_Jídelníček celiaků nemusí být nuda

Kolem deseti tisíc Čechů je v současné době odkázáno na bezlepkovou dietu. Nemocných lidí však může být i víc. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie je obtížně diagnostikovatelné onemocnění a řada lidí je proto léčena pod špatnou diagnózou. 

Datum publikace: 06.09.2012

„Nesnášenlivost lepku může být diagnostikována v jakémkoli věku. U dětí se objevují příznaky po zařazení obilných výrobků do výživy. Častými projevy onemocnění jsou průjmy, bolesti břicha, střídání nálad, vystouplé bříško, ochablé svalstvo či zpoždění psychosomatického vývoje. U dospělých jsou projevy choroby individuální,“ vysvětluje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Nutná celoživotní dieta

Jediný způsob, jak odstranit potíže vyvolané intolerancí lepku ve stravě celiaků, je přísné dodržování bezlepkové diety. „ Na bezlepkovou dietu tělo pozitivně reaguje velmi rychle, což má ale za následek, že řada pacientů začne dietu porušovat. Dietní opatření je však třeba dodržovat do konce života a je nutné se pečlivě vyhýbat všem potravinám obsahujícím lepek, “ upozorňuje Jitka Dlabalová.
V současnosti je na trhu celá řada výrobků určených pro celiaky. Některé jsou pro lepší orientaci označeny přeškrtnutým klasem. V nabídce jsou i bezlepkové příkrmy určené pro malé děti. Mezi další potraviny patří například džemy, kečupy a rajčatové protlaky, sterilovaná zelenina, kojenecké výživy, paštiky, pomazánky, hotová jídla a mnohé další produkty, v nichž se lepek běžně vyskytuje.

Kukuřice a brambory nevadí

Lepek se vyskytuje v obalech obilných zrn, jako jsou pšenice, žito, ječmen, problematický je i oves. „Při bezlepkové dietě se lidé musejí vyhýbat nejen potravinám, které jsou z obilí vyrobeny, ale je nutné si dávat pozor i na potraviny, do kterých je lepek přidán skrytě. To se týká právě běžných džemů, kečupů a sterilovaných jídel,“ říká Jitka Dlabalová.
Podle naší a evropské legislativy obecně platí, že pokud výrobce použije do výrobku škrob pocházející ze suroviny obsahující lepek, tedy například pšeničný, musí rostlinný původ škrobu na etiketě uvést.
Kukuřičný nebo bramborový škrob celiakům nevadí. 

Co je celiakie

Celiakie je nesnášenlivost glutenu – lepku- v jejímž důsledku dochází k zánětu sliznice tenkého střeva, které má za následek nedostatečné vstřebávání důležitých živin.
Mezi nejčastější příznaky onemocnění patří:

  • úbytek hmotnosti,
  • průjmy,
  • bolesti břicha,
  • nadýmání,
  • nechutenství,
  • celkové neprospívání,
  • poruchy vývoje apod.

U části nemocných se nemoc projevuje kožními změnami, depresemi apod. U žen může celiakie souviset i s problémy s početím či donošením plodu.

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek