_Nesnášenlivost potravin, co ten pojem znamená?

Nesnášenlivost potravin, co ten pojem znamená?

S termínem nesnášenlivost potravin se setkáváme stále častěji. Vysloven bývá vždy, pokud jde o podezření na potravinovou alergii, nesnášenlivost potravin v užším smyslu nebo při potravinové averzi…

Datum publikace: 13.02.2012

Potravinová alergie

Je nesnášenlivost určité potraviny způsobená neúměrně vystupňovanou reakcí imunitního systému na daný podnět. Nejčastějším alergenem (vyvolávacím podnětem) jsou bílkoviny nebo složené cukry.

Jaké jsou její projevy

  • Kožní projevy – vyrážky, zčervenání, svědění, naskočení „kopřivky“
  • Otoky měkkých tkání například jazyka
  • Dušnost, astma, kašel
  • Nevolnost až zvracení, průjem
  • Časté jsou kombinované reakce
  • Nejvážnější formou je anafylaktický šok (nastupuje velmi rychle po konzumaci problémové potraviny), může vést až k smrti

Potravinovou alergii lze rozdělit od dvou typů:

Dětský typ potravinové alergie – vyskytuje se u dětí do 3 let věku. Tento typ alergie většinou s věkem spontánně ustoupí, až vyhasne navozením postupné tolerance k problémové látce.
Nejčastějšími alergeny jsou bílkovina kravského mléka (kasein), bílek, lepek a sója.

Dospělý typ potravinové alergie  - objevit se může již po šestém roce věku, velmi často se objevuje až v druhé dekádě života.
Projevuje se nejčastěji atopickými projevy, které jsou zkříženy s pylovou alergií (kožní potíže, ekzémy, dechové potíže, senná rýma, svědění očí apod.).
Z potravinových alergenů to bývá nejčastější bílkovina kravského mléka (kasein), bílek, ořechy, sója, mořské plody, aromatické ovoce.

Intolerance potravin 

Jde o nesnášenlivost potravin v užším slova smyslu. Podstatou problému je intolerance organismu k některým složkám potravin (či jejich částem), nejde o alergickou reakci, spíš o problém organizmu tuto část potravy zpracovat.

Příklady některých intolerancí:

  • Laktózová intolerance (nesnášenlivost mléčného cukru), je způsobená nedostatkem enzymu laktázy ve střevě a projevuje se průjmy po konzumaci kravského mléka nebo výrobků z něj.
  • Intolerance kofeinu a nápojů s jeho obsahem – mezi projevy patří bušení srdce, třes, pocení, nespavost
  • Potraviny s obsahem histaminu (aromatické druhy ovoce, sardinky)  - mezi projevy patří zrudnutí, dechové obtíže, kopřivka (podobně jako alergie)

V hlavní roli střevní sliznice

V průběhu 1. roku života dítěte dochází k vyzrávání střevní sliznice a navození tolerance k antigenům – tzn. tělo se učí rozeznávat škodlivé stimuly od neškodných.
V tomto procesu má zásadní význam střevní sliznice. Zdravá střevní sliznice propustí do organismu maximálně 1-2% antigenů, se kterými si imunitní systém dokáže poradit. Pokud střevní sliznice nefunguje tak, jak má, dochází ke zvýšené propustnosti antigenů až na 10 %.

Psychosomaticky podmíněná potravinová averze

Je podvědomé spojení reakce s konzumací potraviny.

 Text vznikl ve spolupráci s docentem MUDr. Pavlem Kohoutem, PHD., gastroenterologem a vedoucím lékařem metabolické jednotky intenzívní péče II. interní kliniky a Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze.

 


Čtěte také:
    Diskuze ke článku
    Vložit nový příspěvek