tekutinu i potřebný cukr. Pít ho zpočátku můžete pomalu, třeba jen po lžičkách, aby si žaludek zvykl. Pak zkuste dětské piškoty, nebo kousek rohlíku. Pokud tohle váš žaludek snese, máte našlápnuto k tomu, že den přežijete bez mnohačetných epizod zvracení. Pokud žaludek zaprotestuje, dejte mu chvíli na zklidnění a po nějaké době to se snídaní zase zkuste.Jestliže jsou potíže urputné a trvají delší dobu, zkuste si začít sladit hroznovým cukrem. Přidávat ho můžete do čajů, neperlivé vody i do ovocných šťáv. Hroznový cukr koupíte v každé lékárně bez předpisu a pro těhotné trpící nechutenstvím je ideální proto, že tělu dodá energii a navíc podporuje chuť k jídlu. Nechutenství může zmírnit i dávka vitamínů B. O tom, co je pro vás vhodné, se ale vždy poraďte s lékařem.Žaludku nastávající maminky často udělá dobře kousek zmrzliny, trochu chlazeného sladkého kompotu nebo cucání čokolády. Na místě rozhodně není nějaké násilné nucení se do jídla, ale na druhou stranu, jíst se musí. Takže nutné je zvolit zlatou střední cestu. Ta by v tomto případě měla znamenat lehká jídla například polévky, či vývary, pudinky, hodně zeleniny, ovoce a mléčných výrobků. Při potížích je lepší jíst po malých dávkách, ale častěji. Snaha o snědení velkých porcí většinou skončí špatně a nechutenství se tím ještě prohloubí. To samé platí i o pití. Přísun tekutin by měl být rozvržen rovnoměrně do celého dne. Denní potřeba u těhotné je 2-3 litry za den. 

Co raději nezkoušet 

To co žaludek nastávající maminky ve velké většině netoleruje, jsou těžká, tučná nebo smažená jídla. Těhotným také nedělají dobře jídla aromatická a hodně kořeněná a to i tehdy, když je v době před jiným stavem měla ráda. Máte-li chuť na nějaké jídlo a bojíte se, že byste úplně nemusela zvládnout jeho přípravu, tak si ho nechte od někoho uvařit. V takovém případě je nejlepší, abyste nebyla ani v blízkosti jeho přípravy. Tak jak bude těhotenství postupovat, nechutenství i nevolnost zmizí. Pokud by se tak nestalo, je dobré si o potížích promluvit s lékařem. Ten pak zhodnotí, zda je vše v normě, nebo zda se jedná o problém většího charakteru, který je nutný řešit. Někdy jsou obtíže tak veliké, že těhotná nemůže nejen nic jíst, ale ani pít. A to je už opravdu zle a tento stav se bez hospitalizace neobejde.

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek