_Španělské mušky, ústřice a čokoláda – nejznámější afrodiziaka

Mezi nejznámější afrodiziaka patří španělské mušky, které měl údajně v oblibě i Markýz de Sadé a ústřice, ty si zase oblíbil známý milovník Casanova. Stranou není ani čokoláda, v jejíž účinky se věřilo na francouzském dvoře.

Datum publikace: 21.05.2012

Španělské mušky lze nazvat přípravkem dvou tváří. Tou laskavější je jejich lásku budící účinek. „Španělské mušky patří mezi jedno z nejznámějších afrodiziak. Užívají ho nejen muži, ale i ženy,“ popisuje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková z Institutu manželských vztahů.

Navodí lásku i smrt

Účinnou látkou španělských mušek je látka kantharidin, která se získává rozemletím ze sušených těl brouka čeledi mojkovitých – puchýřníka lékařského.
„Brouk začne kantharidin vylučovat v případě ohrožení. Tato látka je vysoce jedovatá a jen při pouhém kontaktu s lidskou kůží vyvolá vznik hnisavých puchýřů,“ popisuje sexuoložka.
A právě zde se ukazuje druhá tvář španělských mušek. Při jejich užívání může velmi snadno dojít k předávkování, to pak znamená vážné zdravotní potíže, i smrt. „Kantharidin je spojen nejen se svými lásku budícími účinky, ale byl i častým prostředkem travičů. Jde o skutečně nebezpečnou látku a pokud se někdo rozhodne ji použít, určitě by neměl experimentovat s jejím dávkováním. Předávkování může mít velmi tragické konce,“ varuje sexuoložka.

Plná mísa ústřic

Proslulý milovník Giacomo Casanova sahal po jiné zbrani. Jeho zaručeným prostředkem k dosažení vysoké sexuální výkonnosti byla mísa plná ústřic. „Udává se, že Casanova v době svých největších záletů snědl až šedesát ústřic denně. Záznamy ukazují i to, že ve starověkém Římě se bez ústřic neobešel žádný společenský dýchánek,“ popisuje Laura Janáčková.
Přesto, že se to nemusí mnohým lidem líbit, afrodiziální účinky ústřic nebyly vědecky nikdy potvrzeny. Pokud někomu pomohou zvýšit sexuální apetenci, půjde nejspíš o vyvolání placeboefektu, případně půjde o stav, který bude souviset s tím, že s plným žaludkem se zlepšuje i nálada a od dobré nálady je jen krok k milostnému vzplanutí.

Čokoláda na královském stole

Se vzplanutím sexuální vášně je spojována i čokoláda. Její stimulující účinky znali i staří Mayové a své místo jako nápoj lásky měla i francouzském královském dvoře, kde ji pro svého milence Ludvíka XV. vařila jeho milenka madame de Pompadoure. Síly čokolády bývalo údajně využíváno i v harémech.
„Čokoláda, respektive kakao, ze kterého je vyráběna, kromě jiného obsahuje betaendorfin, který stimuluje vznik příjemných pocitů. Další účinnou látkou je hormon fenyletylamin, který se v organismu člověka vylučuje v době zamilovanosti. Obojí dohromady pak může podnítit vznik milostné touhy,“ popisuje Laura Janáčková.

Láska na talíři

Nejčastěji se lásku navozující účinky připisují jídlům. Víte, která to jsou?

  • Ovoce – jahody, granátové jablko, fíky, ořechy, madle
  • Koření – skořice, chilli, zázvor, muškátový oříšek, vanilka, lékořice, ženšen
  • Mořské plody – kaviár, ústřice, mečoun
  • Masitá jídla – srnčí, jehněčí, pečení bažanti
  • Zelenina – celer, petržel, chřest, tykev
  • Jídla z lanýžů
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek