_Použití kokosového mléka

Použití kokosového mléka
Datum publikace: 16.05.2022

Kokosové mléko není tekutina, která se nachází uvnitř kokosu, ale jde o vyráběnou tekutinu z dužiny a vody. Kokosové mléko si lze také hotové zakoupit.

Kokosové mléko je jednou ze základních ingrediencí orientální kuchyně. Začíná se ale používat běžně i v naší stravě, kde nahrazuje smetanu a mléko živočišného původu. Pokud se vyrábí s malým množstvím vody, má kokosové mléko hustější konzistenci připomínající krém.

Sušená dužina se nazývá kopra. V kokosových plodech je obsažená kokosová voda. Ta obsahuje velmi málo tuku a kalorií, ale mnoho sacharidů, vitamínů a minerálů.

Pokud navštívíte Thajsko, s kokosovým mlékem se setkáte často a všude. Je vynikající ke slazení polévek a lze ho použít i mnoha dalšími originálními způsoby (koktejly, dezerty), skvěle se hodí ke krevetám a humrům. Má schopnost rozpouštět nasycené rostlinné a živočišné tuky. Dnes se v některých krémech používá také jako náhrada smetany nebo másla. Kokosové mléko je jednou ze základních surovin známého koktejlu Batida de Coco.

Jde o produkt, který má využití i v kosmetice. Přidáním medu si lze vytvořit vlasovou revitalizační masku. Smícháním s rýžovým škrobem vznikne vynikající krém na obličej.

Dostupnost

Dostupnost kokosového mléka je v dnešní době už dobrá a najdete ho v každém supermarketu a v prodejnách se zdravou výživou a potravinovými doplňky. Většinou jde o kokosové mléko v plechovce nebo v tetrapaku. Méně často už obchody nabízí variantu sušeného kokosového mléka.

Výroba kokosového mléka doma

Pokud se zdá být cena kokosového mléka nepřiměřeně vysoká, není žádným problémem si tuto zdravou tekutinu vyrobit doma.

Vyzkoušet to lze podle následujícího receptu:

200 g čerstvého a najemno nastrouhaného kokosu, nebo 100 g sušeného kokosu se zalije 1/2 litrem horké vody. Nechá se vychladnout, poté se scedí přes plátýnko, které se dobře vyždímá. Při výrobě mandlového mléka se postupuje podobně. Kokosové mléko neobsahuje žádnou laktózu. Může být tedy adekvátní náhradou za kravské mléko pro lidi s potravinovou alergií, kteří nesnáší laktózu. Kokosové mléko má sice větší obsah tuku, ten je ale velice snadno metabolizován. Obsahuje štědré množství kyseliny laurové, která se nachází i v mateřském mléce. Právě tato složka podporuje vývoj mozku a zdraví kostí.

Komerční sdělení

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek