_Celiakie. Zabránit jí může včasné zavedení lepku do stravy kojenců

Celiakie. Zabránit jí může včasné zavedení lepku do stravy kojenců
Datum publikace: 11.03.2015

Podle odhadů v Česku žije přibližně 85 – 90 % osob trpících celiakií, u kterých nemoc nebyla doposud diagnostikována. Tomuto autoimunitnímu onemocnění lze, podle posledních doporučení, předcházet zavedením stravy obsahující lepek do jídelníčku kojenců ideálně v období mezi ukončeným čtvrtým a šestým měsícem.

Přecitlivělost na lepek patří mezi nevyléčitelné choroby. Přísným dodržováním bezlepkové diety lze však zabránit rozvoji onemocnění.
Dříve doporučované oddalování zavedení potravin obsahujících lepek do stravy nejmenších dětí již odborníci nedoporučují. „Pevnou stravu je třeba zařadit do jídelníčku dítěte ve věku mezi ukončeným čtvrtým a šestým měsícem, u kojence, vystaveného v tomto období potenciálně alergenním složkám potravy, existuje větší pravděpodobnost, že vůči nim nebude intolerantní,“ říká RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Hradci Králové a dodává: „Tento přístup rodičů malých dětí by mohl vést k plošnému snížení rizika rozvoje chorob zprostředkovaných poruchami imunitního systému.“
Nejnovější postup zavádění lepku kojencům byl otištěn v časopisu Česko-slovenská pediatrie, který vydává Česká lékařská společnost J. E. Purkyně. Toto doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat z dubna 2014 vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN).

Lepek by měl dostávat už kojenec

Postup zavádění lepku pro plně kojené děti je dle doporučení Pracovní skupiny takový, že v 26. týdnu života (6. měsíc) dostane kojenec počáteční množství lepku, což prakticky představují 2 lžičky pšeničné mouky do zeleninového příkrmu nebo 2 piškoty do ovocného příkrmu (6 g lepku), s postupným zavedením plné cereální porce do výživy. Tato doporučení zohledňují i prevenci alergie na bílkoviny pšenice (prolaminů) a diabetu 1. typu, u kterého se zřejmě lepek uplatňuje. Přičemž platí, že přidání obilovin do pravidelných příkrmů kojenců by mělo následovat po prvních pozitivních zkušenostech dítěte se zeleninou a libovým masem. Pokud dítě potravu bez problémů a vedlejších reakcí přijme, lze již zařadit výrobky obsahující lepek.
Za pozdní započetí podávání lepku se považuje ukončený sedmý měsíc věku dítěte. Naopak za příliš brzké podání lepku se považuje období před ukončeným čtvrtým měsícem života.

Co je celiakie

Celiakie představuje celoživotní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku obsaženého v zásobních bílkovinách pšenice, ječmene, žita nebo ovsa. Typickým příznakem je zánětlivé postižení sliznice tenkého střeva. U 5 - 10 % pacientů se zároveň vyskytují další imunopatologické nemoci, např. cukrovka I. typu, onemocnění štítné žlázy nebo dermatitida. Nesnášenlivost lepku se může týkat bez rozdílu dětí i dospělých ze všech koutů světa. „Podle statistik nemoc postihuje 1 % evropské populace. V České republice trpí tímto autoimunitním onemocněním přibližně 50 tisíc obyvatel,“ doplňuje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha.

Příznaky celiakie

Celiakie se projevuje mnoha příznaky, které se mohou objevit v kterémkoli věku.
Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Průjmy
  • Hubnutí, špatné prospívání, nepřibírání na váze
  • Zažívací potíže – plynatost, nechutenství, nafouklé bříško
  • Problémy s kůží, záněty sliznic
  • Otoky dolních končetin
  • U dospělých žen nepravidelný menstruace,  problémy s početím, opakované potraty
  • A podobně.

Co je lepek

Lepek je směs bílkovin, která se nachází v některých obilninách. Kromě celiakie může způsobovat i silné alergie.
Lepek obsahuje například:

  • pšenice
  • ječmen
  • žito
Diskuze ke článku
Vložit nový příspěvek