_Káva snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy

Káva snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy
Datum publikace: 26.11.2011

Pravidelné pití neslazené kávy bez mléka je silnou zbraní v boji proti vzniku karcinomu děložní sliznice. Takový je závěr mnohaleté studie bostonských vědců.

Vědci Je Y. a Giovannucci E. (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA) věnovali 26 let výzkumu spojitosti mezi pravidelným pitím kávy a výskytem nádoru děložní sliznice u vzorku 67 470 žen ve věku 34 až 59 let. Závěry studie ukazují, že pravidelné pití čtyř a více šálků kávy bez cukru a bez mléka nebo smetany je dobrou prevencí tohoto onemocnění a vznik nádoru snižuje až o 25 procent.

Kofein je významný antioxidant

Proč pití kávy zabraňuje rozvoji vzniku zhoubného nádorového bujení děložní sliznice?
Důvody, proč tomu tak je, jsou dva.
Prvním z nich je skutečnost, že káva má vysoký podíl přírodních antioxidantů, které v organismu působí proti volným kyslíkovým radikálům, jež se dávají do přímé souvislosti s rozvojem zhoubných nádorů. Pokud organismus přijme dostatek antioxidantů, dochází ke snížení aktivity přítomných volných radikálů a zároveň se snižuje předpoklad jejich dalšího vzniku.
Podle odborníků má káva dokonce více antioxidantů, než mají některé druhy ovoce.

Snižují hladinu hormonů

Druhým důvodem, proč odborníci doporučují pravidelné pití kávy, je pozitivní působení kofeinu na regulaci hladiny hormonů estrogenu a inzulinu. Pokud žena vypije dostatek kávy, způsobí kofein snížení hladiny těchto hormonů v krvi a tím dochází i ke snížení rizika vzniku nádoru.
Aby mohlo dojít k blahodárnému působení kávy na organismus, je kromě minimálního množství čtyř šálků kávy denně nutné, aby žena pila kávu s kofeinem bez cukru a nedochucenou mlékem či smetanou. Cukr i mléko totiž neutralizuje uváděný pozitivní efekt.

 


Čtěte také:
    Diskuze ke článku
    Vložit nový příspěvek