_Nesnášenlivost potravin, co ten pojem znamená?

S termínem nesnášenlivost potravin se setkáváme stále častěji. Vysloven bývá vždy, pokud jde o podezření na potravinovou alergii, nesnášenlivost potravin v užším smyslu nebo při potravinové averzi…

Datum publikace: 13.02.2012
Nesnášenlivost potravin, co ten pojem znamená?

Potravinová alergie

Je nesnášenlivost určité potraviny způsobená neúměrně vystupňovanou reakcí imunitního systému na daný podnět. Nejčastějším alergenem (vyvolávacím podnětem) jsou bílkoviny nebo složené cukry.

Jaké jsou její projevy

  • Kožní projevy – vyrážky, zčervenání, svědění, naskočení „kopřivky“
  • Otoky měkkých tkání například jazyka
  • Dušnost, astma, kašel
  • Nevolnost až zvracení, průjem
  • Časté jsou kombinované reakce
  • Nejvážnější formou je anafylaktický šok (nastupuje velmi rychle po konzumaci problémové potraviny), může vést až k smrti

Potravinovou alergii lze rozdělit od dvou typů:

Dětský typ potravinové alergie – vyskytuje se u dětí do 3 let věku. Tento typ alergie většinou s věkem spontánně ustoupí, až vyhasne navozením postupné tolerance k problémové látce.
Nejčastějšími alergeny jsou bílkovina kravského mléka (kasein), bílek, lepek a sója.

Dospělý typ potravinové alergie  - objevit se může již po šestém roce věku, velmi často se objevuje až v druhé dekádě života.
Projevuje se nejčastěji atopickými projevy, které jsou zkříženy s pylovou alergií (kožní potíže, ekzémy, dechové potíže, senná rýma, svědění očí apod.).
Z potravinových alergenů to bývá nejčastější bílkovina kravského mléka (kasein), bílek, ořechy, sója, mořské plody, aromatické ovoce.

Intolerance potravin 

Jde o nesnášenlivost potravin v užším slova smyslu. Podstatou problému je intolerance organismu k některým složkám potravin (či jejich částem), nejde o alergickou reakci, spíš o problém organizmu tuto část potravy zpracovat.

Příklady některých intolerancí:

  • Laktózová intolerance (nesnášenlivost mléčného cukru), je způsobená nedostatkem enzymu laktázy ve střevě a projevuje se průjmy po konzumaci kravského mléka nebo výrobků z něj.
  • Intolerance kofeinu a nápojů s jeho obsahem – mezi projevy patří bušení srdce, třes, pocení, nespavost
  • Potraviny s obsahem histaminu (aromatické druhy ovoce, sardinky)  - mezi projevy patří zrudnutí, dechové obtíže, kopřivka (podobně jako alergie)

V hlavní roli střevní sliznice

V průběhu 1. roku života dítěte dochází k vyzrávání střevní sliznice a navození tolerance k antigenům – tzn. tělo se učí rozeznávat škodlivé stimuly od neškodných.
V tomto procesu má zásadní význam střevní sliznice. Zdravá střevní sliznice propustí do organismu maximálně 1-2% antigenů, se kterými si imunitní systém dokáže poradit. Pokud střevní sliznice nefunguje tak, jak má, dochází ke zvýšené propustnosti antigenů až na 10 %.

Psychosomaticky podmíněná potravinová averze

Je podvědomé spojení reakce s konzumací potraviny.

 Text vznikl ve spolupráci s docentem MUDr. Pavlem Kohoutem, PHD., gastroenterologem a vedoucím lékařem metabolické jednotky intenzívní péče II. interní kliniky a Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze.

 


Čtěte také:
    Diskuze ke článku
    Vložit nový příspěvek