_Recept: Víkendový jablečný koláč z křehkého těsta

Připravit si domácí křehké těsto není těžké. Je to hlavně o másle a mouce. Když do něj dáte místo klasické hladké mouky špaldovou, budete mít hned lepší pocit. A nezapomeňte využít sezónní ovoce. V zimě jsou to hlavně jablka a hrušky ? ideálně z vlastních zásob nebo od místních farmářů.

Datum publikace: 02.02.2018
Recept: Víkendový jablečný koláč z křehkého těsta

Forma o průměru 22 cm

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

300 g hladce namleté špaldové mouky

175 g studeného másla + na vymazání formy

4?5 lžic studené vody

3 středně velká jablka

1 hruška

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička domácího nebo bio vanilkového cukru

1 lžička mleté skořice

1 vyšlehané vejce na pomazání koláče


Zdroj: receptyprodeti.cz

Postup:


  1. Připravte si křehké těsto. Mouku zpracujte dohromady se studeným máslem nakrájeným na menší kousky. Jde to rukama, nebo můžete použít robota.  Nakonec zapracujte vodu. Měla by vám vzniknout hladká koule. Přendejte ji do potravinářského sáčku a nechte v lednici odpočívat.
  2. Mezitím omyjte jablka a hrušku, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Přendejte je do mísy, zasypte cukry a skořicí. Zlehka promíchejte a dejte si je zatím stranou.
  3. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte jej na dva díly. Jeden může být klidně o něco větší. Ten vyválejte na tenký kulatý plát, asi 5 mm silný. Musí mít průměr větší než forma. Vyválený plát do formy vymazané máslem přendejte, přebývající okraje odkrojte. Dno zlehka propíchejte vidličkou, navrch dejte pečicí papír a zasypte suchými fazolemi, aby se těsto nenafouklo. Korpus pečte v předehřáté troubě
    při 220 °C asi 10 minut.
  4. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a na koláč navrstvěte jablka a hrušku obalené v cukrech a skořici. Druhou část těsta vyválejte opět na tenký kulatý
    plát a přikryjte jím náplň koláče, hezky až po okraje. Zatlačte okraje vidličkou
    a uprostřed nařízněte koláč do kříže. Jeho cípy odklopte a vše pomažte rozšlehaným vejcem. 
  5. Teplotu v troubě stáhněte na 190 °C, koláč do ní vraťte a tentokrát jej pečte dozlatova, asi 45 minut. Poté nechte vystydnout na mřížce a podávejte.  

Autor: receptyprodeti.cz

 

Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek